Бургас със задължително православно образование

bourgas-church

Бургаските свещеници и Общината с обща кауза за религиозното образование

http://www.burgas.bg/bg/news/details/1/2774

сряда, 21 януари 2009

Автор: Кристина Вълчева

„Въвеждането на задължителен предмет по религия в училищата трябва да е обща кауза на Община Бургас и православната църква”. Това заяви кметът Димитър Николов днес, 21.01. на работна среща със свещениците от всички православни храмове в Общината.

Николов заяви още, че ако държавата е абдикирала от проблема – вероучение, то Община Бургас не е и ще търси сътрудничеството и на други общини.

Свещениците приветстваха подетата от Oбщината инициатива, тъй като тя е в синхрон с една от основните каузи и на Българската православна църква и Светия Синод. Според тях, именно училищата са мястото, където трябва да бъде осъществявано обучението по православие. През последните 20 години са правени опити за часове по вероучение в извънкласни занимания – било то като СИП-ове в училищата или в организирани групи към църквите, но това така и не се е превърнало в масова практика.

Един от основните въпроси във връзка с въвеждането на задължително вероучение в училищата е осигуряването на учители, които да водят часовете по религия. Свещениците не биха могли изцяло да поемат това поради многото други отговорности, които имат. Затова ще се разчита на привличането на богослови, но най-вече на допълнително квалифициране на учители  чрез магистърски програми по Богословие. Отец Захари вече е водил преговори със Софийски университет, от където са изразили готовност да пращат свои лектори по богословие при формиране на група от 20 учители в Бургас. На първо време общината ще назначи двама щатни преподаватели, които от втория учебен срок ще поемат свободноизбираемите часове по религия.

Бургаските свещеници поставиха и други проблеми пред Кмета на Бургас. Те призоваха, приоритет на Общината за 2009 г. да бъде завършването на започнатите  строежи на храмове, както и решаване на проблеми с документи за собственост – такива има в кв. Горно Езерово, кв, Лозово, с. Равнец, с. Рудник, кв. Крайморие, с. Маринка, др.

Община Бургас ще проучи и възможностите за стартиране на строителството на църквата „Свети Дух” в траурния парк, чиято първа копка е била направена преди няколко години, но реалното й изграждане така и не е започнало.

Кметът заяви, че Община Бургас се ангажира да бъде водеща в подпомагането на църквата, като се надява с примера си да привлече и подкрепа от страна на бизнеса. За 2009 г. предвиденият бюджет за църквите в Бургас е 400 000 лева. Миналата година той е бил 250 000.

Свещениците ще излязат и с конкретни идеи за промяна на настоящия граждански ритуал при бракосъчетания. Според тях, в момента при сключването на граждански бракове се използват изцяло религиозни символики, които са прерогатив единствено на църквата. Като пример свещениците посочиха използването на израза „венчайте се”.  Общината ще обсъди с църквата и възможностите за създаване на приют за бедни и социална кухня.

Свещениците поискаха да им бъде осигурен достъп до бургаския отрезвител, за да се опитат да повлияят на хората с алкохолна зависимост. Николов се ангажира да разговаря с Директора на ОДП – Бургас Комисар Васил Едрев, с който да разискват идеята на бургаското духовенство.

Бургаските свещеници вече ще бъдат част и от празничните шествия на общината.

Работните срещи на администрацията със свещениците ще станат регулярни. Идеята е периодично да се обсъждат всички наболели въпроси, свързани с проблемите на църквите в общината и часовете по религия, които стартират през февруари.

Свещеник стана част от екипа на бургаския кмет Димитър Николов

http://www.burgas.bg/bg/news/details/1/2660

вторник, 13 януари 2009

Автор: Кристина Вълчева

Отец Захари поема вероизповеданията и часовете по православие в общината

Отец Захари от катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий” от днес официално е част от екипа на кмета Димитър Николов. Той е назначен в дирекция „Култура, маркетинг и връзки с обществеността” като главен експерт и ще отговаря за вероизповеданията в Община Бургас, както и за религиозното образование по православие в бургаските училища.

Назначението на енорийския свещеник Захари е по повод старта на стратегията на Община Бургас за православно образование и култура, която ще се финансира и осъществява изцяло от общинския бюджет.

Бургас е единственият град, който разработи и стартира такава стратегия. С нея администрацията се ангажира с процеса на религиозно образование в училищата.

Часовете по православие ще стартират от втория учебен срок. Те ще бъдат свободно избираеми от учениците. Учебният предмет няма да бъде зависим от делегирания държавен бюджет, защото средствата ще се осигуряват от общинския. За старта на стратегията ще бъдат назначение преподаватели към Общински детски комплекс.

Часовете ще стартират както в предучилищното обучение, така и при учениците от І до VІІІ клас.

За цялостния учебен процес по религиозна просвета и култура ще отговарят зам. кметът Йорданка Ананиева и отец Захари. Идеята на свещеника е да се въвежда православния елемент и в голяма част от културните събития на Община Бургас.

Според отец Захари, днес децата не са духовно просветени, заради което възниква агресията и неприязнеността между тях. Гневът и омразата започват да се възприемат като нормални поведенчески реакции и срещу това основно ще се бори православното образование.

Родителите могат да подават до класните ръководители заявления за желанието си децата им да бъдат обучавани по православие.

Специално разработена от Отец Захари програма ще стартира и в детските градини. Той ще осъществява и обучителни курсове на желаещите бургаски учители.

„Досега никой не е отделял специално внимание на православната общност. Пишат и се осъществяват стратегии за малцинствата, но не и за нея. Това доведе до парадокса мнозинството да се чувства като малцинство.

Радвам се, че Бургас е първият град, който започна да работи в тази насока”, заяви още отец Захари.

Неговата идея е стратегията на Община Бургас да се превърне в национална. За тази цел се обмисля мащабна кампания за въвеждането на задължителни часове по религия в българските училища.

Отец Захари е доктор по педагогика. Преподавател е в три университета- Софийския, Пловдивския и Шувенския по методика на обучение по религия, заместник председател на дружеството на краеведите в Бургас, член е на съюза на учените – секция педагогика и психология. Има издадени 60 научни статии и ученически помагала, ръководител на единствената краеведска ученическа експедиция, извършваща проучвания в Странджа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *