БХК и международни организации искат стоп на измененията по Закона за вероизповеданията

С писмо до българския министър-председател Бойко Борисов Норвежкият хелзинкски комитет (НХК) и Международният алианс “Стефанос” изразиха своята загриженост по повод подготвяни промени в Закона за вероизповеданията в България. Миналата седмица поправките бяха одобрени на първо четене в парламента. Проектът обединява различни искания за поправки, внесени от БСП, ГЕРБ, ДПС.

Международните правозащитни организации подчертават, че измененията нарушават основните права и свободи на гражданите на Република България, по-специално свободата на религията и убежденията. Според тях поправките въвеждат неоправдани ограничения за религиозните организации, както и незаконен контрол над религиозните общности и техния вътрешен ред. Приемането на измененията на практика ще доведе до това религиозните общности да извършват своята дейност в нарушение на българските закони, предупреждават организациите.

Писмото до министър-председателя на България – изпратено с копие до представители на българското правителство, парламент и парламентарни групи, българския държавен глава Румен Радев, омбудсмана на страната Мая Манолова, главния секретар на Съвета на Европа и други отговорни институции – е подписано от Бьорн Енгесланд, генерален секретар на Норвежкия хелзинкски комитет, както и от Ед Браун – генералния секретар на Международния алианс “Стефанос” (Stefanus Alliance International), организация за религиозна свобода и права на човека с исторически корени в християнската мисия.

Спазването на тези разпоредби ще означава приемане на “натрапчив държавен контрол” в нарушение на нормите за правата на човека, твърдят от Норвежкия хелзинкски комитет и Международен алианс “Стефанос”.

Измененията включват, както ги разбират от международните организации:

  • Ограничения за всички други религиозни общности – освен източноправославните и мюсюлманските общности, да ръководят институции за обучение на духовници;
  • Само на българските граждани да бъде разрешено да извършват богослужебни дейности, на чужденците да бъде разрешено да правят това само заедно с български ръкоположен свещеник;
  • Налагане на държавен контрол върху посланието и проповедите на религиозните общности;
  • Забрана на религиозни събирания и дейности в сгради, които не са одобрени за „религиозни цели“;
  • Забрана или неоправдано ограничаване на възможността чуждестранни граждани  да изпълняват религиозни задължения или да извършват мисионерска и духовна дейност;
  • Забрана за непълнолетни да вземат участие в религиозни събирания и дейности без писмено съгласие за конкретни дейности от страна на техните настойници;
  • Нарушения на правото на религиозните общности и тяхното ръководство да изразяват мнение или да критикуват държавата или нейните политики;
  • Неоправдан контрол върху международни дарения и парични подаръци от България;
  • Ограничения за възможността на малките религиозни общности да работят законно, ако те не изпълняват изискване за наличие на 300 самоопределили се последователи.

Списъкът с промени е дълъг, съществуват и много други ограничения, предвидени в измененията, които ограничават свободата на съвестта, мисълта и религията в нарушение на международните норми, дефинирани в Международния пакт за граждански и политически права, в Европейската конвенция за правата на човека, в законодателството на ЕС, както и в документите на ОССЕ, подчертават организациите в обръщението си към българските институции.

“Също така считаме, че подготвяните изменения са противоконституционни, предвид защитата на свободата на религията и убежденията в Конституцията,” се казва в официалното писмо до премиера Борисов.

Правозащитниците посочват, че са наясно с мотивите на държавата за приемането на тези изменения, а именно задължението на държавата да се бори с тероризма, да предотврати радикализацията и да защити националната сигурност. “Смятаме обаче, че измененията няма да послужат за тази цел. Така, както са формулирани, поправките ще подкопаят принципите, жизненоважни за едно демократично общество, позволяващи на гражданите свободно да избират своята религиозна принадлежност”.

Налагането на неоправдани ограничения върху религията и убежденията често води до радикализация, а не до превенция. Тероризмът представлява тежки престъпления, които следва да бъдат дефинирани и наказвани съгласно наказателния кодекс и при пълно зачитане на правата на човека, припомнят правозащитниците.

Ето защо организациите призовават българското правителство и парламент да преустановят приемането на изменения, които ще подкопаят зачитането на свободата на религията или убежденията.

ЕС е глобална сила за насърчаване зачитането на свободата на религията и убежденията като част от международните права на човека. Държава-членка на ЕС никога не трябва да законодателства в нарушение на тези основни международни норми, посочват от Норвежкия хелзинкски комитет и Международен алианс “Стефанос”.

1 comment for “БХК и международни организации искат стоп на измененията по Закона за вероизповеданията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *