БЪРЗО НАГРЯВАНЕ НА ОКЕАНИ ТРЕВОЖИ УЧЕНИ

Тревога! Нещо става в океана и учените не знаят защо
Бързо нагряване на океаните разтревожи учените, загрижени, че то ще способства за световното стопляне.

Този месец международната океанска повърхнина доближи рекордно висока температура. Тя в никакъв случай не се е затопляла толкоз доста и толкоз бързо, оповестява Би Би Си.

Учените не схващат изцяло на какво се дължи този развой, само че се тормозят, че в композиция с други метеорологични феномени температурата може да доближи обезпокоително ново равнище до края на идната година.

Тази паника се ускорява от това, че главното метеорологично събитие Ел Ниньо, което води до стопляне на океаните, към момента не е почнало.

Колкото по-висока е температурата на водата, толкоз повече понижава опцията океанската повърхнина да гълтам както въглероден диоксид, по този начин и топлота от атмосферата. А океаните са главният абсорбатор на парниковите газове и непотребната топлота на планетата.

Важно ново изследване, оповестено предходната седмица разкри, че през последните 15 години Земята е натрупала съвсем толкоз топлота, колкото през предходните 45, като по-голямата част от спомагателната сила е отишла в океаните.

Това има действителни последствия – освен че междинната температура на океаните доближи нов връх през април тази година, само че в някои райони разликата в дълготраен проект е голяма.

През март температурите на морската повърхнина край източното крайбрежие на Северна Америка са били с цели 13,8 градуса по Целзий по-високи от междинните за интервала 1981-2011 година

„ Все още не е открито за какво се случва такава бърза и голяма смяна ”, разяснява Карина декор Шукман, водещ създател на новото проучване и океанограф.

Парадоксално, само че фактор, който би могъл да въздейства на равнището на топлината, която отива в океаните, е намаляването на замърсяването от корабоплаването.

През 2020 година Международната морска организация вкара правилник за понижаване на наличието на сяра в горивото, изгаряно от кораби. Това има бързо влияние, намалявайки количеството аерозолни частици, изпускани в атмосферата. Но аерозолите, които замърсяват въздуха, също оказват помощ за отразяването на топлината назад в космоса – премахването им може да е предизвикало в допълнение стопляне на водата.

Температурата ѝ към този момент е с близо 0,9 градуса по-висока от прединдустриалните равнища, а тази на въздуха – с съвсем 1,5 градуса. Разликата се дължи на това, че за нагряването на водата е нужна доста повече сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *