Австрия закри джамии и гони имамите вън

Aвстрийският консервативен канцлер Себастиан Курц обяви днес, че страната му ще експулсира няколко финансирани от чужбина имами и ще затвори седем джамии като мярка за борба с „политическия ислям“, предаде Франс прес, цитирана от БТА. „Паралелните общества, политическият ислям и радикализацията нямат място в нашата страна“, заяви на пресконференция Курц.

Ще бъде закрита джамия, управлявана от турска крайнодясна организация и шест джамии, управлявани от Арабската религиозна общност, предаде ДПА. По данни на агенцията властите преразглеждат визите на 40 духовници, членове на организацията Австрийски турски ислямски съюз (АТИБ). Една от джамиите, подлежащи на закриване, принадлежи на АТИБ, която е свързана с Дирекцията по религиозните въпроси в Турция (Диянет). Въпреки че австрийските закони забраняват чуждестранно финансиране на имамите, АТИБ е намерила начин да заобиколи забраната, поясни министърът на културата Гернот Блюмел.

В тази джамия в началото на месеца деца във войнишки униформи направиха възстановка на битката при Галиполи от Първата световна война. Снимки от възстановката, на които децата развяват турски знамена или се преструват на загинали в битката, разтревожиха австрийската политическа класа. Арабските джамии се закриват заради информации, че в тях се проповядват салафитски възгледи, каза министър Блюмел.

8 comments for “Австрия закри джамии и гони имамите вън

  1. Ами хубаво са направили! Браво!

  2. Там има народ, а тук е „мърша“ (Славейков).

  3. Същият този канцлер буквално изригна срещу Бойко Борисов като каза, че България трябва да бъде изхвърлена от ЕС, защото Европа храни олигарсите и престъпниците в България.
    Не се учудвам защото Австрия стана мощна държава и пред никого и по никакъв повод не се кланят!

  4. He споделям мнението Ви – много трудно се доказва радикялен ислям, да не говорим, че са малко тези, които знаят какво е това и…влизаме в омагьосан кръг. Ако няма законодателни промени, които да дадат прецизни определения на различните термини трудно ще има някакъв резултат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *