Аржентинският кардинал Хорхе Берголио е новият папа Франциск I

new popeАржентинският кардинал Хорхе Марио Берголио е новият папа. Toй ще приеме името Франциск I.

Изборът бе направен на втория ден от заседанието на конклава с участие на 115 кардинали. В сряда имаше три кръга на гласуване, като последният доведе до избор на нов папа и се издигна бял дим от комина над Сикстинската капела, съобщиха световните агенции.
Папа Франциск І се появи на балкона на „Свети Петър“ и благослови хилядите ликуващи.

„Скъпи братя и сестри, знаете, че дългът на конклава е да определи епископ на Рим и моите братя се спряха на човек от много далеч. Така че, ето ме. Благодаря на всички, благодаря на римските епископи. Но на първо място ще се моля за предшественика ми Бенедикт ХVІ да бъде благословен от нашия Господ и Богородица“, заяви новият глава на Римокатолическата църква.

Той прикани събралите се католици на площада да „поемат по пътя на братството и любовта“ и на „евангелизацията“.

Франциск I е първият папа от Америка и първият папа йезуит. Изборът на името Франциск е символичен. Не е обичайно йезуит да се спре на светеца, основател на ордена, основен съперник на йезуитите в църквата. От друга страна Св. Франциск е символ на стремежа за обединение в църквата и вероятно това е бил водещият мотив при избора на име.

76-годишният Хорхе Берголио е 266-тият папа в историята на Римокатолическата църква и ще замени Бенедикт XVI като лидер на 1.2 милиарда католици по света. Той е най-възрастният от кандидатите и предварително не бе смятан за фаворит, отбелязва Ройтерс.

Новият папа Франциск I е известен с консервативните си възгледи, като е против абортите и браковете между хомосексуални.

Toй е роден на 17 декември 1936 г. в Буенос Айрес в семейството на италиански емигрант и е най-малкият от общо пет деца. Получава диплома на техник-химик. Учи в семинарията Вия-Девото в Буенос Айрес. Присъединява се към ордена на йезуитите на 11 март 1958 г. Преподавал е литература, философия и теология в три католически колежа в Буенос Айрес. Свободно владее италиански и немски език.

На 13 декември 1969 г. Берголио е посветен за свещеник. Назначен е за професор в теологическия факултет в колежа Сан Мигел в аржентинската столица. През 70-те години на миналия век е заемал различни постове в йезуитския орден в Аржентина.

Папа Йоан Павел ІІ обявява Берголио за кардинал на консисторията на 21 февруари 2001 г. във Ватикана. През 2005 г. при избора на Бенедикт XVI Берголио е останал втори при гласуването.

Като кардинал Берголио става известен със своята скромност, доктринален консерватизъм и съпричастност към социалната справедливост. Неговата скромност личи и в начина му на живот – живее в малък апартамент вместо в епископска резиденция.

novini_vatikan

3 comments for “Аржентинският кардинал Хорхе Берголио е новият папа Франциск I

  1. Най-напред да отдадем заслуженото на новоизбрания папа Франциск І.
    Очевидно е, че консервативната вътрешна политика, провеждана от духовния баща на папите Бенедикг ХVІ и Франциск І – папа Йоан Павел ІІ – е много добър знак. По някои етически проблеми, като хомосексуалните бракове, например, Ватиканът е прав да не прави „завои“.

    Важна подробност е и избирането на латино-американски кардинал за папа. Бенедикт ХVІ създаде конфликти с богословите на освобождението и част от йерархията в Ю. Америка, което не бе правилен дипломатичен ход. Вероятно новият папа ще постъпи много по-дипломатично, като обръща внимание на социалните проблеми не само в Ю. Америка, но и по целия католически свят. Важно е и каква политика ще предприеме новият папа към протестантизма днес!

    А що се отнася до удачната карикатура на евангелския карикатурист и Божи служител бр. Л. Маринов, има какво да се каже още. Агентите и самовлюбените посредственици в СЕПЦ – особено тези, които оставиха горчиви каши в църковните общности като хасковската и се скриха на Запад, – не само че не знаят „латински“, но и не познават дълбочината на християнското учение, наследено от Реформацията, което им е по-тъмно от латинския на Ватикана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *