Апокалипсис, бури и суперцунами

Американски учени публикуваха нерадостна прогноза, която очаква човечеството и Земята след две десетилетия. Според експертите, публикували изследването си в Atmospheric Chemistry and Physics, климатични промени ще доведат до реалистичен апокалиптичен сценарий – ще ни връхлетят мегатайфуни и суперцунами.

Климатологът Джеймс Хансен и колегите му предвиждат топенето на ледниците в Гренландия и Антарктида, както и разрушителни бури и цунами, които ще връхлетят крайбрежията с гигантски вълни. Нещо повече – плашещите климатични промени ще се случат след няколко десетилетия, а не след столетия.

Според учените процесът ще започне с топенето на ледниците – явление, което се наблюдава и в момента. Прохладната вода, попаднала в океана, „ляга“ върху по-топлата и плътна морска вода. Този процес нарушава нормалната механика на циркулирането на водата, вследствие на което топлината от дъното на океана излиза на повърхността. В резултат топлата вода се „консервира“ в океана и още по-силно подкопава ледниците, вследствие на което в океана попада нова вода от тях и морското ниво рязко се повишава. Нарушаването в циркулацията на водата в океана води до нарастване на температурните контрасти: в тропиците става по-горещо заради глобалното затопляне, а Западна Европа и Северна Америка ще „пострадат“ от застудяване. Тези температурни контрасти ще доведат до катастрофалните цунами и тайфуни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *