Папа Бенедикт XVI се оттегля

pope2

Папа Бенедикт XVI се оттегля на 28 февруари, съобщава Euronews, като цитира говорителят на Ватикана. BBC коментира, че това е абсолютно неочаквано развитие.

85-годишният папа беше избран през април 2005 г. след смъртта на Папа Йоан Павел II, като при избирането си той беше на 78 години, с което стана най-възрастният папа в историята. Той е роден на 16 април 1927 г. под името Йозеф Ратцингер. Бенедикт, който е 265-ият поред папа, е шестият германец избран да служи като папа и първият от 11-ти век досега.

Папата е заявил, че съзнава тежестта на взетото решение. Той посочва, че ще се оттегли, защото повече няма сили да изпълнява задълженията на поста си.

Бенедикт ХVI: Силите ми вече не са подходящи за достойно служене на папския престол
85-годишният папа посочва, че е забелязал, че силата му намаляват през последните месеци „до такава степен, че аз трябваше да призная неспособността си адекватно да изпълнявам задълженията, които са ми възложени“. „Поради тази причина, и това, че добре осъзнавам сериозността на този акт, с пълна свобода Декларирам, че се отказвам от поста Римски папа, наследник на Свети Петър“, заявява Бенедикт, цитиран от Ватикана. Говорителят на Ватикана посочи, че папата ще се оттегли в 19.00 часа на 28 февруари, оставяйки длъжността свободна, докато не се избере наследник. Той допълни, че решението е изненадващо за всички и дори най-приближените му не са знаели за това. Според Кодекса на каноническото право (член 332 § 2): „Ако се случи римският папа да подаде оставка от поста си, се изисква потвърждение, че решението за оставка е взето свободно, а не е поискано от никого“.

Оттеглянето от папския престол не е прецедент, но е първото в модерната история на Ватикана
През 1045 г. Папа Бенедикт IX се е съгласил да аб дикира заради финансови изгоди. През 1046 Папа Григорий VI абдикира заради скандала около Бенедикт. През 1047 година умира Папа Климент II и Папа Бенедикт IX отново заема римокатолическия пост. През 1294 година Папа Селестин V абдикира. Само пет месеца след избирането му Папа Селестин V приема декрет, който позволява на главата на Римокатолическата църква да абдикира.
Последният абдикирал папа е Григорий XII (1406-1415) заради Великата западна схизма.

Изборът на нов папа се прави от конклава (събрание на Колегията на кардиналите) според правила, описани в апостолическата Конституция „Universi Dominici gregis“.
Според този документ, Светият Отец трябва да бъде избран на събранието на кардиналите, всеки от който към момента на оттеглянето на сегашния понтифик не трябва да има навършени 80 години. При това броят на участниците в конклава не може да надвишава 120 души. Според Апостолическата конституция конклавът трябва да се свика между 15 и 20 дни след смъртта или оттеглянето на папата. Събранието заседава в Сикстинската капела във Ватикана. Самата дума „конклав“ идва от латинския израз „cum clave“ („под ключ“), която е свързана с древна традиция да се изолират от външния свят кардиналите, които са се събрали за избирането на новия римски понтифик. Гласува се докато един от кандидатите не набере две трети плюс един от гласовете. След всяко гласуване бюлетините се изгарят. Наблюдателите отвън чакат да се появи пушек от комина на Сикстинската капела. Ако няма резултат, към бюлетините се добавя специален черен прах и димът става черен, което означава, че изборът продължава. Белият пушек означава, че е избран нов папа.

ОЩЕ по ТЕМАТА:

22 comments for “Папа Бенедикт XVI се оттегля

  1. Сега е моментът и някой от пасторите агенти да си подадат оставките и да застанат чисти пред Бога.

  2. Велизарчо, вие сте твърде наивен млади човече. Нито пасторите агенти ще си подадат оставки, нито българския кандидат папа и неговите сиви кардинали ще се спрат в името на църковно единство. Дано брат Пилев само наистина си издаде книгата час по-скоро без да протака повече че да се видят на всички белите гащи.

  3. Господа Вие да не сте комунисти?Само комунистите говорят за предатели,ченгета и т.н.
    Сега сте много смели ,но ще Ви видя като се върне комунизма

  4. http://humaig.blogspot.com/2013/02/xvi.html

    Акт, свидетелстващ за огромното духовно превъзходство на човека Йозеф Рацингер – папа Бенедикт XVI

    Папа Бенедикт XVI се оттегля от поста си, или абдикира – по здравословни причини:

    „Нужна е сила на ума и на тялото, сила, която през последните няколко месеца при мен толкова много намаля, че трябва да призная, че не съм в състояние адекватно да изпълнявам възложените ми задължения… По тази причина, бидейки напълно наясно със сериозността на това си решение, с пълна свобода обявявам, че се отказвам от постовете Епископ на Рим, наследник на Свети Петър, поверени ми от кардиналите на 19 април 2005 г. на 28 февруари 2013, в 20:00 часа. Светият престол ще бъде овакантен, а конклавът ще избере нов върховен първосвещеник.“

    Това се казва в изявление на главата на Римокатолическата църква. Което свидетелства за огромното духовно превъзходство на този изключителен човек. Най-голяма духовна сила се иска за оттеглянето от такава една бляскава власт. Към която други напират така безцеремонно, че човек го е срам даже да ги гледа: тия дни започват борбите за избирането на нов български Патриарх. Много показателно е, че тези две събития – оттеглянето на папата и избора на нов български първосвещеник – съвпадат по време. Дава ни се шанс да се сравним със страни, в които нещата стоят съвсем иначе – в сравнение с това както са у нас.

    Папата е нещо и като монарх, държавен глава, той също така е и политическо лице, управник на една макар и малка, миниатюрна страна. Освен че е нещо като духовен император. Този папа, немския (Йозеф Рацингер) и предишния, именно полския папа Йоан Павел Втори (Карол Войтила), дадоха два коренно различни примера, и двата твърде изразителни в духовно отношение. Йоан Павел Втори носи тежестта на мисията си до последно, и то най-достойно. Папа Бенедикт XVI избра другия път – абдикира и се оттегля в манастир. И двете постъпки са достойни за уважение – в зависимост от личността, която стои зад тях. Много голямо значение има личността, която стои зад едно или зад друго. Казвам това, щото и Максим стоя като патриарх до смъртта си…

    И двамата, и Карол Войтила и Йозеф Ратцингер бяха „философски папи“, и двамата бяха философи по образование, по дух, по излъчване, по призвание. Ето още от писмото по повод оттеглянето на папата:

    „Скъпи братя, благодаря Ви най-искрено за цялата любов и работа, с която сте ме подкрепяли по време на моята служба, и моля за прошка за всички мои слабости. Сега нека се доверим на Светата църква да се грижи за нашия върховен Пастир, нашият Исус Христос, и умоляваме Неговата майка Мария да помогне на нашите бащи кардинали с майчинската си грижи да се избере нов върховен първосвещеник. От своя страна бих искал да служа предано на Светата Божия църква и в бъдеще посредством живот, отдаден на молитва.“

  5. Малко история.Вавилон беше съграден от Нимрод.(Бит.10:8-10)От тук започна упадъка,сътворен от сатана.Последствието беше потопа.Тук сатана вложи в хората бацила на една лъжлива религия ,което е и до днес-а именно-Вавилонският култ.Преди да бъде накой приет в тази система,той е трябвало да се изповяда пред свещенника,след което последният го е „държал в ръцете си „.Това е тайната на властта,която католическите свещенници имат над пасомите си днес.Веднъж приети в тази система,те са членове на едно тайно братство,над което стои първосвещенник/папа/. Вавилон е седалище на сатана до падането на вавилонската и мидо-персийската империя,когато той премести седалището си в Пергам-Откр.2:12-13.Когато Аталий,първосвещенник и цар на Пергам,умря в 133 г. пр.Хр.,той повери вавилонското свещенство на Рим.Когато етрусците идват в Италия,те носят вавилонската религия-поставят първосвещенник-глава на цялото свещенство.По-късно римляните приемат първосвещенника за цар.Римските императори продължават да са и първосвещенници до 376 г.,когато император Грациян се отказва от това по християнски съображения.Тогава епископът на Рим-Дамасий,е избран на този пост,чрез влиянието на монасите от кармил,последователи на свещенниците на Езавел.Така главата на вавилонският орден става глава на римската църква.Така сатана свърза Рим с Вавилон в една религиозна система.Вавилонските обреди изпъкват след като Дамасий е направен Върховен Първосвещенник-Папа. Всичките празници на католическата църква имат езически произход.В 381 г. въвеждат поклонение на Дева Мария.Монахините са само подражание на весталките от езическият Рим.Нежененето,подстригването,монашеските ордени,тайната на светата вода,тайната на превъплатяване символите на Хростовото тяло и кръв,които се превръщали в същинско тяло и кръв,обрядите и суеверните церемонии,измърморвани на един език,който внушава тайнственост и води да смут,смешение,което е значението на думата вавилон.Така както Христовата Църква е наречена “ невяста“,така и антихрист има „невяста“-католическата църква.Може би д-р Вениамин Пеев да ни даде повече история за милионите,избити от католическата църква.

  6. Янко Добрев, да очакваме ли продължение от рода на „… и се появи единствената правилна, истинска и непоклатима евангелска църква… всички останали са ментета“?

  7. Макар, че това е повече богословски въпрос, но понеже колегата Добрев повдигна тази тема, според мен сме прекалено обвързани с различните коментари, които са правени предимно от американски теолози. А според тях Америка винаги играе положителна роля в есхатологичните събития. Дори европейската история е пречупена през призмата на тяхното гледище. Имаше една книга на Павел Тодоров – „От вечността до вечността“, в която чета заглавие: „Десет причини, поради които Антихрист няма да владее Америка“. Очевидно авторът е използвал американски източник. Прави впечатление, че за американците „лошите“ в есхатологичните сценарии са Русия или Католическата църква, Антихрист или е папата, или президента на ЕС. Само че, бих казал, че днес на Америка идеялно пасва ролята на съвременния Вавилон, а титлата „антихрист“ отива повече на Барак Обама. Но само непредубедените американци могат да видят това (какъвто беше проф. Дейл Бругеман и Рик хаоърд).

  8. …за американците “лошите” в есхатологичните сценарии са Русия или Католическата църква, Антихрист или е папата , или президента на ЕС…

    Още реформаторите Калвин. Лутер, Цвингли и кой ли още не са смятали папата за антихриста. И те ли са били американци? П-р Петков май ще трябва да си върне стипендията на ВЕБИ защото нищо не е научил там.

  9. Грозев, точно във ВЕБИ разбрах, че всяко едно тълкуване на Библията е повлияно до голяма степен от особеностите на епохата, в която живее тълкувателя. Много добре знам как Лутер и Калвин са тълкували пророчествата за последните времена. Разбрах, обаче е нещо друго. И това е, че отвъд опитите ни да нагодим виденията към дадени минали или съвременни политически събития има нещо много по-важно и това е значението на Писанието за нас, днес. Иначе ако се опитваме да тълкуваме виденията със сигурност ще сгрешим. Факт е също, че съм че тълкувания, според които Антихрист ще бъде източен диктатор, някои дори казваха, че ще е Саддам Хюсеин, понеже беше император на Вавилонската империя (доколко днешен Ирак може да се идентифицира с Вавилон от миналото вече е друг въпрос). Според други – това е председателя на ООН – цял роман има написан за това и филм, създаден по него („Оставените“). Знам аргуемнтите на адвентистите за папата, макар, че доста яко трябва да нагодят математиката към числото. Факт е също, че в нито едно тълкувание не виждам мястото на Америка и на нейния президент в последните времена. А така като чета Откровението, мога да видя, че „Вавилон“ идеално пасва именно на Америка. И е логично: кой държи икономиката на целия свят? Кой държи копчето за най-мощните ракети? Има само един, който ако реши може да унищожи целия свят. А не бяха ли двете кули, които паднаха през 2001-ва нещо като Вавилонската кула? Това е СВЕТОВЕН търговски център – гордостта и символа на Америка.
    Така че, Грозев, сега питам, кой тълкува най-вярно пророчествата? Отговорът за мен е – никой. Това, че Лутер така е мислил далеч не означава, че е бил прав. Много преди Лутер християните от 1-ви век са считали, че е Нерон. И вероятно са имали основания за себе си. Според мен този въпрос изобщо не е важен. Много по-важно е да свършим това, което Бог иска от нас и да сме готови всеки момент за Неговото идване. А тази готовност не означава да изчисляваме датите или да се опитваме да разкодираме кой е антихриста. Христос го е казал много ясно в Деяния 1:8.
    И последно, Грозев, понеже ме връщаш във ВЕБИ, трябва да ти кажа, че там ни учиха да анализираме и разсъждаваме, а не папагалски да приемаме на доверие всеки коментар, който ни попадне.

  10. Книгата ОТКРОВНИЕ има около 50 тълкувания.Аз съм чел 7.Не вярвам в адвентното тълкувание на Урия Смит че папата е антихрист.Не вярвам и че той е 666.Но вярвам,че папската институция повечето служи на дявола,отколкото на Бога.Това и самият Мартин Лютер го е разбрал. Докато християните бяха преследвани и убивани ,папската институция е преследваща и убиваща.Папската институция стои начело на така нареченият ИКУМЕНИЗЪМ-обединение на всички религии.Същият този документ,който почти всички деноминации в България подписаха,и който еп.Васил Еленков от името на ОБЦ отказа да подпише.Самият документ започва с една лъжа,че“ Бог е един,а пътищата към Него са много“.И още подобни ./Може би скоро този документ да излезе тук./Папата ще продължава да играе една от главните роли в света,но отрицателна.Давам ви един линк без да твърдя,че е 100% истина.
    http://georgimarinov.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/02/11/kraiat-na-sveta-idva-s-noviia-papa-glasi-prorochestvoto-na-s.1052237

  11. П-р Петков явно не сте ходили на църква тази вечер или сте ни писали направо от амвона, но това пък не ви е попречило да се изкарате по-голям богослов от Калвин, Лутер, реформаторите, че и от папата. Този папа няма да е антихриста след като си е подал оставка. Защо го омешихте с Америка и Нерон? Да не би да имате пророчество че следващия папа ще е американски?

  12. За успокоение на Грозев, нямам никакви пророчества кой ще е следващия папа, а още по-малко кой е Антихрист. Нямам претенции да съм по-голям богослов от Лутер и Калвин, но това не ми пречи да анализирам тяхното богословие. Все пак, те са хора като всички нас и няма проблем да се съгласим или да не се съгласим с дадено тяхно разбиране. Едва ли ти си съгласен с всичко, което са казали, особено по отношение на свободата на волята. А не разбирам защо само техните имена споменаваш. Яков Арминий по-малък богослов ли е? А неговото богословие е коренно различно от това на тези двама господа. Същото се отнася и за Улрих Цвингли – писал съм курсова работа върху анализ на разбиранията на Цвингли и Лутер по отношение на Господната вечеря, които коренно се различават помежду си. Не бих си позволил да подлагам на съмнение ученията на апостолите Павел или Петър, а още по-малко на Христос. Не съм нито Хегин, нито Главчев че да комуникирам с Христос на масата докато вечерям и да подлагам на съмнение Неговите думи. За Лутер и Калвин, обаче, имам пълната свобода. А предполагам, че ти също не си съгласен с Лутер да изхвърляш книги от Библията, които противоречат на убежденията ти. Интересно ми е, дали отношението ти към Посланието на Яков съвпада с това на Лутер?
    А папата – интересува ме дотолкова, доколкото той е човек с политически влияние, но не го приемам като мой духовен водач. За това се надявам и се моля новият папа да е човек, който добре да разбира и прилага Божието Слово, а не да се изживява като наместника на Бога (въпреки, че титлата му е такава), а да знае добре, че Бог е над него, а не той над Бога.

  13. „И е логично: кой държи икономиката на целия свят?“ Китай 🙂

  14. Извод: Китай също може да мине за образ на Вавилон в днешното време. Сега да видим в коя глава на Откровението да го наместим.

  15. Оставката на папата поради възможен арест?
    http://www.pisanoe.com/1/post/2013/02/195.html#.UR4swx2-q0v

    Itccs.org съобщава:
    Папата подаде оставка, за да избегне арест и конфискуване на богатството на Църквата по Великден
    Дипломатическа нота бе издадена до Ватикана малко преди оттеглянето му.
    Новият папа и католическите духовници са изправени пред обвинителен акт, планът за „Великденска възстановителна кампания” продължава.
    Глобално оповестяване от медиите и изявление от Международния съд относно престъпления на Църквата и държавата.
    Брюксел:
    Исторически безпрецедентната оставка на Йозеф Ратцингер като папа през тази седмица беше предизвикана от предстоящия ход на Европейското правителство да издаде заповед за арест срещу Ратцингер и законово задържане на собствеността и авоарите на Ватикана по Великден.
    Централното Управление на ITCCS (Международен трибунал за престъпления на църква и държава) в Брюксел бе подбуден от внезапната абдикация на папа Бенедикт да оповести следните подробности:

    1. В петък, 1.02.2013 г., на базата на доказателства, представени от Общия Съд на правосъдието (itccs.org), нашето Управление сключи споразумение с представители на една европейска държава и нейните съдилища, да гарантира издаване заповед за арест срещу Йозеф Ратцингер, известен още като папа Бенедикт, за престъпления срещу човечеството и поръчка на престъпен заговор.

    2. Тази заповед за арест трябваше да бъде доставена до Светия престол в петък, 15.02.2013 г. Тя позволяваше на тази държава да задържи Ратцингер като заподозрян в престъпление, ако той престъпи нейната суверенна територия.

    3. Дипломатическа нота бе издадена от споменатото национално правителство до държавния секретар на Ватикана, кардинал Тарчизио Бертоне, в понеделник, 4.02.2013 г., която информира Бертоне за предстоящата заповед за арест и прикани кабинета му да се подчини. Отговор от кардинал Бертоне или кабинета му не бе получен, но 6 дни по-късно папа Бенедикт подаде оставка.

    4. Споразумението между нашия Съд и тази държава включваше втора клауза – издаване от националните съдилища на търговско право за задържане на имуществото и богатството на Римокатолическата църква, започващо на Великден в неделя 31.03.2013 г. Това право на задържане да бъде придружено от обществена глобална „Великденска възстановителна кампания”, при която собствеността на Католическата църква да се изземе и изиска от гражданите като публични активи, съгласно Международното право и Римския статут на Международния наказателен съд.

    5. Решението на нашия Съд и на правителството на тази държава е да се пристъпи към ареста на Йозеф Ратцингер след освобождавнето му като папа по обвинения в престъпления към човечеството и престъпен заговор.

    6. По-нататъшно наше решение е да се пристъпи към обвиняването и арестуването на наследника на папа Йозеф Ратцингер по същите обвинения; да се наложи търговско право за задържане и „Великденска кампания по възстановяване” срещу Римокатолическата църква, както е планирано.

    В заключение, нашият Съд признава, че съучастничеството на папа Бенедикт в криминалните деяния на Банка Ватикана (IOR), предизвика неговото уволнение сред най-висшите служители на Ватикана. Според наши източници, държавният секретар Тарчизио Бартоне изискал незабавната оставка на Йозеф Ратцингер и в пряк отговор на дипломатическата нота относно заповедта за арест, издадена от посоченото национално правителство на 4.02.2013г.

    Ние призоваваме всички граждани и правителства да подкрепят нашите усилия за законово отделяне на Ватикана и арестуване на висшите служители и духовници, които са съучастници в престъпления срещу човечеството и продължаващ престъпен заговор за подпомагане на насилието и трафика на деца.

    По-нататъшни новини за събитието „Великденска възстановителна кампания” ще бъдат излъчени тази седмица от нашето Управление.

    Издадено на 13.02.2013 г.
    От Брюкселско Централно Управление

  16. Някои колеги трябва да си вземат писаното назад !

  17. Какво е това Брюкселско централно управление? Някой си упражнява фантазията или остроумието. И брои шараните…

  18. Офисът на ITССS-Брюксел. Правете си труда да четете преди да коментирате.
    Брат Янко, кой според теб трябва да се връща назад Ангел ли?
    Защото и ти бая работи изписа по темата които са тъй да се каже съмнителни.

  19. Говоря за Ангел Грънчаров.

  20. Щеше ми се да се въздържа от коментар по този несъмнено почти безпрецедентен случай – папа да си подаде оставката приживе, все още с трезва глава и добри перспективи.
    Ще оставя настрана апокалиптичните тълкувания, които тутакси се появиха в интернет пространството. На някои хора много им се ще да настъпи „християнският“ край на света с папската оставка, след като „свършекът на маите“ се провали…
    Ще оставя настрана и политико-икономическата версия за принудителното подаване на оставката на папата, която все пак би трябвало да се провери от предстоящите събития. Ние нямаме достъп до конкретни документи.

    Абсолютно прав е един от предходните коментатори – г-н Ангел Грънчаров, че Йоан Павел ІІ и Бенедикт ХVІ са „философски папи“. Нещо повече, те са папи ИДЕОЛОЗИ, които обновиха старата томистка тенденция за възстановяване господството на римокатолицизма в света. Папа Йоан Павел ІІ съдейства активно за събарянето на най-големия враг на християнството и съперник на Ватикана- комунистическата система. За това трябва да му бъдем благодарни!

    Срещу КАКЪВ ВРАГ трябваше да се бори папа Бенедикт ХVІ предстои да научим. Дали е политически, дали е икономически, дали е аморален противник – все някога ще научим. Във всеки случай бившият и предстоящ кардинал Йозеф Ратцингер, за разлика от предшественика си, е доста противоречива личност. Няма да коментирам съмнителната му в политически смисъл юношеска възраст. Не знам обаче дали всички колеги във форума знаят, че преди да бъде изстрелян към папския престол Йозеф Ратцингер е изпълнявал известно време длъжността Председател на Конгрегацията за доктрината на вярата. Тази институция е ПРЯК НАСЛЕДНИК ни повече, ни по-малко на … „светата Инквизиция“. С други думи, кардинал Йозеф Ратцингер е изпълнявал длъжността на „Велик Инквизитор“. Разбира се, нито той, нито неговата институция са разпореждали физически мъчения или са изпращали на кладата „еретици“ и „вещици“. Но историческите факти, за които апелира п-р Янко Добрев, са следните: като архиепископ, негово високо преосвещенство г. г. Ратцингер носи лична отговорност за „смълчаването“ на такива умни модерни католически богослови като белгиеца Едуард Шилебеекс, а като кардинал – на бразилеца Леонардо Боф, които са само два от многобройните примери на наказани с тази мярка видни представители на съвременния римокатолицизъм. „Смълчаването“, което означава уволнение от пост и забрана за публично говорене и публикации, докато „великият Инквизитор“ не вдигне забраната, е наследник на … средновековното изгаряне на кладата и включването на всеки писмен материал на „еретика“ в папския индекс на забранени съчинения. Споделям тази информация все пак с уважение към негово светейшество г. г. Бенедикт ХVІ, но е възможна според мен хипотезата и за оказване на натиск върху него поради създадени твърде много „идеологически“ противници вътре в самата Църква. Все пак трябва да признаем, че „съдът на негодуванието“ прелива дори и с една прибавена капка…

  21. Новини от Ватикана…..
    НЯМА

  22. КОМИЧНО било би ако не беше трагично твърденето че един пасстер трее ходи на ВЯБИ за да разбере Ч!Е;

    <всяко едно тълкуване на Библията е повлияно до голяма степен от особеностите на епохата, в която живее тълкувателя. >

    както ни писал пасстер „Петкан“ Подков
    тва требе било ясдно на секи който стане за да проповедва на амвобня
    пасстер „Петкан“ Петкеф пак утепа рибата без въдуициу
    КОЙ им даа да стаат пасстери на тяквизи недосталепници

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *