7 comments for “ПАСТОРИ-АГЕНТИ (интервю 1)

  1. Уважаеми млади колеги,които сте поварвали и ръкоположени след 89-та.Като човек,който е бил в системата на ДС искам да обясня накои неясни за вас неща.По времето на комунизма в полезрението на ДС бяха най-активните и ревностни пастори.ДС не се интересуваше от мижитурки и подлизурковци.Тяхната задача беше да очернят и компроментират най-активните.Затова без значение беше дали са подписали или не договор за сътрудничество,всички пастори ги водеха за сътрудници по две причини:
    1.Най-непокорните и твърди пастори,без тяхното знание,ги водеха като сътрудници.Целта беше да се угоди на по-висшите началници,за да не ги изкарат некадърници,които не могат да се справят с някакви пастори.
    2.В подходящ момент да покажат на някои от църквата документ,че техният пастор е сътрудник на ДС,с цел да се разбие църквата.
    Затова днес много пастори,когато си отворят досиетата,остават неприятно изненадани.Но в моите очи тези пастори са герои.Те не са писали донос срещу никого,не са предали никого.Само те и Бог знаят какво са преживели,но са запазили стадото,което Бог им е поверил.Затова и сега Бог им е поверил да пастируват големи църкви.Така че спрете да „плачете“ за тях,а плачете за себе си,защото скоро Бог ще се намеси и ще ви издърпа ушите !!!

  2. Pastor Xristo Kylichev molavi malko po skromno.. Vashata zurkva e bila gonena no ne e bila nikoga nai gonenata v grad Sofia. Dori i sega pri tezi demokratichni vremena za BG vshata zurkva ostava edna ot nai malkite i bavno rastiashtite zurkvi v grad Sofia c nai malko XORA… ZASHTO???

  3. Реакцията на епископ Еленков относно предаването „пастири-агенти“
    Слушайки предаването по радио Светлина, не мога да скрия, че останах изумен и възмутен от реакцията на епископ Васил Еленков, относно предаването за „пастори – агенти”.
    http://bibliata.tv/watch_video.php?v=DGYGDRX5HMON
    На едно с водещия Божидар Маринов в предаването са поканени и участват: п-р Христо Куличев, п-р Бедрос Аутонян, п-р Радослав Киряков, п-р Венцислав Панаьотов.
    Епископ Еленков нарича тези хора цитирам: „пасминско сборище”!!! Какво ли му е дало основание да обижда така тези служители, които имат чест, смелост и достойнство да говорят по една важна и болезненна тема каквато е „пасторите-агенти”?
    Хвърлих поглед в тълковния речник с надежда думата да не е е точно това, което означава, но уви… преценете сами: разг. грубо. Група хора, които имат отрицателни качества; сбирщина.

  4. цитат от Янко Добрев: „ДС не се интересуваше от мижитурки и подлизурковци.“ – аз съм от друго поколение и може би не ми е работа да коментирам тук, ама комунизма съм го помирисал през това на което му викаха ДКМС и да ми позволите да нарека това ваше твърдение НЕКОРЕКТНО (меко казано). Комунистите са лицемерни и лукави душици и страхливци и с такива и се обграждат и точно такива и най-успешно употребяват – това е в естеството на системата им. Като спрягате сега току-що измисления мит, че сътрудниците на ДС били „герои“ и някак си предатели и юда-искариотовци нямало как да съществуват в природата на това време нещо не ми звучите правдоподобно, ама ‘ич !? Не казвам че можем да обобщаваме за всички под един знаменател и даже да ги слагаме в една категория всички с досиета – далеч съм от тази мисъл.

  5. Да вяро е това твърдение на п-р Янко Добрев защото и аз съм един от тези,,мижитурки,, водил интересен разговор с една личност, която директно ми каза, че ако се откажа от вярата си ще стана еди какъв си и еди какъв си. А тази личност доста време преди разговора ни (а аз го познавах лично) идваше в нашата църква (и аз се питах откъде на къде такъв атеист да идва на нашите богосужения). В този разговор стигнахме до там да ми предложи да напиша декларация че се отказвам от вярата, викам му е добре ти ме познаваш отлично знаеш баща ми родителите ми че са вярващи дай да направим така, ти написваш декларация че се отказваш от комунизма, напускаш системата (беше се изтървал в разговора ни че е резидент по отношение на учениците)и в която уверяваш че ще гледаш наместо мен родителите ми. Даваш ми тази декларация и аз ти написвам подобна и ти я давам, ей да знаете какво стана после, изведнаж той изригна, знаех си какъв си, еех да имах един автомат и власт тебе пастира ви Ялъмов и баща т бих ви кррррт разстрелял на пътеката в църквата ви и не ми се пише повече, ще завърша с моя отговор приятелю на бодлива крава Бог роги не дава това е от мен. И от този разговор никой повече никъде не ме е викал.

  6. Янко Добрев казва следното за пасторите-агенти: „Но в моите очи тези пастори са герои.Те не са писали донос срещу никого,не са предали никого.Само те и Бог знаят какво са преживели,но са запазили стадото,което Бог им е поверил.Затова и сега Бог им е поверил да пастируват големи църкви.“ На п-р Добрев препоръчвам да се запознае с доносите на „героите“, за да се убеди лично в техните предателски подвизи. Не те са запазили стадото, а Бог, въпреки тяхната активна дейност в услуга на комунистическата атеистична ДС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *