5 000 000 лева заплати за свещениците

“… Министър-председателят съобщи, че „патриархът лично го е помолил“ парите, които се полагат на Българската православна църква, да бъдат преведени по-бързо…”

Министерски съвет отпусна 5 милиона лева за заплатите на свещениците. Това стана в началото на редовното правителствено заседание на кабинета. Премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдат преведени по-бързо парите на дирекция Вероизповедания, за да може да се дадат заплатите на свещениците. Главният секретар на Светия синод архимандрит Герасим благодари за отпуснатите средства на премиера и заяви, че това е много голяма помощ за малките населени места, за да има свещеници в църквите. Той се надява все повече млади хора да поискат да станат свещеници.

Борисов изпрати много здраве на Негово Светейшество българския патриарх Неофит и на владиката!

Припомняме, преди три месеца премиерът обяви договореното като промяне в Закона за вероизповеданията като изравняване на учителските и свещеническите заплати. С приетото до този момент законодателство размерът на субсидията се определя по модела на финансиране на политическите партии с максималният размер на субсидията е 15 млн. лева на вероизповедание. Според последното преброяване от 2012 г.вероизповеданията, които отговарят на този критерий, са източноправославното и мюсюлманското. Останалите ще продължават да получават субсидия по досегашния ред чрез Закона за държавния бюджет през Дирекция „Вероизповедания“ на Министерски съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *