№ 29 Зaпочни да си представяш нещата визуално

30 дни на мощни принципи: № 29 Зaпочни да си представяш нещата визуално

Вярвам, че Бог е създал всеки човек с въображение. Когато родителите четат приказки на децата си, те им помагат да развият въображението си. Думите рисуват картини. Картините говорят. Това е от решаващо значение за нормалното развитие на всяко дете. Любовта към знанието започва от дома. Това е тясно свързано с възможността да пораснеш в семейство, където има култура на четене. Наличието (или отсъствието) на това ни помага да си обясним способността (или неспособността) на хората да изучават Божието слово и да приемат откровение т.е. интерпретация, вдъхновена от Святия Дух или знание от Писанията. Ако никога не си развивал способност да си представяш нещата визуално, може би ще срещнеш затруднение в ходенето си с Бог. Той е визуално същество и ни е сътворил по Свой образ и подобие.

Способността да си представяш нещата визуално е важна най-малко на три нива.

1) Ти нямаш вяра, за онова, което не виждаш. Вярата е доказателство за нещата, които „виждаме”. Т.е. да виждаш с очите на вътрешния си човек. Ти имаш вяра да говориш за онова, което си способен да видиш да минава през вътрешния ти човек, и именно това е начинът, по който вярата действа.
А вярата е даване на твърда увереност в онези неща, за които се надяваме, убеждения за неща, които не се виждат. (Евреи 11:1).

2) Визуалната представа за нещата ти помага да избегнеш погрешни стъпки в живота си.
Можеш ли да „видиш” себе си как правиш определени неща? Ако не можеш, не се и опитвай да ги правиш. Аз, например, не мога да си се представя като счетоводител. По-скоро бих брал памук на полето, отколкото да работя като счетоводител (едно лято, когато бях 15-годишен, брах памук и съм запознат с процеса). Вярвам, че ще можем да видим себе си да вършим всяко нещо, което Бог е предвидил да извършим, дори преди още да сме започнали да го правим.

3) Мотивацията е свързана с видението. Способността да останеш целенасочен и мотивиран е свързана с това да имаш ясно видението, към което се стремиш. Списъците със задачи не могат да те мотивират. Видението за това какво би било бъдещето ти, след като си работил усърдно, е това, което те мотивира. Ежедневните проблеми, ситуации, непредвидени инциденти, провали – всичко това започва да изражда у нас цинично отношение към живота. Исус също стоеше фокусиран върху видението, как ще изглежда бъдещето, което Му даде сили да издържи кръста: като гледаме към Исус, Този, Който основа и усъвършенства вярата ни, Който заради предстоящата Му радост издържа кръст, като презря срама, и седна отдясно на Божия престол. (Евреи 12:2)

Ако нямаш навика да си представяш нещата визуално, можеш да го изградиш. Започни да размишляваш върху Словото, върху пророчески думи, които вярваш, че са от Бог, върху добри мисли, които Святият Дух ти е прошепнал. Има огромна сила в това да развиеш себе си като човек с духовно виждане.

МОЛИ СЕ С ТАЗИ МОЛИТВА ДНЕС:
Господи, отвори очите ми, за да видя неща, които не съм можел да виждам до сега. Отмахни люспите на духовна слепота и ограничения. Решавам да продължа напред гледайки на това, което Ти си ми говорил и планирал за мен.

автор: Георги Бакалов
източник: http://in30days.posterous.com/
превод от английски: В. Петрова

PS Разбери каква е целта на 30-те дни, в които да бъде четен по един от тези принципи? Повече за това можеш да научиш тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *