На 26 април 1921г. в Бургас, Иван Воронаев обединява кръстените със Св. Дух в Християнска евангелска вяра (ХЕВ) „Пентекостел”

26.04.2016

Voronaev KoltovichПристигайки от Цариград през м. ноември 1920 г., Воронаев и спътниците му заварват определено взаимодействие между пребиваващите в града от август с.г. сем. Заплишни и конгрешанската църква в Бургас. Новогодишните празници и тежката зима ги задържат без възможност за дълги пътувания до пролетта на 1921 г. Но престоят им там заедно с работата в конгрешанската църква не са безпроблемни.

Още с първите си проповеди за кръщение в Святия Дух., Воронаев обявява конгрешаните в Бургас за „детекръщенци” заради кръщаването на невръстни деца. Онези които приемат петдесятното кръщение са кръстени повторно във вода от Воронаев по тяхно лично решение. Тази богословска позиция по-късно ще осигури прием в някои баптистки църкви,[1] но към момента създава напрежение в Бургас и скоро кръстените там са принудени да напуснат конгрешанската църква и да създадат нова петдесятна общност. Воронаев я нарича Християнска евангелска вяра (ХЕВ) „Пентекостел,”[2] както по-късно се нарича и новата му организация в Одеса.[3]

Ivan Voronaev Bulgarian Jubilee Edition 2015

За поръчки: ИК „Игъл-2001“ тел. (086) 821 522


В новата бургаска общност влизат „отлъчените петдесятници”[4] от съборната бургаска църква. Те са кръстени в Черно море от Воронаев на 26 април 1921 г., което Воронаев и Колтович считат за началото на петдесятната църква в Бургас. Преди да замине за Одеса на 12 август 1921г., Воронаев споменава като организирана единствено петдесятната църква в Бургас. [5]

[1] Дрянов, 25

[2] англ. Петдесятен. Колтович, “Протокол на Юбилейното събрание”, 8

[3] „Пентекостел” (англ. петдесятен) се запазва като наименование на първите църкви дори след основаването на СЕПЦ през 1928. Организацията на Воронаев в Одеса се нарича „Одесской общиньi Християн Евангельской верьi” (Колтович, 11) а след като става национална „Християн Евангельской верьi” (ХЕВ). Интересно е защо бургаската петдесятна църква, която исторички се приписва към служението на сем. Заплишни, е включена от Воронаев като подразделение на ХЕВ при организирането й през 1921 г.

[4] Зарев, 38

[5] Колтович, 8

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to На 26 април 1921г. в Бургас, Иван Воронаев обединява кръстените със Св. Дух в Християнска евангелска вяра (ХЕВ) „Пентекостел”

  1. Инги on 27.04.2016 at 13:55

    брат Максиме това е от книгата
    И аз го четох написано добре там

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се за всички ЕВАНГЕЛСКИ НОВИНИ
ЗАПИШИ