България е в духовна катастрофа

09.06.2019

Винаги съм казвал, че 97-8% от желаещите да се занимават с политика, искат да попаднат в нея, заради пари. Библията казва: където са мислите ти, там е и сърцето ти, заяви почетният председател на КТ „Подкрепа“ д-р константин Тренчев. Този феномен го виждам още от началото на демокрацията, когато идваха тирове с техника на „Раковска“ и половината от това заминаваше по багажниците на ладите и на къщите. Въпрос на мотивация е защо си в политиката.

Политиката е нещо неизбежно. Ние сме стаден вид и не можем да живеем като мечките, трябва да имаме водачи. При демокрацията формално водачите се избират, но много народ са натиска за водачи, защото това носи екстри.

Големият въпрос е какви са водачите – основната част от тях са в политиката, заради пари. И затова аз напуснах политиката, защото чувствам, че тези хора са празлични от мен и досегът с политиците опустошава. Човек или трябва да стане като тях или да се отдръпне.

В такава духовна катастрофа България не е била в писаната си история. След комунизма, в който някои вярваха, а други се борехме срещу него, не се появи никаква друга добре формулирана идея. В Западния свят в момента господства американската идея да правиш пари, да харчиш, да взимаш кредити, пак да харчиш – нещо чисто потребителско. Но човек не е животно. Изпаднахме в духовен вакуум. Който иска да бъде господар, първо трябва да бъде слуга, казва Библията. Когато на човек не му харесва това, което става наоколо, има два начина: да имигрира навън или да емигрира навътре.

Българите да бъдат по-солидарни и да си помагат един на друг, пожела още д-р Константин Тренчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.