Вероучението – лек срещу детска престъпност

Българската държава многократно заявява, че няма да въведе задължително обучение по  православно вероучение. Не разбрахме обаче аргументите, това каза днес пловдивският митрополит Николай в словото си пред учители и експерти в средното образование от три области.

Те бяха участници в първия открит урок по вероучение в СОУ „Константин – Кирил Философ“ в Пловдив. Той се проведе с първокласници на тема „Прошката“. Преподаватели са Десислава Кръстева и Красимира Брайкова.

Митрополит Николай заяви още, че съвременната българска държава не желае да се ангажира с нещо, което се привижда като религиозна дейност, независимо, че почти всички държави членки на ЕС са се ангажирали.

По думите му те знаят нещо, което България не знае – най – изпитаният начин за недопускане на детска престъпност са уроците по вероучение.

Българската православна църква смята, че е особено важно да се поощрят родителите, които записват децата си да учат в свободноизбираема форма предмета „Религия“. Те са измежду най-добрите граждани в тази страна, подчерта митрополит Николай. Той призова за пълна мобилизация на всички вярващи, за да може да има интерес към  изучаване на Божия закон в час.

Над 4 500 деца учат религия в училищата в Пловдивската епархия. Над 70 учители водят предмета по „Православно вероучение“. Това каза още митрополит Николай по повод провеждането на часовете в епархията.

Снимка

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *