ВЪВЕЖДАТ дигитален долар

Дигитален долар, подкрепен от правителството на САЩ, може да доведе до по-бързи парични преводи и да бъде по-достъпен спрямо настоящата банкова система, твърди Федералния резерв в свой документ. Документът цели да отвори дискусия и не се застъпва за създаването на „цифрова валута на централната банка“ (или CBDC). Въпреки това от Федералния резерв на САЩ виждат множество ползи в дигиталния долар.

Създаването на цифровия долар би увеличило ролята на правителството в личните финанси на американските гражданите, пишат критиците на проекта. Според неговите поддръжници технологията ще позволи на потребителите повече сигурност и по-бързи трансакции.

От Федералния резерв твърдят, че дигиталният долар ще е „със защитена поверителност, уникална идентификация и невъзможен за копиране и фалшифициране“. Макар да не се заявява, че дигиталния долар ще е базиран на блокчейн, то тази технология би могла да отговори на изискванията на централната банка на САЩ.

Документът за създаването на дигитален долар, идва в момент, когато около 90 други страни обмислят своите собствени цифрови валути, пише Ройтерс.

Европейската централна банка работи по създаването на цифрово евро, а Китай тества дигитален юан, върху който работи от 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *