Пастори помагат на пияни младежи

В Англия има християни, които всеки уикенд посещават т.нар. парти квартали, за да предложат помощ, където е необходимо – една донякъде неблагодарна работа, но с положителен ефект. Има ги във всеки град – квартали с преобладаващо присъствие на кръчми и дискотеки, които през деня изглеждат почти пусти, но вечер, особено през уикенда, привличат предимно млади клиенти, които в началото изглеждат добре, но до края на нощта все повече се оплитат в примката на алкохола.

В Англия всеки петък и събота между 22 и 4 часа сутринта човек може да се натъкне в тъмното на непознати униформени мъже, т.нар. street pastors (улични пастори). Това са християни, които искат, подобно на Исус, да практикуват вярата си, като помагат на хората: обаждат се на такси да закара вкъщи препилите младежи, които вече не могат да се държат на краката си; дават насоки, където е необходимо; викат линейка или просто внимателно изслушват хората, споделящи своите желания и нужди. Колин Фозард – един от доброволците в този проект, обяснява в интервю за Protestante Digital: „Действията говорят по-силно от думите. Да направим нещо за някого, въпреки че не го е заслужил, докато другите го осъждат – това е добър начин да покажем същността на Евангелието”.

Преди всяка смяна доброволците се събират, за да се помолят заедно и да се подготвят за вечерта. От създаването на проекта през 2003 г. от Лес Исаак – пастор от Лондон, е постигнато много. Междувременно около 10 хил. специално обучени доброволци, разпределени в 250 екипа, обикалят през уикендите улиците на цяла Великобритания. Дори в страни като Тринидад и Тобаго и Австралия са сформирани такива групи. Междувременно тази година пастор Исаак получи медал, който му бе връчен от британската кралица за неговата социална ангажираност.

Инициативата е подкрепена от съответните общини. Местната полиция също е признателна за помощта. Фозард обяснява: „Те гледат на нас като на част от социалния пейзаж и като част от собствената им работа по опазване на реда по улиците. Ние не сме полицаи и не искаме да бъдем, но предлагаме пастирско служение, което те не могат да извършват. Освен това ние раздаваме на хората и визитни картички и те могат да се свържат с нас по всяко време”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *