Уилиям Бранхам: Първа евангелизация

Тя започнала на 14-ти юни 1946. В един голям шатър проповядвал брат Бранхам. Множеството слушало внимателно. Тази вечер се молили за 18 души. Между тях бил един мъж, който много години бил сакат. След като се молили за него, той се изправил, плеснал с ръце и тичал наоколо без ничия помощ. Един сляп прогледал и много глухи прочули.

На следващата сутрин помолили Бранхам да посети една болна в психопатологичното отделение на болницата в града. Тя била луда, но след молитвата оздравяла и после я изписали. После Бранхам отпътувал при една жена страдаща от рак и тежаща само 40 килограма. След молитвата тя оздравяла, можела да се облече и да си отиде в къщи. На другия ден той посетил една жена, която била парализирана от дясната страна. Той се помолил над нея и й заповядал в името на Исус Христос да стане. Тя послушала, надигнала дясната си ръка през главата си и можала да се изправи без ничия помощ, като тичала насам-натам из стаята. Също и гласът й бил напълно изгубен, но се възвърнал.

Когато съработниците на Бранхам същата вечер се върнали, намерили шатъра препълнен. Мнозина стояли вън на дъжда. Мнозина получили изцеление. Въпреки дъждовното време, всяка вечер идвали все повече хора. Една неделя вечер довели един пастир негър напред, който бил сляп с двете си очи, и когото мнозина от присъстващите познавали. След като Бранхам се молил с него, негърът извикал: “Брат Бранхам, аз виждам ръката ви,” после погледнал нагоре, видял светлините и извикал пак: “Славете Бога, аз мога да преброя светлините.” Всички славели Бога за голямото чудо, което станало.

Една жена, която отблъснала действието на Святия Дух за покаяние и си излязла, не била изминала и 100 крачки и, като получила сърдечен удар, паднала в безсъзнание на тротоара. Прибрали я в близкия хотел и повикали Бранхам. Той се помолил за нея, тя станала и изповядала, че се противопоставила на Божия повик. Службите трябвало да бъдат продължени с още много дни поради големия прилив на хора. Моли ли се за една 70-годишна болна от рак в носа. След една седмица тя пак се явила и разказала, че била здрава.

Един пастир с парализирани ръце се молил за милост. Веднага след молитвата той почувствал сила, вдигнал ръцете си във въздуха и прославил Бога. Много глухонеми в събранието се учили да говорят и повтаряли думите, които им казвали. Една жена, дошла с патерици, славела Господа за изцелението си. Друга жена, страдаща от схващане на челюстта и от подагра, оздравяла на място. Сега можела без усилие да отвори и затвори челюстта си. Така се умножавали изцеленията, които ставали предмет на разговори из целия град.

Поради многото търсещи изцеление, Бранхам трябвало да се моли често до два часа сутринта. Това продължавало месеци наред, понеже съчувствието му за болните не му позволявало да изпрати хората неизцелени.

Тези евангелизаторски служби завършили на 25-ти юни същата година. Тогава получил телеграма с молба да се моли за едно тежко болно момиченце. Когато пристигнал и допрял тялото му с ръката си, детето оздравяло. По-късно Бранхам се върнал, за да проведе вечерна служба в голямата аудитория, където слушали около 12000 души.

3 comments for “Уилиям Бранхам: Първа евангелизация

 1. Слава на Господ Исус за това невероятно свидетелство! Моля се Бог да ни даде тази благодат, за да вършим същите дела и днес!

 2. 2 Коринтяни 11 глава
  3 Но боя се да не би, както змията измами Ева с хитростта си, да се разврати умът ви и отпадне от простотата и чистотата, която дължите на Христа.
  4 Защото, ако дойде някой и ви проповядва друг Исус, когото ние не сме проповядвали, или ако получите друг дух, когото не сте получили, или друго благовестие, което не сте приели, вие лесно го търпите.

  13 Защото такива човеци са лъжеапостоли, лукави работници, които се преправят на Христови апостоли.
  14 И не е чудно; защото сам сатана се преправя на светъл ангел;
  15 тъй че, не е голямо нещо, ако и неговите служители се преправят на служители на правдата. Но тяхната сетнина ще бъде според делата им.

  Един от така наречените генерали на вярата само че не на Исус.
  Подобно на баба Ванга, Елен Уайт, Джозеф Смит или Мохамед, Бранхам има видения от ангели. Нищо чудно че след такива видения такива хора започват да заблуждават и да заблуждават други.

  2 Тим 3: 13 А нечестиви човеци и измамници ще се влошават повече и повече, като мамят и бъдат мамени.

 3. „Един от така наречените генерали на вярата само че не на Исус.
  Подобно на баба Ванга, Елен Уайт, Джозеф Смит или Мохамед, Бранхам има видения от ангели. Нищо чудно че след такива видения такива хора започват да заблуждават и да заблуждават други“ (Анонимният г-н „Ивайло Папата“)

  Първото изречение няма никакъв смисъл! „Генералите“, които в църковната история са свързвали имената си с Исус, без да имат за това основание,са от римо-католическите ордени като този на йезуитите.

  Второто изречение също не е вярно и води към неверен извод! Баба Ванга не е виждала „ангели“, а духовни същества от езически произход. Мохамед не е виждал „ангели“, защото е познавал арабските „джинове“. Елън Уайт е християнка, така че на нея й е било пределно ясно какво означава „ангел“. Д-р Били Греам написа специална книга за ангелите и не отхвърля възможността християните да виждат такива същества, които са пратеници на Бога и защитници на верните Му чада. Следователно изводът, че „който вижда ангели“, не е християнин, е ОТ ЛУКАВАГО.

  За да реагира така остро срещу виденията на ангели, г-н „Ивайло П(апата)“ видимо предпочита да се среща, вижда и разговаря с духовете на преизподнята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *