Убиха лидера на Ислямска държава

Бойци на „Ислямска държава“ съобщили, че лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади е мъртъв. Иракските медии се позовават на местен източник в северната провинция Нинeва, чийто административен център е Мосул, както и на световните медии и Сирийската телевизия.

Бойци на ИД са съобщили за гибелта на своя лидер в кратко изявление. В текста пишело, че в скоро време ще бъде обявено името на новия „халиф“. Сирийският център за наблюдение на правата на човека заяви, че има „потвърдена информация“, че Ал Багдади е убит, посочва Ройтерс. В средата на миналия месец руското министерство на отбраната обяви, че по предварителни данни Ал Багдади е бил убит при руски въздушен удар в Сирия в края на май. Пентагонът тогава заяви, че не разполага с данни, които да потвърдят информациите за смъртта на лидера на ИД.

На 10 юни иракският премиер Хайдер ал Абади обяви, че Мосул е освободен напълно от „Ислямска държава“. Във втория по големина град в страната обаче и днес продължават откъслечни боеве. В Стария град, където през последните дни от офанзивата се водеха най-тежките боеве, днес е имало най-малко един въздушен удар. Близо до иракските позиции паднаха минометни снаряди, изстреляни от „Ислямска държава“, а в западната част на Стария град се чуваше интензивна стрелба. Върховният комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад Хусейн призова иракските власти да гарантират спазването на човешките права след превземането на Мосул.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *