Църква и медия: разговор с Петър Георгиев

peterg_120

Петър Георгиев е епископ на Божия Църква на Пророчеството в град Русе. Той е и заместник-пълномощник на Национален Алианс „Обединени Божии Църкви” в България. Повярвал е още като дете. Образование – завършил е Библейска академия „Логос”. Проповядва от 1971 година. Основал е Божия Църква на Пророчеството в България, която в момента има повече от 40 местни църкви.

pastir.org: Преди няколко месеца започнахте кампания против “Шоуто на Слави”, която беше отразена в медиите? Какви бяха вашите аргументи за стартирането й?
Като християни аз смятам, че ние сме прекалено търпеливи, когато някой с лека ръка и пренебрежително тъпче и погазва християнството като цяло. Аз не визирам само протестантските църкви, но всички, които изповядват християнството. Ето защо сметнах за мой дълг да направя малкото, което е възможно като протестирам за това срещу тези пошли подигравки с различни страни на християнството и служението.

e.info: Смятате ли че такъв вид поведение в българското общество е преднамерено?
Ако някои има изгода от това със сигурност трябва да кажем – да. Първи, който има полза от това е дяволът, защото това е начин за рушене на страхопочитанието и почитта към Твореца-Бог. Всички онези “бивши” атеисти, които се превърнаха в съмняващи се вярващи, които обаче не приемат християнската ценностна система като начин на живот.

pastir.org: А помогнаха ли ви свeтските медиите в тази кампания или не?
Както винаги по отношение на доброто и в защита на християнството медиите останаха твърде незаинтересовани, за да защитят правата на тези осем милиона българи православни християни, с чиято вяра се бяха подиграли.

pastir.org: Как приема българското общество разпространяването на преднамерен атеизъм и секуларизация в медиите?
Аз мисля, че българското общество все-още трябва да расте във вярата си, за да узрее за един отпор на всеки един, който злонамерено се подиграва с най-чистото и най-святото в сърцето на всеки един човек. За съжаление стремежът на голяма част от медиите продължава да е същият – да се опорочи всичко и всеки без никакви табута.

pastir.org: Защо смятате, че именно църквата трябва да поеме отговорността за такъв вид протест?
Кой други ако не църквата би трябвало да защити своята вяра, християнският морал и ценностна система? Нещо повече – тя трябва да намери начин да го проповядва, за да може и атеиста да има право на избор. Да реагираме във всеки един такъв случай, когато някой някъде публично се подиграва с християнството пак казвам, било то католицизъм, провославие или протестанство е наша отговорност и задължение. Разбира се винаги ние трябва да го направим с всички позволени и етични средства.

pastir.org: Достатъчно силна ли е евангелската църква в България за да се противопостави на такъв вид негативни тенденции?
Аз мисля, че ние имаме достатъчно възможности, които не сме оползотворили. Истината е, че все-още християните стоят затворени в своите тесни деноминационни пространства и не използват възможностите. Ние сме свидетели на далеч по-малки общества в страната, които ни проглушиха ушите със своите идеи, които често са даже анти-морални и анти-хуманни. Така, че време е и ние да кажем повече на обществото за това кой е Бог и каква е волята Му.

pastir.org: А има ли българския евангелизъм отредено място е медиите или трябва да се бори за него?
Със сигурност ние трябва да направим стъпки, за да имаме възможност да изразяваме чрез медиите християнството. Понякога ще ни трабват много усилия, а понякога не сме направили и малкото, за да достигнем до тях. Ако всяка поместна църква започне да използва медията в населеното място (било то радиовъзел, местното радио, местната кабелна телевизия или местният вестник, а всичко това е възможно) то почти не би останало място в нашата страна, където да не се е чуло за християнството и Христос.

pastir.org: Доволен ли сте от резултатите от кампанията като цяло?
Не разбира се. Много малко хора разбраха, че все пак има вик на протест срещу тази пошлост, която продължава да залива зрителите както от «Шоуто на Слави» така и чрез реклами включващи подигравки с християнството и много други начини чрез, които умишлено и целенасочено се преследва принизяването и рушенето на християнската вяра в сърцата на нашият народ.

pastir.org: А смятате ли да я продължите и в бъдеще?
Разбира се! Аз имам една идея, която искам да споделя първо с вас и бих помолил всеки един, който е съгласен с това начинание да ми пише на посочения имейл. Идеята е следната:

Искам да създадем неформално сдружение с наименование „В защита на християнската вяра”. Негови съучредители и членове могат да бъдат ВСИЧКИ, които са съгласни да реагираме всеки път, когато някой някъде било то във вестник, списание, радио, телевизия, интернет или друга медия нападне християнството. Независимо как става това, чрез подигравки, гаври, скечове или други неетични медийни похвати със, което уронва святото име на Господ Исус Христос и неговата църква. От името на това сдружение и от името на всички съучредители веднага трябва да реагираме. Това е наше право – право на отговор и всяка медия би била длъжна да го помести. Ето защо колкото повече хора и организации и църкви подкрепят тази идея и дадат съгласието си от тяхно име да бъде протестирано срещу незаслужените атаки, толкова по-добре. Представете си, че отново пишем протест срещу „Шоуто на Слави Трифонов” за скечовете му с „отец Нафарфорий” в, които той се подиграва с православния български свещенослужетел като го представя като един пройдоха. Аз мисля, че трябва да го направим. И ако отдолу напишем от името на 1200 протестантски църкви, техните имена и имената на пасторите им и още 100 надденоминационни организации и още няколко хиляди обикновени християни, пастори, преподаватели в библейски училища, то какво мислите ще се случи?

Дали всеки, който прочете това няма да бъде респектиран до известна степен, за това, че има хиляди хора, които стоят здраво на християнските принципи? Ако вие сте съгласни и се присъединявате към тази идея за създаването на това неформално сдружение (което няма да има някаква регистрация или финанси, за да бъде неуязвимо), то подкрепете идеята. Необходимо е само да изпратите имейл на адрес: sossega@abv.bg със следното съдържание:

Ставам съучредител на неформалното християнско сдружение „В защита на християнската вяра” и съм съгласен моето име и името на организацията, която представлявам да бъде вписано под всеки отговор в защита на християнската вяра.

Вие можете да се присъедините като църква, като организация, която представлявате и като отделна личност. Необходимо е само да си напишете името на църквата или организацията и вашето лично име. Също така дайте ни и имейл, на който ще ви изпращаме всички отговори в защита на християнската вяра, които сме изпратили до медиите.

Аз мисля, че това е един начин чрез, който ние можем своевременно (веднага) да реагираме, а не след дъжд качулка, ако споделяте това мнение, то подкрепете начинанието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *