Тръгна делото на Инокентий в Страсбург срещу България

Българската държава отново е подсъдима в Европейския съд по правата на човека. Поредното дело е по жалби на митрополит Инокентий и членове на неговата Българска православна църква, научи „Сега“. От Страсбург са изпратили въпроси към правителството за образуваното дело. До февруари Министерството на правосъдието трябва да предостави становище пред съда. Обвиненията са за нарушаване на Европейската конвенция за защита правата на човека, за липсата на вътрешна възможност за ефективна защита и за нарушено право на съсобственост. За образуваното дело пред „Сега“ потвърди адвокат Лъчезар Попов, който представлява Инокентий.

Първата жалба в Страсбург бе подадена от Инокентий още през 2003 г. след мълчаливия отказ на Министерския съвет по искането му за регистрация на неговия синод. Към нея е добавена и жалбата, подадена, след като на 21 юли т. г. полицията изведе хората на Инокентий от църковните храмове и в тях бяха въведени служители на патриарх Максим. Свещениците протестираха, че не им е дадено право да обжалват прокурорските постановления пред съда. Сблъсъците около тази операция дадоха основание на Българския хелзинкски комитет да обяви, че властите са погазили правото на свобода на мисълта, съвестта и религията на алтернативните свещеници. Според правозащитници и юристи държавата е подкрепила една от спорещите страни – на Светия синод с патриарх Максим, което е нарушение на Евроконвенцията за човешките права. Властите в България посочиха като основание за действията си новия закон за вероизповеданията. Той не позволява съществуването на две български православни църкви.

 

България вече има едно загубено дело в Страсбург заради нарушени религиозни права. Фикри Сали осъди държавата заради отказа на правителството на Жан Виденов да го регистрира за главен мюфтия през 1995 година. Съдът постанови, че е нарушено правото на свобода на религиите, защото властите не са останали неутрални към вътрешнорелигиозен спор. Казусът е идентичен с новия. Затова правозащитниците прогнозират успех на Инокентий в делото срещу държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *