ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ В СЕЛИЩЕТО ИТАМАР

ТРИ ГОДИШНО ДЕТЕ, ПРОБОДЕНО В СЪРЦЕТО; БЕБЕ С ПРЕРЯЗАНО ГЪРЛО [http://goo.gl/3acV6]
Първоначалните разследвания на клането, извършено от терористи на „Борците за свобода” на „Фатах” в селището Итамар в Самария в петък вечер (11 март) – началото на шабат, показват, че те са проболи три-годишното момченце в сърцето и са прерязали гърлото на три-месечната му сестричка.

В селището Итамар не е имало терористични атаки от 2002 г., когато в района е монтирана електронна система за защита и охрана. Освен нея селището е оградено и с телена ограда. Разследването на армията показва, че в 20:59 терористите са прескочили оградата и са проникнали в общността. Алармата е била задействана, но отивайки на мястото, охраната е видяла, че няма прорези в телената ограда и е решила, че задействането е било поради преминаващо животно. Ако селището Итамар бе получило камерите, за които жителите са помолили преди време, охраната щеше да види как терористите прескачат оградата. Но поради липса на средства, молбата на жителите на Итамар е била отхвърлена.

Терористите първо влезли в една от къщите в селището, която била празна. Между 22:20 и 22:30 терористите влезли в къщата на семейство Фогел през прозорец на дневната стая; не забелязали спящото на дивана 6 годишно момче и се насочили към спалнята, където прерязали гърлата на бащата и на три месечната му дъщеря, които спели там. Майката излязла от банята и е била прободена на прага на стаята. Следите сочат, че се е съпротивлявала. След това терористите прерязали гърлото на 11 годишния им син, който четял на леглото. Не забелязали 2 годишното дете, което било заспало на леглото, но проболи в сърцето три-годишното момченце. След това терористите заключили вратата и избягали през прозореца.

В 00:30 дванадесет годишната дъщеря на семейството се върнала у дома от съседна къща и намерила вратата заключена. Тя помолила един съсед – равин Яков Коен от йешивата в Итамар да й помогне. Той забелязал следи и кал в къщата и взел оръжието си. През прозореца двамата събудили 6-годишното момче, заспало на дивана, което им отворило вратата и равинът, мислейки, че всичко е наред, си тръгнал. Когато дъщерята влезла в спалните и видяла ужасяващата картина, тя побягнала навън, пищейки. Съседът се върнал обратно и изстрелял няколко куршума във въздуха, за да предупреди охраната, че нещо се е случило. След малко пристигнали полицейски и военни сили и започнали разследвания, за да установят дали терористите са все още в общността. В 3:30 военните установили, че следите водят към арабското село Аврата. Израелската армия и полицията продължават издирването на терористите, като към момента не се знае колко души са участвали в клането на сем. Фогел. Арестувани са около 20 араби.

В изявление по повод бруталните убийства премиерът Бинямин Нетаняху каза: „Забелязах, че няколко държави, които побързаха да заклеймят построяването на еврейски домове, се колебаеха дали да заклеймят убийството на невинни деца.” Той също така каза, че е шокиран от уклончивото изявление на лидерите на Палестинската власт. Махмуд Абас каза: „Насилието само ще доведе до още насилие – трябва да побързаме да намерим справедливо решение на нашия конфликт.”

Бинямин Нетаняху каза: „Не така трябва да заклеймяваме тероризма. Не така ще се преборим с него. Такъв акт, при който терористи навлизат в дома на мирно семейство и прерязват гърлата на деца, изисква да бъде остро и категорично заклеймен и осъден. Трябва да се спрат подстрекателствата и да възпитавате децата си в мир.”

Жертвите на бруталните убийства в Итамар са равин Ури Фогел и съпругата му Рут, техният 11-годишен син Йоав, 3-годишният Елад и 3-месечната Хадас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *