Светият синод остро разкритикува проекта на Закон за детето

Светият синод на Българската православна църква остро разкритикува проекта на Закон за детето, подготвян от социалното ведомство, като излезе с негативно становище, съобщи Дарик.

Владиците не приемат прекомерните права, които проектът дава на децата, вменяването само на вини на родителите при отглеждането на подрастващите, както и отнемането на правото децата да бъдат възпитавани.

В проекта била предвидена глоба до 5000 лева за родители, които водят децата си на църква, на политически митинги и събрания и на синдикални протести. „Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности“, е посочено в законопроекта. „Това означава, че всеки, който иска да си кръсти детето в църква, попада под ударите на тези текстове“, противят се от Синода.

Според владиците законопроектът дава прекалено много права на децата и никакви задължения. В същото време родителите се поставят изцяло в подчинение на своите рожби и за сметка на тях нямат никакви права. „Защо е допусната липсата на баланс между правата на детето, правата на родителите и правата на семейството“, пита Светият синод.

„Нужно ли е, за да се покаже, че се проявява грижа за децата на България, да се създават условия за узаконяването на тяхното превръщане в безцеремонни личности, които ще живеят и растат със съзнанието, че са изключителните носители на права в дома, а оттам и в училището, до такава степен, че да могат да злоупотребяват с тях и да въвличат родителите, учителите си в съдебни саморазправи“, питат владиците.

Въвеждането на часове по репродуктивно здраве и семейно планиране ще свали границата на възрастта, в която се започват сексуалните отношения, отбелязват още архиереите.

3 comments for “Светият синод остро разкритикува проекта на Закон за детето

  1. След дъжд качулка. Нали противниците на законопроекта обявиха още в началото на юни, че законопроектът е отпаднал! И там споровете около агентурното минало засенчват и забавят по-актуалните дискусии. Сигурно следващата им стъпка ще бъде да се обявят против печатарската машина или да вземат отношение по аферата Драйфус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *