Студенти от БХСС посетиха българската общност в Молдова

БЪЛГАРСКИ ХРИСТИЯНСКИ СТУДЕНТСКИ СЪЮЗ
София, бул. “Хр. Ботев” 13, тел. 9531092

Студенти от Български християнски съюз посетиха български църкви, училища и Тараклийския университет в Молдова, за да дарят литература и да окажат подкрепа на желаещите да учат в България

Варна, 12 май, 2010 г. – Oт 1 до 8 май студенти от София, В. Търново и Варна осъществиха пътуване до Молдова. Те посетиха българските села Валя-Пержей, Твардица и Кортен, където гостуваха на местни църкви и български лицеи (гимназии), Университета в Тараклия, както и българския лицей “В. Левски” в Кишинев. Навсякъде те направиха дарения от книги, Библии и други материали, представиха дейността си и запознаха учениците и местните студенти с възможностите за обучение в България. След като получи Библия, една учителка каза с просълзени очи: “Благодаря за всичките подаръци. Но най-много благодаря за Библията. Това беше моята мечта – да имам Библия на български език“. В училището в Твардица студентите проведоха импровизирана дискусия с учителите, в която свидетелстваха за вярата си в Исус Христос. В църквите студентите изнесоха програма за България, запознаха местните вярващи с дейността на БХСС, изпълниха няколко християнски песни на български и руски език, и насърчиха вярващите със свидетелства и проповеди. На културната вечер на България в Тараклия присъстващите имаха възможност да научат интересни факти за българската история и съвремие, На всички срещи с българи разговорите продължаваха дълго след края на службите или проявите. Представителите на БХСС гостуваха и на местното студентско християнско движение CSC Молдова (Comunitatea Studentilor Crestini din Moldova), за да проведат българска културна вечер пред местни студенти и да обменят идеи за по-нататъшно сътрудничество. Вечерта преди да отпътуват те взеха участие в младежко събиране в църква „Сперанца” в Кишинев. Събраният снимков и видео материал ще бъде публикуван в Интернет, за да запознаем широката общественост в България със съдбата на сънародниците ни в Молдова.

Българските училища в Молдова
В българските училища повечето предмети се преподават на руски език, но се изучават български и румънски език. Въпреки големия брой ученици (средно между 400-500), училищата не разполагат със средства и се поддържат само козметично. Базата е остаряла, сградите се нуждаят от саниране и подмяна на чинове, дъски и техника. Липсват нагледни материали и на учителите се налага да ги изработват саморъчно. Комппютри и интернет има почти навсякъде, но липсват мултимедийни проектори. Даренията от книги и портрети на бележите българи от Агенцията за българите в чужбина, които занесохме, са капка в морето. Апелираме към Агенцията за българите в чужбина и Министерството на образованието да заделят средства за съфинансиране на тези училища, които кандидатстват по проекти за ремонт от предприсъединителни фондове. Би моглo да се отвори и сметка за набиране на дарения. Надяваме се, че организации и частни дарители ще откликнат на този апел, за да подкрепим нашите сънародници в Молдова.

Откъде идват българите в Молдова?
В областта Бесарабия в южна Молдова живеят 90 000 българи, потомци на изселници от българските земи след Руско-турските войни през 1806-1812 и 1828-29 г. През годините те са живяли под руска и румънска власт. Участвали са като доброволци в Руско-турската война 1877-78 г. Интелектуалци от Бесарабия се включват в строителството на свободна България. Въпреки положителните промени в годините след 1991, районите населени с българско население са сред най-бедните в Молдова. Все повече българи от Молдова се изселват в търсене на поминък в Украйна, Москва, България и други страни.

Кой е БХСС?
Българският християнски студентски съюз е нaдденоминационно студентско движение, което работи за християнска просвета сред студентите. БХСС е член на общност от сходни национални студентски движения в повече от 150 страни в света. Студентски групи на БХСС съществуват в София, Варна, Шумен, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик и Свищов.

БХСС организира национални студентски конференции, лекции, концерти, дебати, проекти за културен обмен, социална дейност и много други. Ние се стремим да насърчаваме духовните търсения на всеки студент, формирането на лидерски умения и активно отношение както към личното му развитие, така и към развитието на българското общество.

За контакт:
Трифон Трифонов, Зам. Нац. Координатор
Български християнски студентски съюз
Варна, ул. “Раковски” 22/3/5, тел. 607460
www.bhss-org.com

Петър Вълков, рег. координатор
Български християнски студентски съюз
София, бул. „Хр. Ботев” 13, ап. 8, тел. 9531092
www.bhss-org.com

1 comment for “Студенти от БХСС посетиха българската общност в Молдова

  1. Поздравления за отворените ви сърца за нуждаещите се и насърчението, което сте им носели!! 🙂 Все така!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *