Сирия: Християни принуждавани

## Сирия: Християни принуждавани да подписват договори за спазване на ислямските наредби

Християните в Рака вече са официално подчинени на строгите ислямските „правила за подчинение”, налагани принудително от екстремистката група, която контролира този северен град.

Ислямската държава е Ирак и аш-Шам (ISIS) публикуваха правилата във вид на договор, който християнските обществени ръководители са принуждавани да подпишат. Подписващите се християни имат три възможности: да спазват разпоредбите на договора, да приемат исляма или да бъдат считани за „врагове на исляма“. Договорът е бил публикуван на екстремистки уеб сайтове.

Според правилата, християните трябва да плащат специален данък, известен като джизя, и трябва да извършват религиозната си дейност на места и по начини, които не се виждат и чуват от мюсюлманите. Не е позволено християнски символи да бъдат на обществен показ, а християните трябва да спазват ислямските разпоредби относно търговията, начина на обличане и храненето. Освен това не им е позволено да възстановяват или ремонтират църковните сгради, които са били повредени по време на конфликта.

Тази система е работела неофициално още откакто екстремистите поеха контрола на града, но вече е направена официална. В началото на 2011 г. Рака беше с население от 3000 християни, което е около 1 % от неговото население.

* Да се молим Бог да поддържа и укрепва християните в Рака и в цяла Сирия. Да се молим те да разбират, че Той е тяхната скала, тяхната крепост и техен избавител (Псалми 18:2). Да продължаваме да се молим за политическо решение на конфликта в Сирия и край на гражданската война.

2 comments for “Сирия: Християни принуждавани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *