Шалом ТВ навърши 25 години!

Шалом ТВ навършва 25 години!

Началото на Шалом ТВ е поставено  през 1997 като естествено продължение на Шалом-Ямбол (рег. 18.03.1994) в сфера на дейност с ЕВАНГЕЛСКО СДРУЖЕНИЕ „МИСИЯ ЗА ХРИСТИЯНСКА ПРОСВЕТА“ (рег. 28.06 с.г.). Първото телевизионно богослужение на Шалом ТВ е осъществено в ц-ва Живот с Христа – Ямбол през пролетта на 1997г.

От 2004г., Шалом ТВ започва да продуцира и излъчва седмични предавания третиращи теми от обществено значение в посока християнско възпитание и вяра в Бога. Излъчват се по телевизия 7-дни ТВ, Мустанг, Диана Кабел достигайки 400 000 зрители до прерастването си в продуцентска къща „ШАЛОМ“.

На 5 септември 2006г., „ШАЛОМ ТВ“ прелива в учредения Надзорен духовен съвет на Вяра ТВ. Самата телевизия е регистрирана на 20.12.2006 с политематична програма в широк спектър въпроси засягащи история, култура, образование, етнология, фолклор, религия и проблемите на българите в страната и чужбина. Излъчването на телевизионни програми е по ефирен, спътников и кабелен път с продуцентска, видеозаписна и аудиовизуална дейност и медийни продукти със специализиран профил, който касае изявите на различните етноси и култури, маркетингова, информационна и издателска дейност. В краткото си съществуване, „Вяра ТВ“ отразява религиозните убежденията на гражданите на Република България с подобаващо уважение към деликатността на темата и в стремеж към зачитане на религиозната търпимост. Каналът е закрит през 2009г.

На 10 декември 2014г., на основание чл. 100 ал. 1 от ЗДДС е регистриран нов медиен проект „Българска Християнска Телевизия“ (BHT Ltd.) базиран на продукцията на Шалом ТВ. На 12 февруари 2015г., в СЕМ е депозирано заявление за национален лиценз на сателитна 24 часова програма със стартова дата 7 Май 2015. От октомври 2016г., пакетът на BHT Ltd. е включен към Intelsat 12 на Виваком достигащ почти 1.5 милиона зрители в сферата на дейност на ШОФАР-България (рег. 27.10.2015) и фондация „БАЛКАНСКИ МЕДИЕН ПРОЗОРЕЦ“ (рег. 19.09.2018). През 2019г., каналът се предава от CAT/А1, а от 1 август 2020 и в системата на Булсатком.

ИЗТОЧНИК: 2022, ПАПАГАЛ.БГ ООД (Данните използвани в сайта са взети от портала за отворени данни на Република България – egov.bg).

 

Припомняме едно интервю на Весела ИЛИЕВА, M. A. с Благовест БЕЛЕВ за Point of View (PRO Civil Society) направено август 2007г.

 

 1. Кога за първи открихте силата на медията като комуникационно
  средство за християнското служение?

На първо място искам да поздравя всички искрени читатели на това интервю независимо от тяхната възраст, гражданство или религиозна принадлежност с –  Бог да ви благослови! Кога открих силата на медията като шанс за прогласяване на Евангелието – това се случи през 1993 година. Тогава бяхме изключително ангажирани да проповядваме за вярата в Бог и спасението чрез Иисус Христос по стадиони, площади и зали. Хората бяха настроени за промяна включително и духовна. Мисия за християнска просвета беше организацията, чрез която работехме за тази промяна. След повече от 45 години атеистична власт българите получиха грандиозен шанс да чуят и да изповядват чрез устните си, че има Бог и Той ни обича. Годините 1991 и 1992 бяха паметни за българите в това направление. Работехме с Илия Миланов и още около 15 души. Самите кметове организираха нашите събрания. Имахме група за духовни песни, Илия Миланов се молеше за болните, аз организирах пътуванията и проповядвах Иисус Христос. Днес новото поколение християни нищо не знаят за тези времена на духовно пробуждане на нацията. В продължение на 2,5 години ние проведохме над 200 открити богослужение, които по наши изчисления бяха посетени от близо 2 милиона души, колкото и парадоксално да ви звучи това. Тогава почти  нямаше частни медии.

Аз винаги съм търсил начин как да доведа истините за Бог, християнската вяра и Иисус Христос до колкото се може повече хора. И когато интересът към откритите събрания отмина най-откровено мога да кажа, че Бог ми показа че един ден в България ще има християнска телевизия и аз трябва да се заема с нейното изграждане. Това беше изключително преживяване и от онзи момент живота ми се промени тотално. От 1993 година до днес 2007 година са минали толкова много години, но през всяка една от тях винаги съм живял със съзнанието, че телевизията е най-могъщата платформа за разпространение на Спасителната вест на Евангелието, разбира се без да подценявам другите средства за масова информация.

Но факта, че можеш да отидеш в домовете на милиони нуждаещи се от Бог хора, да ги насърчиш, да им вдъхнеш надежда, да просветлиш погледа им към Бог, да им вдъхнеш вяра, надежда и любов, да, този факт е един от най – силните мотиви да продължавам да работя и да се боря в тази посока през всичките тези години.

 1. Тази година се навършват десет години от създаването на „Шалом ТВ“ – първата българска християнска телевизионна и медийна продукционна фирма. Бихте ли разказали повече за историята й – и как се стигна след 10 години до „Вяра ТВ“?

Моят разказ постепенно започна. Оказа се, че дори и да имаш силно вдъхновение от Бог за подобна мисия, трябва доста време за бъдеш подготвен за нея. Преди Шалом ТВ да бъде създадена минаха няколко години на различни опити да създам телевизия, но 1995 година заминах за Канада и там в продължение на 1 година учих  в най интензивната телевизионна школа за телевизионна индустрия и продукция в света – GCSCC – Факултет към Хамилтонският университет – медия с християнско приложение. Там преминах през всички етапи на телевизионерството – практика и теория. Учихме по 9 часа на ден – практика и теория. Никога няма да забравя тези дни на мечти и обучение. По късно когато се завърнах в България в нашата тежка реалност, започнах крачка след крачка напред. Направих малко студио, което постепенно оборудвах. Точно тогава се появиха първите  компютърни PC системи за монтаж. Практиката започна при български условия. Години зад камерата, безброй безсънни нощи пред компютъра. Снимки, монтажи, пътувания. През 1998 започнахме с едночасовото седмично християнско предаване – С любов за всички вас. Спомням си как със съпругата ми Катя обикаляхме от телевизия на телевизия от единия край на България до другия. Срещахме се с управители, с програмни директори, показвахме пилотните предавания и убеждавахме смутените хорица, че това е много добро за България. Предаването беше с богато съдържание. Имаше срещи с интересни личности, които провокирах за вярата им в Бог на фона на тяхното творчество или актив, имаше кратка рубрика за децата, християнски видеоклипове, които правехме с голямо усърдие, материали от CBN – които превеждахме и дублирахме. Имахме и един християнски сапунен сериал – Друг Живот, който заемаше втората част от предаването. Повече от 50 локални телевизии в продължение на 4 години излъчваха това предаване. Спряхме го през 2002 поради липса на средства. Междувременно 2000 година започнахме поредицата – Багрите на Българското – първата българска фолклорна поредица, която и до днес се подготвя от нас и излъчва всяка седмица от над 70 телевизии в страната. От 3 седмици тази поредица е телевизионен канал за български фолклор – Багри ТВ, за сега стартът е On line – в интернет.

Преди около 3 години Шалом ТВ започна седмични телевизионни предавания с локални пастори в големите градове на България – Бургас, Варна, Пловдив, Ямбол, София. Познавате тези пастори от  Propoved.com. Наложи се и изработката на много филми, знаете, може би че съм автор на последните 2 филма за Христо Стоичков и съм негов личен продуцент. Заснехме много и  различни концерти и много различни видове телевизионна продукция. Човек без да иска оформя телевизионна физиономия и когато се появи идеята за Телевизия Вяра собствениците ме поканиха за съвместна работа, което по-късно доведе и позицията ми като изпълнителен директор и главен продуцент.

 1. Периодът 1996-1997 беше труден политически и икономически. Тогава
  се извършиха редица трансформации в обществото ни, които не оставиха
  незасегнати и християнското пространство в България. Има ли връзка
  между медийната концепция на „Шалом“ и създаването на партията Българска
  Християнска Коалиция по същото време – необходимо ли е медийно и
  политическо представителство на християните в секуларната държава?

Не няма пряка връзка между концепцията на Шалом ТВ и БХК, макар че съм създал и двете. Явно аз имам пионерско призвание и създаването на много от нещата в сферата на християнската активност в онзи период са просто поставяне на начала. Българска християнска коалиция създадох също по Божие вдъхновение, въпреки че не обичам да се занимавам с политика. Заедно с хората около мен по онова време се борихме за политическо представителство на християните в парламента, защото бяхме и все още сме убедени че вярващите хора с политическият и държавният апарат ще променят в положителна посока държавната политика. Ще помогнат на онези, които са с неориентиран морал да се докоснат до страха от Бога и библейската чистота и правилност на избор и отношение към личност и общество в законодателната система и изпълнителната власт. Аз вярвам в бъдещето на Българска Християнска коалиция, защото зная, че е създадена под Божие ръководство и препоръка.

 1. С какви трудности са конфронтирани сериозните християнски медийни
  продукции в България понастоящем? Кое е различното в този аспект в
  сравнение с първите години след падането на Стената през 1989 г.?

Когато завършвах телевизионното си образование в Канада – една от спонсорките на факултета – изключително добре познаваща духовните процеси дама, в деня на завършването застана пред нас студентите и говори за опозицията на християнската медия. Никога няма да забравя момента в който тя ни попита- кой е княза на поднебесната, от където преминават всички радио-телевизионни сигнали. Тя каза – Сатана-князът на поднебесната ще положи всяко старание и средства да помрачи светлината на вашето излъчване на Евангелието. Tака че поглеждайки през такава духовна перспектива мога да кажа – спънки и опозиция срещу християнската медия съществува в най-голямо разнообразие – от чисто техническото, финансовото, идеологическо , политическо –личностно и прочее. Но щом Бог ни е довел до тук, че продължи да ни води напред, защото както казваше един от големите проповедници на нашето време Рейнхард Бонке- ние сме обречени на победа.

 1. Носи ли „Шалом ТВ“ някаква особена отговорност като първата
  християнска телевизия в България?

Духовното влияние и резултати по принцип са невидими, те боравят с невидима материя. Сам Свети апостол Павел казва – че се борим, като че ли бием въздуха. Тоест трудно е да се каже нещо статистическо за отговорността на Шалом ТВ, каквото сме успели направили сме го. Показали сме толкова много добри неща на фона на долнопробното като цяло медийно съдържание. Факта, че имаме 24 часов телевизионен канал в лицето на ТВ Вяра – говори сам за себе си, че развитието не е благословено от Бог.

 1. Какви са новите ви концепции – какво е различното днес в програмата
  на „Вяра ТВ“, която стартира продукционната Ви фирма преди една година
  в националния ефир по 7Дни?

Всъщност Вяра ТВ е съвсем самостоятелен телевизионен канал с 24 часово излъчване. 7 Дни ТВ е друг канал с който сме в един консорциум, както и със Здраве ТВ. Tелевизия Вяра е религиозно-исторически телевизионен канал в който можете да гледате телевизионни предавания свързани с всички законно  регистрирани вероизповедания. Очакваме присъствие на СВN, NLN, TBN. Сами правим документалистика свързана с нашето духовно наследство, християнската музика – проповед и култура. Имаме периодични предавания за духовност, история и култура. Самият аз имам две самостоятелни предавания всяка седмица- „Среща с Благовест Белев„ в което участват много интересни личности и предаването Библейският Иисус Христос. Имаме много християнски научно популярни филми, които превеждаме и дублираме в нашето дублажно студио. Очаква ни активиране на репортажното отразяване на духовния живот в България. Бих искал да бъдем информирани за всеки значим актив на църкви и религиозни организации. Отворен съм за идеи и предложения за нови рубрики и предавания. Телевизия Вяра е в пакета на ITV Partner и в различните предимно цифрови пакети на кабелните телевизии в БГ.

 

 1. С какво ще изненада медийна продукционна група „Шалом“ в близко бъдеще?

Не би било изненада ако ви кажем.

 

8. Строите ново телевизионно студио в Ямбол, каква е неговата визия?

 

Бих казал голяма. Комплекса има 2 студия – малко -150 кв.м. и голямо 400 кв.м. с вътрешна височина 7 м. Има предвидена хотелска част администрация, гримьорни, апаратни, монтажни и прочее. Молете се за този строеж. Проектната разгъната застроена площ е около 1200 кв.м.

9. Кооперирате ли с други медии – визуални, радио, печатни или онлайн медии?

 

Както по-горе казах отворени сме към всички позитивни и религиозни медии в България. Работим с CBN и NLN . Bibliata.com начело с Доний Донев са наши най-стари и близки партньори и първи от онлайн медиите включиха директно излъчване на ТB Вяра, да не говорим за Propoved.com , Hvalenie.com. Ползуваме всички християнски сайтове за нашите ежедневни новини.

 1. Изолационизмът сред християнските медии и християнското музикално
  и филмово изкуство беше оценен като глобална десетилетна грешка от
  колегите ви в чужбина. В следствие се стопяват комуникационни и
  тематични граници, търси се кооперация със секуларни медии, създават
  се медии-хибриди – т.е. медии, тематизиращи както християнски, така и
  важни обществени, секуларни контексти. Това води до популяризиране на
  християнските теми в секуларното общество и същевременно до по-доброто
  му опознаване и разбиране. Ще бъдем ли свидетели и в България на
  подобни тенденции?
 • Всичко с времето си.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *