РЕЗОЛЮЦИЯ на ПАСЕ в защита на Християнството

На 29 януари 2015г. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция с названието „Преодоляване на нетолерантността и дискриминацията в Европа и особено проявите им към християните”. ПАСЕ се обяви и в защита на преследваните християни в близкия Изток

За пръв път от няколко десетилетия насам един от най-важните органи на Съвета на Европа – Парламентарната асамблея – разгледа и прие резолюция в защита на християнството на стария континент. Със 125 гласа „за”, 9 „против” и 13 „въздържали се” Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резолюция с препоръчителен характер, състояща се от 17 точки. Решението бе взето на 27 януари в Страсбург и носи заглавието „За насилието срещу християните Близкия Изток”. В документа на Съвета на Европа се отбелязва, че християните винаги са присъствали в Близкия Изток, още повече че именно там е възникнало и християнството, макар че през миналото столетие християнската общност в този регион значително се стопи. В началото на ХХІ в. ситуацията се изостри още повече и ако всичко това продължава християнството в Близкия Изток може да изчезне съвсем. Това, от своя страна, ще доведе до загуба на значителна част от духовното и културното наследство в страните от този регион.

1. За пръв път Съветът на Европа (чрез парламентарната си асамблея) признава, че дискриминацията на основата на религия и вяра засяга не само малцинствените религиозни групи (какъвто наистина е случаят в страните от Европа и в света като цяло), но че тя засяга и вярващите от религията на мнозинството, в случая – християните, които са мнозинство в почти всички европейски страни). Отбелязва се, че многократните случаи на дискриминация срещу християните често се пренебрегват от местната власт и извършителите на антихристиянски актове са придобили чувството на безнаказаност (вж. т. 1 и т. 6.6.).

2. ПАСЕ намери най-подходящата (засега) формулировка за защита на правата на християните: „умерена разумна изява на вярата”. Това ще рече, че когато християнството се изповядва умерено, без нотки на фундаментализъм или нетолерантност, то може свободно и пълноценно да се изповядва в обществото, без това да пречи на никого другиго (вж. т. 2).

3. На държавите-членки се обръща внимание, че не трябва да съществува никаква дискриминация срещу християните, а ако някъде християните са ограничени в своите действия, това означава, че има нарушаване на закона или погазване на демократичните устои на обществото (вж. т. 4).

4. ПАСЕ не само говори за преодоляване на дискриминацията срещу християните, но и предлага да бъдат взети мерки за защита на християнството (което се надяваме през следващите месеци да бъде изразено с конкретни законодателни решения) (вж. т. 5).

5. За пръв път от тридесет години насам беше признато отново, че религиите допринасят за развитието на демократично общество (вж. т. 6.1.).

6. Защитава се правото християните да се придържат към нравствените ценности на християнството и на работното си място (нещо, което в много западноевропейски страни е забранено със закон) (вж. т. 6.2.2.).

7. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа настоява да се зачита правото на родителите да осигурят на децата си християнско образование (при спазване на общите условия на съвременното критично и плуралистично държавно образование) (вж. т. 6.2.3.).

8. Препоръчва се местната власт да не препятства мирното изповядване на християнството, правото на публични изяви (напр. на християнските проповедници), на демонстрации и т. н. (вж. т. 6.3., 6.4. и 6.5.).

9. Медиите в отделните страни трябва да избягват налагането на негативни стереотипи и разпространяването на предразсъдъци срещу християните (това ще рече, медиите да бъдат ограмотявани в християнството) (вж. т. 6.7.).

10. Да се позволи християнски общности, колкото и малки да са те, да бъдат регистрирани като религиозни организации без да им се налага да преодоляват излишна бюрокрация (вж. т. 6.9.).

2 comments for “РЕЗОЛЮЦИЯ на ПАСЕ в защита на Християнството

  1. А къде можем да прочетем самата резолюция ?

  2. Защо тази резолюция ми звучи мно-о-о-го лицемерно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *