„Пю рисърч“: Увеличават се репресиите срещу религиите по света

Насилието и дискриминацията срещу религиозни организации от страна на правителства и на враждебно настроени представители на други вероизповедания са достигнали нови висоти във всички части на света с изключение на двете Америки, твърди ново проучване на американския независим социологически център „Пю“.

Нападенията срещу малцинствени вероизповедания или натискът над тях да спазват определени ограничения са били силни в една трета от анализираните за 2012 г. общо 198 държави по света. Това се наблюдава особено силно в Близкия изток и Северна Африка.

Тероризмът, свързан с вярата, както и религиозното насилие се срещат в една пета от тези държави, докато почти 30% са страните, наложили правни ограничения върху практикуването на вярата, проповядването или носенето на религиозни одежди.

Данните по анализираните показатели стигат до 2007 г. назад във времето, но авторите на доклада не предлагат обяснение за наблюдаваните тенденции. Враждебността се е увеличила срещу християни, мюсюлмани, юдеи и други като сикхи, бахайци и атеистите.

В многолюдни държави като Китай, Индонезия, Русия и Египет, където живеят 76% от човечеството, има различни официални или неформални ограничения на вярата. Ако в средата на 2007 г. подобно е било положението в 20% от анализираните държави, то през 2012 г. те са вече 29%.

Европа е по средата като темпове на растеж на подобна враждебност – предимно заради споровете около правото да се носи традиционното за най-консервативния ислям женско облекло и няколкото антисемитски убийства.

Най-голямата обществена верска нетърпимост е регистрирана в Пакистан, Афганистан, Индия, Сомалия и Израел. Конкретно за Израел от „Ройтерс“ припомнят, че там освен продължаващия десетилетия наред проблем между евреи и палестинци има и вътрешно напрежение в отношението към ортодоксалните евреи и увеличаването на ултраортодоксалните юдейски секти.

Държавите с най-много правителствени забрани и ограничения са Египет, Китай, Иран, Саудитска Арабия и Индонезия.

Християни и мюсюлмани – като представители на най-многобройните религии – са обект на нападения и враждебност в 110 държави. Евреите имат проблеми в 71 страни, макар да представляват нищожните 0.2% от населението на планетата и около 80% от тях да живеят в САЩ и Израел.

1 comment for “„Пю рисърч“: Увеличават се репресиите срещу религиите по света

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *