Протестанти основаха висше духовно училище

Двери.бг

Една от протестантските деноминации у нас, Българска свободна църква, обяви, че е получила разрешение от правителството за откриване на висше духовно училище у нас с името „Св. Тривелий” (според някои учени това е българският хан Тервел). Вероизповеданието е регистрирано според българското законодателство, а заявлението за разкриване на училището е направено по предвидения от Закона за вероизповеданията ред. Целта на учебното заведение според инициаторите е да подготвя служители за протестантските изповедания, мисии и организации.

Протестантските църкви в България от доста години имаха Висш евангелски библейски институт (ВЕБИ), който обаче няма държавна акредитация за висше училище. По-късно той беше преименуван на Висш евангелски богословски институт (със запазване на абревиатурата), включващ 4 факултета на различни протестантски деноминации. Напоследък се появи информация за сериозни проблеми в института.

Инициатори на новото учебно заведение са двама протестантски пастори от консервативното крило – Евгений Найденов и Тони Лалев. Очаква се училището да се ползва с доверието и подкрепата на техните западни сестри-църкви. Сред вероятните проблеми, които обичайно съпътстват всяко подобно начинание в областта на образованието, ще бъде и този с осигуряването на преподавателски кадри за това протестантско висше духовно училище. Този проблем имаше и Висшият евангелски богословски институт, който канеше за някои от предметите преподаватели от православните богословски факултети.

14 comments for “Протестанти основаха висше духовно училище

 1. Стартира новата 2012/2013 учебна година за студентите богослови
  Учебната зала на ЕПЦ “Ветил” гр. Ямбол отвори врати за новата учебна година на центъра на ОБФ
  На 17.09.2012 г. п-р Ангел Петков изпрати своя син Християн на училище в първия учебен ден на 5-ти клас. Той вече не е начален ученик, а прогимназиален и му предстоят много нови предизвикателства по пътя на познанието – нови предмети, нови учители, нова класна ръководителка.
  Ново предизвикателство предстои и за студентите от центъра за изнесено обучение към ОБФ в гр. Ямбол. Тази дата беше първи учебен ден и за тях. Новата учебна година стартира с два важни и отговорни предмета – Въведение в Стария Завет и Тълкуване на Стария Завет. Преподавател по тези предмети е добре познатата вече за всички г-жа Петя Зарева, която сега е дошла заедно със своя съпруг, пастор на Баптистката църква в гр. Петрич д-р Тодор Зарев. Наред с новите знания, които ще получат, за студентите предстои още едно предизвикателство – да довършат изпита от предната дисциплина като презентират своите уроци пред преподавателката и аудиторията.
  Тази година ОБФ се трансформира в нов протестантски ВУЗ “Свети Тривелий”, а всяка промяна е свързана с нови очаквания и нови надежди. Надеждите са този нов ВУЗ да отговори на духовното търсене на българските евангелско-протестантски християни и да осъществи това, което ВЕБИ не успя, а именно да извоюва държавна акредитация, да засили контактите и взаимодействието с други ВУЗ-ове в страната, да бъдат въведени модули и дисциплини, даващи реализация на завършващите студенти извън църквите.
  Пожелаваме успех на новото начинание, на студентите от центъра за изнесено обучение в гр. Ямбол, както и на всички други колеги студенти на факултета.

 2. Интересно, че докато протестантите все още мълчат, православните имат собствени източници на информация и освен Евгени назовават и директора на ОБФ Тони Лалев. Д-р Пеев, вие ли бяхте споменали за подобна връзка? И да разбираме ли че и православните четат този форум за да си оправят новините?

 3. Че православните колеги четат форума, може да си напълно сигурен, четат го. И са много добре запознати с нашите проблеми и знаят повече, отколкото можем да си представим. Не че и ние не знаем за тях де… Лично аз чета и техните форуми.

 4. Преоблякъл се Илия пак в тия…

 5. Е, това вече е друго нещо, господин Еленков! Поздравявам ви.

 6. Сега си задавам въпроса, дали “Тони Еленков” и “Анатолий Еленков” са едно и също лице?

 7. Благодаря на п-р А. Петков за изясняване на този гаф в публичното пространство.
  Знам със сигурност, че Ректорът на ВЕБИ не би направил горната декларация, на която МЕТЕОРЪТ Собаджиев, който явно няма сериозни занимания, се е хванал.
  Преднамерено не вземам отношение по несвети-тривелианския въпрос. Много скоро ще има публична информация за това, в какви лъжи и гафове са се оплели несвети-тривелианците. Информацията ще дойде от оторизиран източник!

 8. Жалко. Тъкмо си мислех, че съм сбъркал за ст. ас. Еленков, и реших, че можел да говори и на по-високо ниво от досега демонстрираното… В такъв случай, поздравленията отиват за господин Ангел Петков, съвсем искрено и от сърце. Заради добронамереността и търсенето на общ език въпреки различията. Неговите изказвания поначало се отличават с тези качества. Който и да е направил горната декларация, е по-мъдър от взелите участие в това вавилонско разделение на езиците, включително в известна степен и моето участие. Успешна учебна година на всички, и на вас, господин Пеев. Винаги съм вярвал, че въпреки сприхавия характер у вас се крие нещо добро. Поздрави!

 9. Поставен е в съвссем друг контекст, не мисля, че е на място и най-важното, не е писан от г-н Анатолий Еленков, и, както вече споменах, според мен подписалият се като „Тони Еленков“ няма нищо общо с ректора на ВЕБИ Анатолий Еленков. Ако не съм прав – нека той лично опровергае тези мои думи, но тогава ще искам да ми отговори защо взима новина от моя сайт, писана от мен и я помества тук от свое име.

 10. Най-тъжното е, че ако господин Еленков беше казал тези думи, най-после щеше да е направил изказване на висотата на ректорския си пост. А за съжаление, в интернет често се среща подобно процедиране с информация. Някои не особено интелигентни особи смятат, че по този начин вземат решаваща роля в дискусиите. Едва ли това е направил Анатолий Еленков, сайтът ви най-вероятно е отворен за широка публика, оттам всеки може да копира всичко. Най-добре е да помислите как можете да го защитите. Но не се терзайте – думите ви са приветливи, ведри и добронамерени, господин Еленков може само да съжалява, че тези думи не са негови… Поздрави!

 11. Всъщност тук нещата са много прости. За да спре пастора Ачkо да плачka и да се оплаква, просто Тони Еленков трябва да си каже пуснали ли е дадения коментар или не. Tова е всичко!

 12. Уважаеми участници във форума, за да разсея всички съмнения се включвам с коментар към възникналите въпроси към поста от „Тони Еленков“ от 19.09.2012 г. в pastir.org!

  1. Тони Ееленков и Анатолий Еленков са едно и също лице.
  2. Както п-р Ангел Петков отбелязва, поста е „копи-пейстнат“ от уеб страницата на пастируваната от него църква – ЕПЦ „Ветил“, гр. Ямбол.
  3. Причината, поради която „копи – пейстнах“ статията е за да покажа, че п-р Петков не е безпристрастен участник в дебата ВЕБИ – Св. Тривелии, а е човек, който въпреки своите петдесятни убеждения и принадлежност към СЕПЦ, не само приветства, а и е част от ОБФ – Св. Тривелий, предоставяйки им възможност да разкрият център за изнесено обучение в пастируваната от него църква.
  4. Статията в уеб-страницата на ЕПЦ „Ветил“ не е защитена с „копирайт“ и всеки може да я копира, цитира, препраща и т. н., още повече, че аз не съм слагал името си под нея!
  5. При прочит на цялата статия е видно, че тя не е писана от мен, тъй като статията съдържа и лична информация по отношение на сина на п-р Петков – Християн!
  6. Съвсем преднамерено, типично в негов стил, лицето Пилев интерпретира статията, ала „както дявола чете Евангелието“ и търсейки под вола теле, се опитва да подържа огъня в битката си срещу еп. Еленков.

  Надявам се с този пост да съм изяснил възникналата ситуация!

  Бъдете здрави!

 13. Тони, уточнявам, че Ангел Петков е пастир на ЕПЦ в гр. Стралджа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *