Призоваха да спре хомосексуалност в Църквата

Двама влиятелни римокатолически кардинали призоваха да се прекрати наречената от тях „епидемия от хомосексуален дневен ред“. Те призоваха епископите да не бъдат съучастници в случаи на сексуален тормоз, информира Би Би Си.

В отворено писмо кардиналите Реймънд Лио Бърк и Валтер Брандмюлер заявяват, че Църквата погрешно посочва злоупотребата с власт от клира като основна причина за скандалите. Те смятат, че случаите включват духовни служители, които са се „отклонили от божията истина“.

Двамата кардинали открито критикуват папа Франциск. През последните години зачестиха историите за сексуално посегателство на духовници над деца по света, а Църквата е обвинявана, че прикрива извършителите на престъпните деяния.

Писмото е публикувано в навечерието на извънредна среща на висшето католическо духовенство в Рим. Срещата е организирана от папа Франциск в опит да се разрешат скандалите, които разклащат Католическата църква. Американецът и германецът са от традиционалисткото крило в Католическата църква, което вярва, че хомосексуалността е причина за извършвания от духовниците сексуален тормоз.

„Епидемията от хомосексуален дневен ред се разпространява в Църквата, насърчавана от организирани мрежи и е защитавана в атмосфера на съучастничество и конспирация на мълчанието“, алармират двамата кардинали. В католическата йерархия кардиналите са вторите по важност след папата. В момента има 223 кардинали.

1 comment for “Призоваха да спре хомосексуалност в Църквата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *