Преди точно 100г. Иван Воронаев получава кръщението със Св. Дух

Ivan Voronaev Bulgarian Jubilee Edition 2015

100 години ПЕТДЕСЯТНИЦА в БЪЛГАРИЯ – Pastir.org/100

100 статии за Петдесятното движение в България 1920-2020 (научна поредица на Pastir.org)

 

д-р Теол. Доний К. Донев

Иван Воронаев се запознава със съвременното петдесятно движение като баптистки мисионер сред славянските имигранти в Лос Анжелис. Пристигайки в Америка през 1912г., Воронаев бързо става част от служението на руските баптистки църкви. Навременното образование в семинарията в Бъркли му отваря врата за ръкополагане в южнокалифорнийската баптистка асоциация и служение в Лос Анжелис. Славянските имигранти там живеят в Бойл Хайтс и Оукс Лот (т.нар. flats area slums – нарицателно за апартаменти в гетото) в непосредствена близост до ул. Азуза, където, на площадката Пикейн плейграунд, се провеждат палаткови богослужения в разгара на съживлението (1906-1909). Мнозина историци твърдят, че там имено руските молокани-имигранти първи говорят небесни езици. Воронаев работи в точно тези среди и добре познава верските динамики на руските имигранти. Неговото име е споменато в докладите на баптистката асоциация още през 1913-14г., когато една от руските църкви е разделена от нейни членове приели кръщението със Св. Дух.

След като Воронаев се премества със семейството си в Сиатъл през 1915г., неговото служение се помещава не къде да е а в петдесятната църква на Ърнест Уилямс, който в последствие става суперинтендант на Асамблеи на Бога. Когато сем. Воронаеви се преместват в Ню Йорк в края на 1918г., те са вече запознати с учението на съвременното петдесятно движение, въпреки че никой от тях все още не е кръстен със Св. Дух.

На 1 юни 1919г., Воронаев е в командировка във Филаделфия, където също има голяма общност от славянски баптистки църкви. В негово отсъствие, заедно с приятели от сем. Сириц, дъщеря му Вера посещава богослужението на петдесятната църква „Блага вест” с пастир Робърт Браун. Църквата на Воронаев се събира в непосредствена близост и подобни посещения не са необичайни. Но този път, в молитвата след богослужението, Вера получава кръщението със Св. Дух и говори небесни езици. В подобна молитва на същото място само половин година по-късно, Св. Дух ще получи Дмитрий (Дионисий) Заплишни, а през 1921г. и основателят на СЕПЦ, п-р Николай Николов. Което завинаги свързва служението на п-р Браун и неговата църква „Блага вест” с историята на петдесятното движението в България.

Иван Воронаев научава за кръщението на Вера веднага след връщането си от Филаделфияи и решава да провери сам петдесятното преживяване, което познава като феномен от Лос Анжелис и Сиатъл. Към момента, той е с завидно богословско образование за времето си и проповедник със сериозен стаж в служение, който постоянно търси духовна обнова за себе си и църквата. Не без значение е и приятелството му със сем. Сириц и разбира се п-р Браун. В резултат, Воронаев получава кръщението със Св. Дух и сам говори езици още същата седмица. Заедно с него кръщението получават и няколко семейства от неговата църква в Ню Йорк.

Според архива на нюйоркската баптистка асоциация, Воронаев е пастор на баптистка църква, която започва през 1916г. Църквата има 10 члена през 1917, 18 през 1918г. и продължава да расте докато в годишния доклад за 1920 е записано, че църквата остава без пастор в средата на 1919. Причината за това е следващата стъпка в служението на Иван Воронаев.

Само седмица след като дъщеря му Вера говори небесни езици, Воронаев застава на амвона в неделната служба в 13ч. и обявява, че е приел кръщението със Св. Дух. Още същият ден подава оставка като баптистки пастир и напускайки църквата с около 20 новокръстени вярващи основава Руска християнска апостолска мисия. Започват събрания в презвитерианската църква „Емануил” на 6-та улица No.735 в Ню Йорк. Датата 8 юни е записана като основополагаща и в юбилейния протокол на В. Колтович в Одеса през 1927г.

За съжаление, наборното отпечатване на протокола допуска преписна грешка с „юни” на стр. 5 и „юли” на стр. 6. Което от своя страна, дава основание на Ф. Смольчук, Ст. Дурасов и др. да записват началото на руската петдесятна мисия в Ню Йорк като 1 юли 1919г. Затова допринасят и някои по-късни писма от архива Руската и източно европейска мисия (РЕЕМ) основана в Чикаго през 1927г. В ръкописа на юбилейния протокол на В. Колтович, датата е ясно записана като 8 юни 1919 (Вж. Борноволоков/Дурасов, Интервю с А. Колтович). /следва/

Исследовательский и просветительский проект «Духовное наследие подвижников земли русской» реализуется на средства государственной поддержки, выделенной в качестве гранта в соответствии с распоряжением Президента Российской Федерации от 03.04.2017 года № 93-рп «Об обеспечении в 2017 году государственной поддержки некоммерческих неправительственных организаций, участвующих в развитии институтов гражданского общества, реализующих социально значимые проекты и проекты в сфере защиты прав и свобод человека и гражданина»

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *