Полицаи следят вярващите пред храмовете на Великден

Срокът на извънредното положение да бъде удължен до 13 май

Въвежда се вечерен час от 21.00 до 05.00 часа в област Стара Загора и др. населени места

Полицаи ще следят вярващите пред храмовете на Великден – Тази година всички служби за Великден ще се изнасят пред храмовете, където МВР ще следи за спазването на дистанция между хората

„Свещениците ще призоват миряните да бъдат по-сдържани при посещение в храма и да изпълняват разпореждането“, каза още шефът на щаба.

По-късно премиерът Бойко Борисов благодари и на Светия Синод за разбирането и обяви, че митрополитите не само са „свети хора, но са и с огромна интелектуална енергия“.

„Разбират всички правила, чисто медицински. Добре знаят приказката, че Господ помага, но в кошара не вкарва. Хем да си вървят религиозните празници и хората да могат да се помолят на Господ, но със стриктно спазване на всички хигиенни и карантинни условия. Ще изнесат свещниците отвън. Те самите ще проповядват отвън“, каза той.

Борисов добави, че МВР ще следи не само за разстоянието между хората, но и ще „контролира маските, дезинфекцията“ извън храновете. „Така че в условията на пандемия да може хората да се помолят на своя Господ. Може би и други вероизповедания ще поискат, но ще се движим по същия ред“, добави Борисов.

Заради срещата с Дончев и Мутафчийски митрополитите на Българската православна църква се събраха на извънредно заседание. След това Светият синод призова християните да останат по домовете си.
Синодът запознал вицепремиера и шефа на щаба с вече предприетите мерки, както и с новите решения, а те са следните:

1. Св. Синод благославя и подкрепя напълно усилията на държавните институции, насочени към запазване на живота и здравето на българския народ.

2. Св. Синод на БПЦ-БП, в съответствие с изискванията на държавните институции, призовава вярващите християни да останат по домовете си.

3. Всички храмове в диоцеза на БПЦ-БП остават отворени и в тях ще се извършват определените за св. Четиридесетница богослужения и молитвени последования.

4. Чинът на преподаване на св. Причастие остава непроменен. Свещенослужителите се задължават с особено внимание да преподават св. Причастие само на тези православни християни, които са се изповядали при тях и ги познават лично.

5. Болни, които не могат да посетят храма, при желание за св. Причастие да бъдат причастявани със запасни св. Дарове, като за това се вземат съответните мерки от свещенослужителите, каквато е установената практика в Църквата.

6. Да се използват дезинфектанти и да се поддържа лична хигиена, подовете на храмовете да се почистват периодично със съответните препарати, иконите да се забърсват, килими, пътеки и др. да бъдат отстранени от интериора на храмовете за по-лесна дезинфекция, местата за сядане да се дезинфекцират на няколко часа. Да се поставят напоени с дезинфектант стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време.

7. Църковнослужителите да използват лични предпазни средства (маски, ръкавици и дезинфектанти).

8. Миряните, посещаващи храма, да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние.

9. Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение, да се въздържат от богослужения, за което да уведомят епархийския си митрополит.

10. Тайнствата св. Кръщение и св. Венчание да се извършват с ограничен брой хора, при пълно спазване на изискванията.

11. Опело на покойник да се извършва на открито, на гроба на покойника, при присъствието само на най-близките.

12. Св. Синод призовава клира и богохранимото паство да усилят своя духовен подвиг в покаяние, пост, молитва, бдение, изповед и съединяване с Тялото и Кръвта Христови.

13. Св. Синод изразява благодарност и отправя молитви към всеподателя Бога за правителството, лекарите, медицинските сестри и работници, за всички останали обществени служители – полицаи, военни, служители в транспорта, магазинерите, всички, които се излагат на риск, за да може ежедневния живот да се съхрани в рамките на възможното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *