Покайно писмо на Вениамин ПЕЕВ

Получавате тези писма със съгласието на техния автор.
12/14/2011 5:17 AM

Драги бр. Тодор!
Тъй като ченгетата в българския евангелизъм „не са виновни“ за нищо и няма за какво да се покаят и да си подават оставките, реших … да направя това аз.

Аз се покайвам – и то искрено! – за следните прегрешения в живота си:
1) Че съм бил толкова наивен и съм се доверявал на хора, претендиращи да бъдат християни и пастори в България. Това е сериозно нарушение, защото би трябвало да се уповавам само на Христос и да се доверявам само на достойни люде, каквито са повечето библейски герои и герои на реформацията! Искрено съжалявам за излъганото ми доверие в лицата: Ив. Зарев, Диньо Желев, Виктор Вирчев и цялата пасмина на т. нар. „Съюзно ръководство“ на ЕПЦ. Приканвам всички останали честни български евангелисти да се покаят за същото! Точно така е постъпил в недалечното минало и Карл Барт, който се покайва за своята обвързаност с Лутеранската църква в хитлеристка Германия и полага началото на Реформираната протестантска църква в Швейцария в средата на миналия век. До ден-днешен никой не съжалява за това. Приканвам всички честни български евангелисти да направим това днес!

2) Че косвено съм причина за проблемите в ЕПЦ-Ст. Загора отпреди 1989 г. Докато бях млад пастир в Русе пред двайсетина години, Диньо Желев ми се обади по телефона и ме командирова екстрено в Ст. Загора за неделния ден. Това беше след свалянето на бр. Гостиловски. Каза ми, че „с другарите е уредено“ да стана пастир на негово място. Това беше непосредствено преди процеса на бр. Г. Тодоров. Отговорих, че ще отида, но ще дам отговор след връщането си. Бих резюмирал решението си така, пародирайки Цезар: „Дойдох, видях и отказах!“ Още на следващия понеделник обявих по телефона решението си: „Твърдо не!“ Диньо ми се развика, после ме викаха в ДС да давам обяснение защо съм отказал. Моите ограничения се засилиха и аз не помирисах нито Централно ръководство, нито чужбина. Затова при вас изпратиха Д. Купенов и то – скоро след процеса. Затова се покайвам, че косвено съм станал причина да ви се стовари този проблем. Воден съм бил обаче от принципа: „Щом Зарев, Диньо или Виктор предлагат нещо, бягай като вярващ от Содом и Гомор!“ Ето – за това само не се покайвам! Не се покайвам и за това, че навреме съм разбрал кой е Божи и кой – мамонов!

3) Покайвам се и за още едно прегрешение – че се съгласих да посетя и ямболската ЕПЦ преди 10-ина години, когато хора от Дух. съвет (не от ДС!) дойдоха в Сливен да ме поканят за пастир, тъй като Пламен Ганчев напускаше църквата. Стигнахме дори до уговорка за прекарване на багажа. Още същата седмица Виктор прелетя светкавично до Ямбол в мое отсъствие и натрапи Цонко. Църквата тогава отново беше разделена.

Покайвам се, че едва след този случай взех закъснялото решение: „Никога повече не се докосвай до нещо „петдесетно“! Но Бог е милостив и ме крепи сега, като ме благославя за това, че най-сетне съм напуснал Содом и Гомор! Така се оправда в живота ми Христовата мъдрост: „Последните стават първи“, но – в неговото Царство! Моля се мнозина да последват моя пример. Но изборът е личен – дали да живеят с проклятието на ченгеларския СЕПЦ, или да живеят с благословението на личната си духовна обхода с Христа! Моят избор е категорично направен, затова се чувствам простен от Бога за всичките си прегрешения и благословен от Христа!

Благодаря ти, че прочете изповедта ми.
Поздрав в Христа – Вениамин Пеев

Вениамин Тимотеев Пеев е възпитан в посветено християнско семейство, в което вярата в Христос като Божи Син и Спасител стои на първо място. Този основен протестантски принцип предизвиква редица неблагоприятни последици в неговия живот. Като първокурсник във филологическия факултет на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” е изключен за това, че завежда свои състуденти на великденска литургия (1970). Записва и се дипломира като богослов в Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” (1978). Поради протестантския си произход се посвещава на 10-годишна пасторска дейност в Съюза на ЕПЦ (до 1989), но напуска тази организация в знак на несъгласие с политиката на нейното ръководство към тоталитарния режим. Оттогава се посвещава на научна богословска и преподавателска дейност. Д-р Пееев е специализирал библеистика в Лайпцигския университет (1990). Придобива магистърска степен по библейска херменевтика в Теологичния факултет на лондонския Университет Брунел (1994). За периода 2000-2003 г. подготвя дисертационен проект като частен докторант в Оксфорд под ръководството на видния православен теолог и йерарх митрополит д-р Калистос (Уеър). През 2009 г. защитава успешно дисертацията си в областта на руската религиозна философия в НБУ (София). Неговите научни интереси са в областта на религиозната философия и модерната и пост-модерна теология. Автор е на наскоро излязлото от печат изследване за “Съвременните богословски системи” след Просвещението (2009).

32 comments for “Покайно писмо на Вениамин ПЕЕВ

 1. Само не можах да разбера В. Пеев за Централно ръководство ли реве или за амвона в Ямбол; също така не ми стана ясно изпълнен с дух на покаяние ли нарече Съюзното ръководство „пасмина“!!!!! И как така Дух.Съвет на Ямбол го е поканил за пастор на църквата и това няма нищо общо с ДС след като в тогавашния действащ Дух Съвет на Ямбоската църква е имало агент на ДС; В негово отсъствие В.Вирчев е бил в пълното си право да ходи и оттатък Ямвол тъй като е бил председател на СЕПЦ!!! И не ми е ясно как човек напуснал СЕПЦ още през 1989 г. би могъл да стане пастор на Евангелска Петдесятна Църква та било то и в Ямбол. Това за пореден път доказва колко на ясно с дух. принципи е бил тогавашния Дух.Съвет на Ямболската църква!!!

 2. Не зная пасторите Иван Зарев и Диньо Желев,дали са се покаяли,но знам че пастор Виктор Вирчев се е покаял.Не може заради пастори или други членове на СЕПЦ,които са били от ДС, така да се охулват Евангелските Петдесятни Църкви.И това от един човек,който претендира да е богослов!

 3. Наистина ще има много огорчени,след като бъдат оповестени агентите(за съжаление много малко от тях ще бъдат оповестени поради опорочаване на замисъла,закона така е направен).Но главното е тези хора(доносниците от ДС) да си поискат прошка от Бога и хората.Лошото е,че наблюдаваме една организираност,да се замажат нещата и куп други глупости,но само да не се постъпи по Библейският начин-Прошка търсена от Бога и хората.

 4. Агентите от ДС много добре си знаят какво са дробили на времето.Призива е тези хора да се покаят пред Бога и хората,преди да бъдат оповестени.А какво наблюдаваме-самите те организират мероприятия или участват в други посветени на тази тема за досиетата и призовават да се покаят всички, да се забрави, да се затвори тази страница и т.н.

 5. Генчев, глупости приказвате.

  Какво от това, като еди кой си се е покаял или не се е покаял? Единственото, което има значение, е че такива хора все още заемат ръководни постове.

  Няма значение дали са се покаяли или само се преструват дали са се покаяли- това, което има значение, е постът им… Хората, независимо от покаянието им, ще продължават да ги сочат с пръст и да казват – Ето, виждате ли – такива са християните.

  Хора, които се оказват сътрудници на ДС, следват НЕЗАБАВНО да си подадат оставката, за да не служат за съблазън на вярващите и за тези, които още не са повярвали.

 6. Светославе,с цялото ми уважение към теб,не мисля,че приказвам глупости.На твоя въпрос:“Какво от това, като еди кой си се е покаял или не се е покаял?“ …Ами от това дали някой се покайва искрено за какъвто и да било грях(с изключение хулата против Святия Дух-това е непростим грях)зависи дали този човек ще е спасен или не.Ако това не е важно здраве му кажи….“Единственото, което има значение, е че такива хора все още заемат ръководни постове.“ И този цитат малко ме смущава.Да, важно е,и има значение,че хора от ДС заемат ръководни длъжности,но не е „единственото“ важно нещо…“Няма значение дали са се покаяли или само се преструват дали са се покаяли- това, което има значение, е постът им…“ Мисля,че по горе писах за покаянието,когато то е искрено е от ОГРОМНО значение.“Хора, които се оказват сътрудници на ДС, следват НЕЗАБАВНО да си подадат оставката“ С това съм напълно съгласен,тези хора могат искрено да се покаят(това е основното,но те всячески ще се мъчат да не го направят,защо-нямам идея)да ако те се покаят и поискат прошка от Бога и хората ще им бъде простено,но те не трябва повече да заемат постове в църквите,защото могат отново да бъдат употребени,а това ще е зле за Божието дело.

 7. Това не е покаяние тук лъха на гордост и прехвърляне вината върху други тоест аз не съм виновен другите ме накараха.

 8. Генчев, съгласих се вече…

  Аз не отричам, че един искрено покаял се човек може да се спаси… Ако наистина се покаеш от сърце за това, че си донасял – тогава вече действително говорим за спасение…

  Но да, нека хората с досиета да хвърлят оставките.

 9. Генчев и Светльо Александров,
  Следя ви дискусията, момчета, но от къде тръгнахте, а до къде я докарахте?
  Въпросът тука е за Вени Пеев и неговото минало. Човекът идва, праща отворени писма, действа някаква негова си стратегия. Въпросът е ЗАЩО и ЗАЩО ТОЧНО СЕГА? Кой го подтиква да прави това и нека да не отговаряме наизуст Бог, защото Бог подтикваше мнозина за покаяние преди много години без те да откликнат. Аз съм пряк свидетел на повечето описани събития в писмото му и затова имам следните няколко ДИРЕКТНИ и ОТВОРЕНИ въпроса към брат Пеев и онези, които го мотивират да пише едва сега. Пеев пише разни неща за хора, които отдавна са преминали и стоят на съд пред Бога – не му прави чест. Защо не пише за нещата, които знае за живите, за да се покаят преди да

  1. Защо си тръгна Пламен Ганчев скорострелно от Ямбол и защо Пеев отминава тази „русенска” тема с лека ръка, която е дефакто основа на историята, която разказва за себе си?

  2. Защо се отминава също тъй леко и безимено сливенски, ямболски и бургаски пастори, които имат пряка намеса в ситуацията за която говори и за които всички знаят, че са били агенти? И нека никой не пита кои са те – ние всички ги знаем!

  3. Защо след спирането на бр. Вени по линията на Ямбол и след идването на п-р Цонко, не някой друг а приближените на бр. Пеев по семейна линия ямболчани се отделиха в нова църква която много скоро ще затвори врати и дейност?

  4. Защо след като е имало покайно извинение от бр. Вирчев, когато е сдавал поста, това не бе оповестено от СЕПЦ за да се знае от всички и от къде накъде избора се изманипулира към Врачев, след като на събора в Сливен всички се съгласихме, че няма да е той?

  5. И защо се затварят църкви от СЕПЦ, които не могат да си плащат чл.внос и пасторите им се оставят да просят на трудовата борсата? Примерите са много за да ги изброим, но това ако не е агентурна политика, кое тогава е? Ние икономическа корпорация или банка ли сме, а не църква Христова?

 10. Докато четях това „покайно“ писмо, имах чувството, че четях писмо на човек който е пълен с гордост и надменост. Иронията може да бъде видяна през всичките редове. В никакъв случай не защитавам пасторите-агенти.

 11. Църквите трябва да бъдат очистени от покварата преди Бог да изпрати благословенията Си. Хората казват: Бог ме благослови чрез този пастор, чрез онзи пастор! Да Бог, пастора може да е бил и агент на ДС, може да е бил корумпиран, може би е пълна пародия, но е казал някоя важна истина някога, която е променила живота ти. Приеми истината, ако тя е наистина Библейското учение, отхвърли упованието на човеци. Никой няма да влезне в небето ако продължава да уповава на човеци вместо на Бога …

 12. Драги ми лъжеапостоле Иво Койчев,

  За разлика от теб и твоят „главен апостол“ Гошко, д-р В.Пеев е много по-смирен и образован.

  Ако „апостолите“ и „пророците“ от мрежата на „апостол“ Г.Бакалов имахте поне половината от смирението и образованието на д-р В.Пееш, то със сигурност нямаше да злобеете и плюете по всеки, който е над нивото ви.

  Но вие с нищо друго не можете да „блеснете“, освен с явната си ПРОСТОТИЯ и НЕГРАМОТНОСТ!

 13. Уважаеми коментатори (поименни и анонимни). По принцип избягвам да коментирам анонимки, защото те са характерни за ченгетата.
  Ще ви дам обаче две-три пояснения, защото някои публикуват невярна информация във връзка с т. нар. „Покайно писмо“.
  Първо, то бе писано до един човек, а не до широка аудитория и схематично показва задкулисните действия на председател и членове на Ръководство на СЕПЦ, когато става дума за пастири. Мога да ви успокоя, че в това писмо не съм се каел, а съм пародирал покаяние. Такова пародиране на покаяние има във всички изяви на покаялите се пастори-ченгета. И аз пародирах тях! В писмото няма „гордост“, а ирония и болка. На любознателните читатели ще напомня за нещо подобно във „Възхвала на глупостта“ на Еразъм, а на онези, които не са чели книгата, я препоръчвам горещо. Еразъм, между другото, е един от радетелите за Реформацията.
  Второ, няма никаква „русенска инициатива“ в случая с поканата ми в Ямбол. Бр. Пламен е един от най-добрите ми приятели и досега с него поддържаме връзка и служа в Русе, когато съм там. Но нито той, нито аз имаме лична инициатива за Ямбол. Тя дойде от хора от Дух. съвет, докато все още бях пастир в Евангелската църква в Сливен. Фанатиците може да не одобряват тази подробност, но това е въпрос на манталитет. А манталитетът в евангелските среди често е дефицитен. Подчертавам, че Бог не е допуснал тази идея да се осъществи, въпреки че начините бяха болезнени за мен и семейството ми.
  Трето, абсолютна лъжа е, че аз имам роднини в Ямбол, които са имали идея за пастируване там. Доколкото знам, има едно семейство, което е в далечни роднински връзки с жена ми, но никога не сме обсъждали с тях каквото и да било по този въпрос, пък и не поддържаме никакви контакти.
  И накрая – защо ТОЧНО СЕГА. Ами, за забравилите историята – точно сега се навършват 22 години от историческия Събор на СЕПЦ в Ямбол (1989), когато бях повикан от Вирчев, Белев,Кокончев и някои др., та те да се крият зад гърба ми и да се правят на реформатори по-късно. Другата причина защо ТОЧНО СЕГА, ами защото все още СЕПЦ не е очистен от вредителите на неговото движение. Онези, които са доволни от статуквото, нека продължават да живеят с него. И това е въпрос на манталитет – дефицитния!
  Д-р Вениамин Пеев

 14. Какво от туй, че ще се отворят досиетата /като някои дори са се загубили или „другарите“ на същите от ДС са ги укрили или затрили/?
  Има Един, Който ще съди всеки според думите и делата. Така, че не си разваляйте настроението. Merry Christmas and Happy New Year!

 15. скъпи мои послушайте съвета ми ,съвет на един които има много рани по тялото си.Дали е исрен или не Бог знае добре би било да покажете милост за да ви бъде показана такава,да не би да бъдете осъдени в това в което съдете и не бързайте да обезглавявате(като казвам обезглавявате имайте в предвид 1 КОР 11/3.

 16. Здравейте,
  Не мога да разбера защо трябва да се възбужда тази тема отново срещу пасторите агенти. Ние толкова ли сме праведни сега, когато няма никакво гонение от държавна сигурност. Не сме ли като фарисеите, които доведоха една жена уловена в прелюбодейство. Какво им каза Исус? Който от вас е безгрешен нека пръв хвърли камък на нея. (Йоан 8:7)
  Не всеки може да издържи на заплахите. Не ги оправдавам. Петър, апостолът, не се ли отрече от Исус. Но след това горко плака. Изглежда, че на нас Бог малко ни е простил. Ние ли трябва да ги съдим? В каквото съдиш другия, себе си осъждаш. (Римляни 2:1) Каквото са направили, направили са го. Ако са още на отговорни постове, какво означава това? Там където са допуснати тези хора, го няма Святия Дух, няма го обвинението, няма е възкресителната сила на Исус Христос.
  Трябва ли да се занимаваме с миналото или трябва да гледаме напред, както Апостол Павел казва: Но едно правя, като забравям задното и се простирам към предното. (Филипяни 3:13) Ако е паднал брат ти, помогни му. Достатъчно му е обвинението. На един такъв доста е наказанието. (2 Кор. 6,7).
  Има ли благословение в съденето? Няма! За какво ни е избрал Бог? Да благоветстваме, да говорим за Него, да проповядваме Словото на Спасението.
  Нашият народ има нужда от покаяние и от спасение. Жетвата е изобилна, а работниците малко; затова молете се на Господаря на жетвата да изпрати работници в жетвата Си. (Лука 10:2)
  Нека да бъдем и да станем като апостол Павел, който казва: Имам голяма скръб и непрестанна мъка в сърцето си. Защото бих желал сам аз да съм анатема от Христа, заради моите братя, моите по плът роднини. (Римляни 9:2,3)
  Благословение!

 17. За съжаление имаше много „братя“които служиха на Бог и на ДС.Още по жалко е че тези които не бяха от дс като че ли повече съсипваха делото Божие!Защо защитавате Пламен Ганчев?Той даде пророчество от амвона,че Бог му е казал,че ще бъде пастир в Ямбол до грабването!!!След много кратко време аварийно и самоволно се премести в Русе!

  Почти всички Божии Светии и апостоли бяха гонени,бити,изтезавани,а някои убити като изверги!Днес ако само дума кажеш на криво на пастира,или на някое „величие“ще те анатемосат!Днес много Божии служители търсят голяма заплата,за себе си,за съпругата си,луксозно жилище,покани за богат обяд и вечери,да им се аплодира за всичко-критиките забранени!Е ние така им помагаме да се провалят!Скоро един много благословен Божии служител с болка каза-църквата само жестоко гонение ще я върне към първообраза!А гонението идва!

 18. Г-н Влаев, прав сте, че говоренето от амвона трябва да бъде „да“ и „не“. Не защитавам бр. Пл. Ганчев за необмисленото му изказване, ако го е направил. Не мога да взема страна. Това, което със сигурност знам, е, че бързото му тръгване от Ямбол няма нищо общо с моя случай, а има лични причини, които не мога да коментирам публично.
  Съгласен съм с Вас, че на днешните християни в България им трябва едно здраво Диоклетияново гонение, та да се види кой е Христов и кой – мамонов. Но защо да чакаме гонения? Не можем ли сами да се опазим от кваса? Не можем ли сами да го отделим и изхвърлим?
  Аз мисля, че можем! И сега е моментът! Просто на фалшивите лидери трябва да им извикаме в лицето: „Вън!“ Именно това правим ние!
  Вениамин Пеев

 19. „Защото има достатъчно убедителни данни и сега, които потвърждават думите на бившия шеф на комисията по досиетата Методи Андреев, че ДС е наблюдавала и контролирала църквата. Това се вижда още от програмните документи при създаването на ДС след 9 септември 1944 г. А по-късно, вече в годините на демокрацията, висши служители на бившите тайни служби разказват подробно как е ставало това. В мемоарните си книги например Бончо Асенов, шеф на направление „Духовенство” от 1974 г. на Шесто управление на ДС, разкрива, че сред поповете имало агенти от много висок ранг и те били много прилежни. Анализите на спомените на бившите ДС служители и на публикуваните от комисията по досиетата архиви показват, че хватките на вербуването са класически – от доброволното сътрудничество през насилието, конспирацията и шантажа. Основанието за вербовката на най-доверените от тях обаче е било парадоксално – че те в действителност не са били вярващи. С други думи доносници ставали само “духовниците”, които доверявали на ДС, че не вярват в Бога”. Само можем да си замълчим пред подобно светотатство. Но ще си позволим да кажем, че апостол на вярата и одлъжностено към ДС духовно лице са две различни неща, които нямат връзка помежду си. Затова и както пише в Светото писание, истината ще направи свободни всички – и зависимите, и миряните, които трябва да знаят Божи служител ли е този, пред когото се изповядват, или служител на тайната милиция.” (Иван Тропанкев, „Църквата не е дъвка за обществото”, в. Монитор, 05.01.2012)

 20. Аз не се представям като Г-н Влаев.Аз съм брат в Господа,но името ми е Господин!Лично аз много съм изненадан,че Пламен Ганчев не е агент!Моето мнение е,че всички агенти трябва сами да се оттеглят от всяко служение!!!Но защо не разберете,че тези които не са били агенти също са съсипвали Църквата Христова!Пламен Ганчев натрапи един нечестив човек за дякон и духовен съветник!Предупредих ръководството на църквата!Пламен Ганчев пред цялото ръководство ми заповяда да искам прошка от този нечестивец!Аз категорично отказах и Ганчев ме намрази!Когато този човек започна да съсипва църквата,двама или трима свестни братя от ръководството ми споделиха-брат Динко ти беше прав,но ние не те послушахме!По времето на Цонко,този човек тока се развихри,щото в църквата тлееха вражди и омраза!Е понеже стана нетърпимо нагъл го предложиха за отлъчване от църквата.Сега отцепи група и води нелегална дейност!Е,тази „грешка“на Ганчев отвори рана в църквата!Може да не е бил агент,може да го мислите за много свят пастир,но доста поразии-последната-Цонко.Сега имаме пастир,които милее за Делото Божие,но колко време ще мине докато раните в църквата ще заздравеят и ЕПЦ Ветил ще бъде отново ФАР ВСРЕД БУРНО МОРЕ!

 21. Драги бр. Тодор!

  Искам да споделя с теб едно съновидение, което имах нощес. При мен тези неща се случват рядко, но винаги са били свързани с криза в църковното дело. Преди двайсетина години, докато бях в Англия, в мое отсъствие Васил Димитров – ти го познаваш от Ст. Загора – започна да руши идеята за Библейския институт в Русе, за която бяхме събирали подписи на гражданството и имахме подкрепа от чужбина, събаряше безнаказано устоите и на русенската ЕПЦ и се гавреше с мен – човека, който го бе поканил в Русе. Членове на Духовния съвет и редови вярващи ми пишеха писма в Англия и ме молеха за съдействие. Аз писах 5 писма с приложени копия от оплакванията до В. Вирчев и ръководството, но не само, че не бяха предприети действия, но и не получих отговори на писмата си. Представи си – председателят на Ямболския събор, който се бори за Вирчев и Ръководството като реформатор, бе напълно изхвърлен от мислите им. В. Димитров унищожи идеята за Библейския институт и русенската ЕПЦ. На Ръководството не им мигна окото! Именно тогава Бог ми даде поредица от сънища, които се сбъднаха точно, защото Бог ми разкри не само духовната голота и празнота на Ръководството, но и ме успокои, че Димитров ще си отиде и ЕПЦ-Русе ще бъде възстановена. Точно така и стана!

  А сега – за снощния сън. Сънувам, че сме със съпругата ми в църквата на един от четиримата пастори с досиета в настоящото Ръководство. Църквата представлява трапезария, в която има няколко маси, покрити с бели покривки. На първата маса седи пасторът и единствен се храни от голяма чиния с богато меню. Всички гледат и мълчат. Пасторът, с когото сме били близки някога, ме изглежда с мрачна физиономия, от която лъха омраза. В един момент влиза човек отвън, за когото разбирам, че е служител при пастора. Човекът връчва тесте с формуляри на пастора и той се обръща към всички седящи с думите: „Попълнете формулярите и се подпишете, че обвиненията срещу мен са неоснователни“. Най-напред става едно сравнително младо семейство, което виждам за първи път, но вътрешно разбирам, че мъжът е пастир. Двамата попълват и подписват. И получават чек с определена сума. Тогава един по един подписват и останалите. Всеки получава по един чек. Странно, но в съня ми чековете приличаха на индулгенциите, срещу които се е борил Мартин Лутер – аз съм виждал как изглеждат те преди 20 години в Германия и отдавна съм забравил за тях. Домакинът се обръща към мен и съпругата ми с въпроса: „Ще подпишете ли?“ Ние отговаряме в един глас: „Не!“ Тогава всички като по заповед ни обръщат гръб и започват да си говорят. Влизат сервитьори и започват да сервират пред всички без нас. Споглеждаме се със съпругата ми и ставаме… Тогава се събудих – беше 3:30 след полунощ. Чувствах огромно облекчение и радост, защото Бог ми показа, че съм абсолютно прав!

  Позволи ми да цитирам думите, които п-р Георги Тодоров изрече пред мен и съпругата ми след процеса, докато чакаше произнасянето на присъдата си: „Дори да ме режат на парчета, няма да се призная за виновен! Човешките закони са нищожни пред Божия!“ Завършвам с тези свети слова и ще продължавам напред!

  Твой брат в Христа – Вениамин Пеев

 22. quothe ‘Пламен Шопов’@“Ние толкова ли сме праведни сега, когато няма никакво гонение от държавна сигурност“

  Че кои те излъга, че сега нямало ‘никакво гонение от ДС’ . Нима същите тия хора които са изтезавали, затваряли по лагери и психиатрии, унищожавали и затривали хиляди човешки съдби по време на тоталитарния режим, не са на свобода и днес. Има ли някои от тях които да е наказан за злодеянията които е вършил, нима техните синове и дъщери и до днес не са на добри места по силовите ведомства и институции в България???
  Нищо не се е променило, само методите по които деистват!
  Именно това е задачата на вербуваните двоини-агенти в църквите, и по това може да се разпознаят: целтта им да те успокоят и успят, да те убедят че сега живееш във времето на “Демокрацията“ и всичко е толкова свободно и о.к. че направо вече сме в „Аризонската мечта“
  Но Христос ни казва : „Бдете!“

 23. Жоро,големият проблем на днешната църква е толерирането на греха.Две
  десетелетия се насажда на вярващете
  кастово разделение:“Божиите помаза-
  ници“ и паството(разбирай овцете)!
  Не пипай „Божият помазаник“!Не е ва
  ша работа да „съдите“ пАсторите!
  Апостол Павел,много добре е обеснил
  материята за греха и какво значи от
  съждане по Божиите стандарти.
  ПРАВЕДНИТЕ,ненавиждат лъжата!

 24. Любене, прав си донякъде, така е.

  Все пак по този въпрос трябва да се подхожда внимателно, защото знаеш че Божието слво изрично казва: “ Против презвитер не предприемаи обвинение, освен ако не е оподкрепено от 2 или 3-ма свидетели“
  Пастирската работа не е лесна и ние трябва изключително да уважаваме и да даваме двоина почит на тия пастири които добре и съвестно се трудят на Божиета нива, защото обикновенно те са на фронт-линията с врага.
  (Не говоря за крадците и разбоиниците и тия копито служат на собствения си търбух)

  Поздравявам всички пастири които смело се борят нещата да не се потулват, а да излезе цялата истина от миналото: като Георги Бакалов, Ангел Пилев и т.н.

  В България все още броди призрака на ДС.
  Всички гласове за премълчаване и спиране на дебатите по тази тема са от дявола!

 25. Всеки вербуван агент на ДС е имал правото на избор – да приеме или да не приеме сътрудничеството с комунистическата и безбожна репресивна власт. Тези, които не са приели са понесли негативните последствия в живота си. Те са устояли на изкушението и са се опазили чисти. Онези, които не са устояли, имат възможността сега да изчистят името и съвестта си чрез покаяние и оттегляне от ръководните постове, които заемат.

 26. Пастир Янчо съгласен НО обясни ни какво означава агент явочна квартира?
  Това е званието на твоя колега от Божията църква към която си и ти бил.
  Не звучи като че да не е знаел че е квартира за явка май?

 27. Гордост, …Пародия…Суета. Глупеене в многото си мъдрост. Спрете се! Продовядвайте Евангелието за спасение на човешките души.

 28. Според мен , Всички които са биле вербувани от ДС , не трябва да имат ръководни постове. и да се покят!!!

 29. vLaev ne razbira dobre porochestvotocheTO grabvaneto doide za naikoi i gi grabna ot grada na mechtiteA-KOI e potainia bradar TODOR ot pismoto? zvuchiNi malko tainsTBEHO HaiBHo

 30. ВАЛАЕВ ГОВОРИ ГЛУПОСТИ
  НАПРАИЛ СЕ Е КАТО ТЕХ
  ПОКАИЛ СЕ НО НЕ ПОДАЛ ОСТАВКА

 31. Честита Нова година на всички!
  И нека започнем да живеем един нов живот с Господа и за Господа!
  Нека наистина да бъдем сол на земята и светлина на света!
  Към Vingi и Розов питам-как въобще събрахте смелост да пишете тези простащини против мен?
  От тях изобилно лъха неграмотност и желанието да се покажете като мъдреци,но от където и да се погледне ставате за смях!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *