Писма от България 1920 (част 4): Константинопол

100 години ПЕТДЕСЯТНИЦА в БЪЛГАРИЯ – Pastir.org/100

100 статии за Петдесятното движение в България 1920-2020 (научна поредица на Pastir.org)

сп. Благовестител 2009, бр. 1
по случай 80г. СЕПЦ в България

д-р Теол. Доний К. Донев

В началото на 1920 г. мисионерският отдел на Асамблеи на Бога в Спригнфийлд, Мисури оторизира изпращането на първите петдесятни мисионери за Русия. В екипа са включени семействата на Иван Воронаев, Василий Колтович и Дионисий Заплишни. На 13 юли 1920 г., всички те отплуват от Ню Йорк на парахода „Мадона” и няколко седмици по-късно, вече са в Константинопол, където изчакват издаването на визи за Русия. Забавянето продължава по-дълго от очакваното и в екипа на мисионерите настъпват промени. В своето проучване на града, Воронаев установявайки наличието на руска диаспора в която липсват руски Библии и петдесятна църква. Верен на своите убеждения, той започва работа сред руската имиграция. По думите му, по време на престоя в Константинопол са кръстени мнозина новоповярвали, а на 30 август 1920 е отворена Руска петдесятна мисия. В същото време, семейство Заплишни заминава за България и  се установява в родния град на Олга Заплишна – Бургас, от където по-късно ще повикат Воронаев на помощ в петдесятното дело което започват сред българските евангелисти.

Писмото на Воронаев от Константинопол е написано на бланка на „Първа петдесятна руска асамблея”, но градът е сменен от Ню Йорк на Константинопол, а адресът надлежно поправен. Писмото е маркирано след получаването му в Асамблеи на Бога, с надпис който гласи: „Работи сред 100,000 руски бегълци в Константинопол”. Интересно е, че както в предишните си доклади до Спрингфийлд, Воронаев не споменава останалите мисионери, които пътуват с него, нито тяхното състояние. Текстът на самото писмо е повече от показателен:

„Русия за Исус. Йоан 3:16; 10:16
ПЪРВА РУСКА ПЕТДЕСЯТНА АСАМБЛЕЯ в -Ню Йорк- Конатантинопол
[OT:] Преп. Й. Е. Воронаев
-14та улица (изток) No 335, Ню Йорк-
Британски пост Кутия 262
Галата, Константинопол

[ДО:] Преп. Дж. Росеуел Флауър
336 ул. Пасифик (запад)
Спрингфийлд, Мисури
2 септември 1920

Скъпи Брате в Христа:

Поздрави в скъпоценното име на Христос!

Бих желал да ти докладвам, че аз и семейството ми пристигнахме в Константинопол, Турски [sic] 6 август 1920, където получих известие, че не мога да отида в Одеса и Русия защото Одеса е под контрола на болшевиките. Така, че съм принуден да остана в Константинопол, където са около (100,000) сто хиляди руски бегълци, които са напуснали заради болшевишкия терор. /Помнете, че тези бегълци не са работническа класа, а високопоставени аристократи: генерали, полковници, капитани, доктори, адвокати, писатели и други и неговото [sic] семейства, които всичко изгубиха в болшевишка Русия./

С прескърбие, не открих руска петдесятна евангелска мисия където тези дълбоко наранени и нещастни хора да намерят спокойствие. (Исая 40:1; 66:13; Мат. 11:28) и спасение в Христос Исус, който за изкуплението на света умря на кръста на Голгота. В Константинопол има Американския библейски дом (б.пр. American Bible House – печатница за Библии), но не и руски Библии и Нови завети.

Сега знам, че Господ Бог ме е повикал да проповядвам неговото пълно евангелие и царство Божие на руснаците в Константинопол и имам откровено желание да работя сред руснаците тук, но имам нужда от помощ за да издържам семейството си, което е с мен тук.

На 15 август 1920, ние с божията помощ, отворихме Руска петдесятна мисия тук и Бог нашата работа благослови: 30 август 1920, имахме първото водно кръщение в реката. Кръстих една жена, съпруга на руски офицер. Слава на Исус!

Сред руските бегълци, намерих пет петдесятни (баптисти) на които обясних относно кръщението със Святия Дух и те разбраха тази истина и започнаха да търсят Кръщението.

Моля, молете се за мен и молете се за бедните руски бегълци в Константинопол. Също, умолявам Борда на Генералния съвет на Асамблеи на Бога да ми помогне в нуждата ми в Константинопол, където изразходих всичките си пари. Адресът ми е: И.Е. Воронаев, Британски пост кутия 262, Галата, Константинопол.

Моля, изпратете ми петдесятния Евенджъл започвайки от 1 юли, 1920.

За информация. В Константинопол има само две американски конгрешански мисии за турци, арменци и гръци [sic]. Ако имате петдесятни мисионери в Турско [sic], моля изпратете ми адресите им.

Ваш в Христос,

И.Е. Воронаев

Моля дайте ми скоро отговор.”

В полето: „Тъмна Турция се нуждае много от светлината на Исус Христос”.

90 години Съюз на Евангелските петдесятни църкви в България (научна поредица)

  1. СЕПЦ на 90 год. – Въведение към Петдесятната история в България
  2. СЕПЦ на 90 год. – ЯМБОЛ, ГОРЕ СТОЙ: Духовен споменик за домовете на молитва
  3. СЕПЦ на 90 год. – Писма от България: 1920 (Част 1)
  4. СЕПЦ на 90 год. – Писма от България: 1920 (Част 2)
  5. СЕПЦ на 90 год. – Писма от България 1920 (част 3)
  6. СЕПЦ на 90 год. – Писма от България 1920 (част 4): Константинопол

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *