Пастор е освободен от СЕПЦ защото отрича божествеността на Христос

Пастор в Хасково е освободен от СЕПЦ защото отрича божествеността на Христос 3 месеца след като е ръкоположен „под Божието водителство чрез пастир Пламен Ганчев – зам. председател на Съюза на Евангелските Петдесятни Църкви в България и пастир Янчо Ганев – член на ръководството на СЕПЦ.“Решение на ръководството на СЕПЦ в България (MP3) | Проповедта послужила за освобождаване от длъжност  (MP3)

Красимир ЧЕНДОВ
СЕПЦ Рефoрмация – ХАСКОВО

Съзнанието ми отказва да го приеме. Не вярвам на това, което чувам… Мислех си, че вече нищо не може да ме изненада. Надявах се да не е истина. Но уви…

Целта ми не е да ви информирам. Рано или късно това вече няма да бъде новина. Има го във интернет пространството. И аз го научих от там. А именно – пастир на регионална евангелска петдесятна църква въобще не е християнин!!! И не го крие!!! По-скоро се гордее… Проповядва го и чака всички ние да се поправим. Христос не бил Бог, казва „брата”. Не бил роден и от девица. Ада е мит и всички неминуемо ще бъдат спасени! Библията не била Божие Слово, а кръвта на Агнеца нямала стойност. Вече 2 години получавал „факсове“ отгоре и имал доктрината на „Свидетелите на Йехова”, заключи съюзното ръководство. С не по-малка сила той можеше да бъде мюсюлманин, будист, сатанист… качен на амвона.

Идва ми да крещя!!! Защо ли? Та нали всеки може да обърка. Така каза и председателя на СЕПЦ п-р Иван Врачев и сигурно е прав. Само че в случая въпросния човек е дошъл с ясната мисия да проповядва своята религия в църквата и след двугодишно „служение”, на 01 април 2012 г. (само преди 3 месеца), приема да бъде ръкоположен за пастир. Този човек ясно осъзнава тежестта на решението си. Прави го съзнателно, умишлено с цел да руши Царството.

Нека назовем нещата с истинските им имена. С тези си действия той е отворил врата за дявола, контактувайки с нечисти духове, получавайки налудничави откровения, облечен във духовна власт, внедрен от сатана, той е въвел църквата в духовно блудство и чародейство. Този човек е вършил мерзости като е раздавал Господна трапеза, помазвал е хора (предполагам), имал е духовната власт да се моли в събрание, да поучава. Увлякъл е голяма част от църквата…

Ще бъде престъпление ако кажем, че проблемът е единствено в букви и доктрини. Този човек е нанесъл огромни духовни поражения. Бедата не е там, че някой някъде се е объркал. Това се е случвало и ще се случва. Страшното е, че ги няма божиите мъже. Тези които да разпознаят духа на човека. Те просто не са си на местата. Липсват…

Как иначе да си обясня, че за 2 години и половина никой няма да усети, че нещо липсва? Или по-точно, че Някой липсва. Кой е този Някой ли? Ами този, който е Началото и Края на всичко – нашия Господ Исус Христос! Това ми е трудно да го смеля. Не мога да си представя хваление, поклонение и молитва без Христос. Не мога да си представя проповед без основните християнски доктрини… Всъщност мога… приказка за лека нощ. И аз съм ги слушал. Доста време. СТИГА!

Излишно е да се питам дали е слизало Божието присъствие реално на това място? Имало ли е помазание и кръщения в Духа, освобождение, изцерения? Каква е била атмосферата? Тези неща май отдавна са отживелица.

Това ми напомня за историята на Самсон. Той не разбра кога Господ се беше оттеглил от него. Христос Го няма отдавна и никой не е разбрал. На никой не му прави впечатление. Това не е ли най-страшното нещо което може да постигне църквата?

Тук ми става още по-страшно. Питам се, на колко ли места Бог просто го няма? И никой не усеща! На колко ли амвони стоят мними „божии помазаници” или бивши служители на Държавна Сигурност (не искам да зачеквам и тази тема), които обслужват чужди духовни интереси. Сякаш е все тая на кого ще поверя душата си. Трябва ли да приемаме, че щом някой е там – значи Бог го е поставил? Уви, историята отново ни опровергава. Страшно!

Не мога да не се попитам как този човек влезе в „служение“? Кой имаше водителство от Бога да го доведе да стане пастир не само на църква, но и на регион от църкви? Не трябва ли съюзното ръководство да знае, преди някой, някъде да поеме църква? А духовния съвет как го прие?

Не твърдя че съм непременно прав. И на мен ми се иска това да не беше истина. За съжаление получихме отново поредния „петдесятен” шамар. И в случая сме си виновни ние. Дано си извлечем поуките. Защото слепец, слепеца ако води, ямата е неизбежна!

Моите уважения към преданите работници на Бога. Към хората, за които работата в Царството е призив и служение. Пастирите, които са отдали живота и силите си в служба на Господа. Техния плод ги следва още на тази земя. Ползата от техния труд могат да видят всички и да прославят Бога

105 comments for “Пастор е освободен от СЕПЦ защото отрича божествеността на Христос

 1. Църковната история изобилства с примери за ереси и предателства. Реално погледнато всяка ерес е предателство спрямо Бога, защото изменя на Неговото слово. Въпросът е защо има ереси и предателства в църквата. Нека участниците в дискусията потърсят възможните отговори на този въпрос.

 2. Скъпи братя и сестри, много ви моля, обърнете внимание на тези пасажи от постингите на Мариан Митев:

  „Една съществена подробност искам да вметна, че любимият израз, който той много често използваше, като поздрав беше:

  “Исус е Господ” Това е тотална промяна на курса и изместване на центъра(Христос).
  Аз съм изумен и си задвам много въпроси…??? И най-вече се питам: Кое е онова нещо провокирало и отключило това сериозно залитане до там, че да изпаднеш в такава духовна заблуда да отричаш колосална библейска истина , като Божествеността на Христос???“

  „НЕ, НЕ и НЕ. Казвам го защото познавам човека от 1990 год.,когато аз съм повярвал това са 22 години.Давам си сметка, че в момента проявявам абсолютно пристрастие и на ваше
  място ако не го познавах най-вероятно и аз така щях да реагирам.Проблема според мен е психологически(душевен) и от там духовен.Евгени е преживял нещо много отрицателно и
  негативно и най-вероятно това го е довело до това състояние.“

  http://bgblagovestie.com/humor/displayimage.php?album=3&pos=1

 3. Искренно се надявам създалата се ситуация да стресне председателя и цялото ръководство на СЕПЦ. Надявам се те да проумеят, че в сегашния си вид СЕПЦ е абсолютно неадекватна като организация, като отчетност, като начин на функциониране и йерархия. Доколкото съм запознат в страната има близо 300 петдесятни църкви и множество малки събрания. Такъв обем от хора, кадри, финанси, изисква съвсем различен подход от този, който наблюдаваме в СЕПЦ сега.

  В Хасково сме имали късмета(съвсем целенасочено използвам думата късмет) да се намерят доблестни хора от духовния съвет, които да бият тревога. Какво да кажем за църкви, в които пастирът служи от дълго време и в които като правило членовете на духовния съвет са назначени пак от пастира и са удобни нему? Кой ще вдигне глас там, кой ще посмее да се обади? Да се надяваме отново на късмет …

  Знам, че някои хора веднага ще реагират: Ние вярваме, че Бог държи всичко в ръката си, Той няма да допусне подобни неща!

  Е виждаме, че Бог допуска, допуска за да ни събуди, за да ни покаже, че работата която трябва да се свърши е много, ама ужасно много. Председателските постове и ръководните постове не са за украса, те носят огромна отговорност. Или пастор Врачев и ръководството влизат в авторитета си и започват да работят усилено за църквата в България, или ще станем отново свидетели на „изненади“ в които служители проповядват друго евангелие, злоупотребяват с финанси, работят в ущърб на църквите си, водят неморален живот и т.н.

 4. Д-р Вениамин Пеев, благодаря за изчерпателния отговор на моите въпроси!

  Сега искам да продължа с още нещо по темата. От проповедта на вече освободения пастор ми прави впечатление една реплика: „Никъде, никога не съм казвал, че Христос не е Божият Син. Аз казвам, че не е Бог – Този, който е създал всичко видимо и невидимо.“ Струва ми се, че това „Никъде, никога не съм казвал“ говори за това, че под една или друга форма, пасторът вече е разпространявал учението си сред вярващи хора в църквата, дори и да е било сред съвсем малко хора. Тази проповед не е първото му такова изказване и изглежда поне някои вярващи от църквата са подозирали, че става дума за учение, с което не са съгласни, независимо дали го е заявявал толкова ясно, колкото в проповедта.

  Поне от тази проповед не се вижда придържане към конкретно учение, но се виждат няколко ереси, виждат се елементи от няколко съвременни култа. Като че ли основният акцент все пак е върху неогностицизма, за който спомена д-р Вениамин Пеев. Това, че Христос не е Бог НЕ Е основната идея в проповедта, а по-скоро важно уточнение, което трябва да се изясни, за да се премине към съществената част. Това, че придаваме вечен живот на нашите близки и приятели поне аз не успях нито напълно да го разбера, нито да го отнеса към някое съществуващо учение. Някой успя ли? Както и да го мисля, тук става дума за нездрав разум. Кой нормален човек, който е пастор, ще сметне, че може да убеди църквата си в тези неща в проповед за 24 минути? В нея дори не се разбира добре в какво точно вярва. Вярванията му са доста повече от това, което е тази проповед. Дали освободеният пастор е контактувал с нечисти духове, както пише авторът на статията К. Чендов или е просто психично болен, това също е добре да се изясни при опита да се помогне на човека. Предложението пасторите да преминават през психологически тестове може да се окаже добро. И все пак, би ми било малко странно при такова съчетание на НЯКОЛКО нехристиянски учения да няма демонична намеса. Тук не е сбъркано само това, че Христос не е Бог. Всичко в проповедта е сбъркано!!! Станал съм християнин преди 20 години точно след общуване с духове ( http://duhove.blogspot.com/ ) и въпреки, че не си обяснявам всичко с демони, както някои християни, според мен тук индикациите са сериозни. Ако ще се определят хора, които да помогнат на пастора, може би е добре да има, макар и за всеки случай, и опитен екзорсист. Как, обаче, се стига до ръкополагане на пастор, ако той е имал общуване с духове…

  Библейските пасажи, които пасторът използва, според мен показват, че проповедта му не е плод само на нещо като спонтанно „откровение“, че Христос не е Бог, а е плод на доста разсъждения върху Библията. Имало е значителен период, в който се е убеждавал, че това показва Библейският текст, събирал е библейски аргументи, а после явно е имал и поне някаква форма на спорове с вярващи от църквата (може би не публично, може би с малко хора). Надявам се, че не е успял да убеди никого от по-приближените си и се надявам и да не прави опити. Съгласявам се, че ако описаните от д-р Вениамин Пеев са взетите мерки, те са недостатъчни да предотвратят подобен опит на освободения пастор да влияе на хора, с които е по-близък. Дано просто той не прави подобни опити.

  Ако вярващи от засегнатата църква четат това, ще се радвам, ако опровергаят предположенията ми. И нека е ясно, че не пиша от желание за одумване или злословене срещу църквата (и дори срещу освободения пастор). Случилата се ЕРЕС силно ме обезпокои. Ще преформулирам малко твърдението на сестра Мария Филипова от пострадалата църква – не може същото да се случи на всеки един пастор, но да, можеше да се случи същото на много от евангелските църкви в България. Вероятно е добре и всяка от евангелските деноминации да помисли има ли достатъчно защитни механизми срещу подобна опасност да ръкоположи пастор еретик, а ако не – да изработи такива, и ако все пак се случи отново тази опасна ситуация – да има подготвен механизъм за най-адекватно действие. Мъдро е да се учим от грешките си. Ако пък някоя деноминация не успява да се идентифицира със ситуацията – нека се поучи от чуждата грешка.

 5. Скъпи братя и сестри в Господа,
  като евангелски християнин винаги съм считал менията на различни християни,като добър повод на разсъждения.В човешкият живот се случва падения,които са поразителни,а някой само за пример.Еретик не е човек,който отрича Божествеността на Христос,но еретик е онзи,който отрича да го приеме,като Божии син! Като пастори ние тълкуваме и се стараем да докажем,неговата Божественна личност и това е добре. Да аз вярвам,че Христос не е само човек,но и Бог,защото сам Той е казъл ,Аз и Отец едно сме! Йоан 10:30. Аз и отец едно сме. Тогава ,какво? Можем ли едно тяло да го разделим.Рабира се,че не можем.Аз изповядвам,точно така : БОГ СЛЕЗНА ОТ НЕБЕТО В ЧОВЕШКИ ОБРАЗ 100% !

  Разбира се,че ако Бог слезе в истинският си образ,не може да устой пред Него! За това Бог избра по добро нещо за нас да дойде.Защото той каза на Моисей,че ако някой види Него ,непременно ще умре.Ако Моисей да беше пророк,страстта и желанието да види Бога не бе малка,за това помоли Бога да го види.Изх.33:18. Тогава рече Моисей: Покажи ми, моля, славата Си.
  19. А Господ му каза: Аз ще сторя да мине пред тебе всичката Моя благост, и ще проглася пред тебе Името Иеова; и ще покажа милост към когото ще покажа, и ще пожаля когото ще пожаля.
  20. Рече още: Не можеш видя лицето Ми; защото човек не може да Ме види и да остане жив.
  21. Рече още Господ: Ето място при Мене; ти ще застанеш на канарата;
  22. и когато минава славата Ми, ще те поставя в една пукнатина на канарата, и ще те прикрия с ръката Си догде премина;

  Но за нас Бог даде възможността да видим Него в човешки Образ ,за да не умрем и да приемем от Христа Божествената му слава.Йоан 14:9. Исус му казва: Толкова време съм с вас и не познаваш ли Ме филипе? Който е видял Мене, видял е Отца; как казваш ти: Покажи ми Отца?

  Аз съм убеден , че в петдесятната църква мнозина,които са имали допир до Христос,са вкусили и разбрали,колко е благ,отново не Изповядват,че Христос е Бог.
  Не е само допетдесятната,но и до всички християни! Проблема е,че ние така сме ги учили.

  Добре е да остраните този пастор,Вие само ще му помогнете да се освободи от обещанието си и ще бъде свободен от клетвата си за отговорност. Ако вече е сторено,добре е,ако не сте го сторили още по добре! Вече имаме пример,че можем свободно да остраняваме пастори с лека ръка.Тогава СЛАВА НА БОГА,дошло е края на предателите,доносниците на ДС,рушителите на Божиите истини и е време и те да бъдат остранени от длъжността им.Тогава ако това направите ще постъпите без лицеприятие,но ако не направите ОТ ЗАКОНА ЩЕ БЪДЕТЕ ОСЪДЕНИ,КАТО ПРИСТЪПНИЦИ! А закона е немилостив към онези,които не показаха милост.
  Ако ме попитате мен,как бих остъпил с Него , не бих го остранил,но бих го поела под упека , бих го обучил,възпитавал на Божиите тайни и да го доведа да познае , че Христос е БОГ!

  Фарисейно покай се , и извади гредата и помогни на брата си в беда. Той е достигнал до там,защото някой лошо го е възпитал,някой неприятел е посял плевел. Познавам,неколкцина мой колеги всички от борда на пасторите на съюзите,които са лисици,обаче за тях се моля и им помагам,въпреки,че те отричат Христос със всичко. Новото евангелие е това , което е старото ДА ОБИЧАШ БЛИЖНИЯТ СИ КАТО СЕБЕ СИ!

  Нека председателят,c който твърде добре се познаваме,да поеме този наш колега да го възпитава,защото и сам той знае в какво беше замесен,а дали е още ………??????? Така са на всички съюзи на 1 Евангелска, Баптиския, ББЦ,ОБЦ и др. Не е време за съд ,а за милост. Щом простихте на убиците ,на агентите от ДС , ще простите и на него и ще му помогнете.Тогава ще сте справедливи. А когато очистите гумното,тогава и него.Този е мой съвет.

  Че греши да , но че трябва да му се помогне и ако е необходимо да влезе в петдесятното училище ще направите добре. Не допускайте грешки,достаъчни са. Мисля,че той от вътрешен гняв го е направил,понеже е видял живота на някой. Ако той се отрекал Бог ще го осъди/Но онези,които отидоха със семействата си на белене и вече ги няма,кой ще им прости? Бъдете милостиви и му помогнете,само ще допуснете грешки,даже ще му помогнете без да навлече грях над себе си.

 6. Пастор Петков, това наистина ли го смятате:
  „Еретик не е човек,който отрича Божествеността на Христос,но еретик е онзи,който отрича да го приеме,като Божии син!“ Ако хората от пострадалата църква можеха да се съгласят с такова изказване, вероятно щеше да се наложи ръководството на СЕПЦ да наложи съвсем друга санкция според устава си – от чл. 66: „Закриване на местната църква… при отклоняване на цялото общество към ерес“.

 7. Изключително сериозни коментари на Йосиф Димитров и Веселин Кисьов, да което ги приветствам! Видно е, че се включват мислещи и компетентни хора, които показват реална загриженост не само за неортодоксалното христологическо учение, оповестено в Хасково, но въобще за „ученията“, прелитащи от нашите евангелски амвони, които често се свеждат до особен евангелистки битовизъм…
  Бързам обаче да поздравя п-р Петков за неговото включване в тази дискусия, в която призовахме да участват и пастори (за съжаление п-р Янко Добрев се оттегли от дискусията преди да е изразил ясно мнението си дали одобрява или не учението на своя хасковски колега).
  П-р Петков, напълно съм съгласен с Вас, че трябва да се помогне и да се помага продължително на п-р Евгени Ценов, след като е бил лишен от правото да поучава, за да бъде върнат към Христовата Църква! Това е новозаветен и практически използван принцип още в Древната Църква. Самият Атанасий Александрийски – големият поборник срещу арианството, мелетианството и други ереси и разколи по негово време, пише в специално послание на Антиохийската Църква: „Тъй като мнозина от тия, които по-рано бяха наши врагове, желаят мир, и мнозина от бившите последователи на Арий дирят нашето общение, и понеже няма по-голямо благо от това – „да живеят братя в единодушие“ (Пс. 133:1), моля ви, приемете всички, които напускат арианската ерес, както бащи приемат децата си и се отнасяйте към тях като учители и покровители“. Мисля, че тази Атанасиева позиция е принципна и поучителна и за нас днес. Ако с п-р Ценов продължаваме да комуникираме, да разговаряме, да го разубеждаваме, за да се отърси от погрешните си възгледи за Христос, той ще бъде спечелен за Христа – Богочовека и Единствения Спасител на човечеството. Ако колегите от форума позволят, аз бих сравнил сегашното положение на п-р Ценов с ап. Тома преди срещата му с възкръсналия Христос, след което той направи великата изповед: „Господ мой и Бог мой!“ С това подчертавам, че за п-р Ценов има шанс като християнин да признае и изповяда Христа не само като „Божи Син“, но и като „Бог“ и „Господ“ (не в смисъла на „господар“, а на „Яхве“).
  Хубаво би било председателят на СЕПЦ п-р Врачев да направи усилия да „върне“ своя хасковски колега в стадото на Христа, но ми се струва, че самият Врачев трябва да си изясни въпроса Христос Бог ли е, човек ли е, или е и двете… Когато се лекуват такива духовни рани и болести, трябва да се лекува с лекарски, а не със знахарски методи!

 8. Скъпи братко в Господа/Веселин Кисьов ,след като говорим за закона за Вероизповеданията,тогава ще добавя и още нещо.Регистрациите на църквите са допуснати са ,за да се управляват и ръководят от държавата. Държавата няма право да се намесва в реда на църквата,тъй като по закон и Конституция ЦЪРКВАТА Е ОТДЕЛЕНА ОТ ДЪРЖАВАТА.
  По горе поясних,че Исус е Бог! Исус е Божи Син ! И сам Бог е слезна в образа на човек,за да спаси човека и доведе човека до спасение и първообарза.
  Ако ти беше по времето на Христос , сигурен съм ,че щеше да викнеш РАЗПНИ ГО,РАЗПНИ ГО!
  Тук е мястото на пастора да БЪДЕ ДУШЕГРИЖИТЕЛ.
  Лично не го познавам , пастора , той ще си остане пастор даже и да умре,но по лошото е,че онези,които постъпиха подло ще бъдат наказани във вечен съд , и в пъкалът няма да има място.
  Или си добър САМАРЯНИН или си УБИЕЦ.
  Закона за вероизповеданията не забранява,човек да отиде и да се учи.Такива примери мога да Ви дам хиляди.Даже и аз бях вече пастор,ръкоположен,но отидох и се учи,защото не бях убеден ,че знанията са ми достатъчно.
  Като преподавател и пастор мога да кажа,че да изцеля е по важно да убия.
  Една проповед не променя нищо. С една рана не значи,че човек е убит.Той е наранен,но може да се изцели.
  Ако този пастор откаже да бъде обучаван , разбирам,Тогава сте прави.
  Относно и това от ислушваното изказване,брата каза,че да изпрати декана да му обясни в какво вярваме?
  Че вие го ръкоположихте без да сте го попитали,какво изповядва ли? Тогава по голям грях има онзи,който е знаел или знаели и го дописнаха.
  Но ако искате да си оправите грешките тогава , подайте му ръка и го изведете от ЕРЕСТА,тъй като в това се УПРИЛИЧАВАТЕ НА ФАРИСЕЙ !
  Аз не познавам така ПЕТДЕСЯТНИЯТ СЪЮЗ.
  В изказването има яснота,случайно влезнах в сайта,чух проповедта , бях потресен ……. Ами брате ваш плод иди сега натори го три години,поливай и тогава ще имаш плод.
  Постъпката за остранението не е право.
  СПОРЕД МЕН ИМА ДРУГО ЛИЦЕ,КОЕТО СЕ БОРИ ЗА НЕГОВОТО МЯСТО. От там идва всичко това ,само завист,омраза. Жена вземе ли да се намеси в църквата считай,че този Божии дом е проподнал.
  Ще ми бъде приятно да чуя изказване на още обвинители.Искам да чуя и да разбера , какви камъни ще се хвърлят срещу помазаник.
  Давид не посмя да дигне ръка срещу Саул,но май срещу теб може и да се намери,защото Бог е Бог на реда и на дисциплината.
  СПАСИ ТАЗИ ДУША А НЕ Я ПОГУБВАЙ!
  Познавам , закона за веройзповеданията много по добре от когото и да е било от пасторите.Писал съм и правилници,устави,разсъждения,тълкувания,но такова нещо не познавам по закон и конституция,ДЪРЖАВАТА ДА СЕ НАМЕСВА В РЕДА НА ЦЪРКВИТЕ ОСВЕН АКО НЕ СТЕ ОТНОВО ОТ ДС!
  Искам да чуя защитата на обвиняемия! Приложете го тук,като запис!
  Тогава се приема,че направихте нещо.
  Спомям си един текст от Евангелски весник – Ние не сме съди ……… За агентите ! Зная,че агентите ви ръководят,но май още си позволяват.

  И още нещо за пояснение намирам се от Вас на 10 780 км. Тук има много български църкви,но това ,което става все още в България е позор за Християните!
  Какво Евангелие ще изнесем в света? Че християните са агенти,политици,еретици,кратци,убйци,мушеници,нагли НЕ,НЕ НЕ,НЕ не на това ни призва Христос,Христос ни призова на мир.

  И всичко това Божието царство се гради от нас,а не започва от нас да се руши!

  БЪДИ СПАСИТЕЛ!

 9. П-р Петков, aбе кой си ти и от къде се извъди че имаш толкова мегаломанско и меродавно мнение?
  Къде е това на 10000 километри от България където има ТОЛКОВА МНОГО църкви?
  Да не си на луната бе човек? Защото пишеш малко като паднал от луната.
  Я се представи бързо с трите си имена и местоживеене по държава и адрес!
  От коя църква си излязъл? Кой те е ръкоположил и на какво си пастор?
  Чак тогава можеш да упражняваш авторитет и да ни проповядваш тук.

 10. П-р Петков, съжалявам, ако съм създал такова впечатление. Проблем е, че се нахвърляме тук в дискусия без да се познаваме и така се преценяваме само от отделни свои реплики. Винаги в живота се стремя да не съдя, но да помагам. Затова и върху Притчата за самарянина съм проповядвал най-много. Да, съгласен съм, че трябва да сме първо душегрижители. И аз, както тебе, бях потресен от случая и затова се включих в дискусията, но ако искаш прегледай репликите ми – не отправих нито едно обвинение. На няколко пъти подчертах, че това, което ме е потресло и ме е включило в дискусията е случаят на ерес, а не постъпката на човека. Това го пиша поне за трети път. За мен е шок, че самото НЕЩО се случва и затова в по-горните си коментари се обърнах към участниците с молба да кажат как според тях е правилно да се действа оттук нататък. Позволих си да разгледам какво всъщност се казва в проповедта, именно защото считам, че добрият лекар трябва да знае каква точно е болестта. Разбира се, че е необходимо първо да имаме желание да помогнем, вместо да осъдим. Иначе просто щях като обвинителите на Христос да заявя, че сме чули вече ясно богохулството и не ни е нужно повече от това, за да го осъдим (Матей 26:65). Но именно когато лекуваме, важно е да преценим точно какво е състоянието. Изобщо не дискутирам въпроса от гледна точка на това каква присъда да издадем или нещо подобно. Но тук и не става дума само за човек, който се е отклонил към ерес, а и за човек, на когото е поверена общност от вярващи, т.е. докато не бъде излекуван, дяволът може да навреди чрез него на цялата църква. В случая от атаките на Сатана не е пострадал само пасторът – това е травма и за църквата. Сигурен съм, че ти като пастор би сторил всичко по силите си, за да не посее Сатана лъжеучение между хората, които са ти поверени. И също, ако на тебе сега биха поверили засегнатата църква, без съмнение една от основните ти задачи ще е да помогнеш на църквата да се възстанови от шока, който е преживяла. Опитвам се да си представя какво би било дори само ако гост проповедник неочаквано проповядва в църквата ни това, което чух. А ако прибавя към това и мисълта, че всъщност цялата общност сме били поверени през последните три месеца на служител с такъв миш-маш от еретически лъжеучения, шокът ми ще е вече наистина пълен. И да, ще се надявам, че никой от нас не е пострадал от това, и че ръководството на деноминацията ще се погрижи и никой от нас да не бъде заблуден. За това говоря – важно е да се погрижим за ранения пастор, както стори самарянинът, но разликата с притчата е, че в случая той може и да е опасен, докато не бъде излекуван. Ранените и ранимите в случая са повече и нашата пастирска грижа трябва да включва всичко това. Изобщо не си задавам въпроса какво НАКАЗАНИЕ трябва да се наложи на пастора, но ме вълнува какви мерки трябва да се вземат, за да не навреди на хора от църквата, ДОКАТО той е в това нездраво, но и ЗАРАЗНО състояние. За да е напълно ясно какво считам, ще продължа с медицинските аналогии. В случая не само трябва да се лекува болестта, но и през това време ефективно да се изолира болният, за да не причини епидемия, защото не е просто ранен, а е носител на заразна болест, която причинява и трайни увреждания. Също е нужно да се погрижим за тези, които продължително време са имали контакт с болния. А ако има начин да създадем имунизация, която да ни предпази занапред поне до някаква степен от този вирус (или бацил), ще е най-най добре.

  Относно репликата ми към твоя коментар, която предполагам е подбудила реакцията ти срещу мен – питах дали наистина смяташ това по въпроса какво е еретик и какво не е (защото ако църквата можеше да приеме такава мисъл, вероятно щеше да приеме лъжеучението на пастора). По-скоро не ми се вярва, че го смяташ, а ме учуди, че го написа. Не си и помислих, че вярваш в подобна ерес като тази в проповедта!!! Ти още в първия си коментар ясно заяви вярванията си в христовата божественост.

  Ще го заявя още веднъж и по-конкретно, за да е напълно ясно. Включих се в дискусията не за да осъждам, а точно обратното – защото ме ЗАБОЛЯ при мисълта какво се е случило – и с пастора, и на църквата. За мен основното важно е как да поправим нещата оттук нататък – както това да се погрижим най-адекватно за пастора и за църквата, така и това да не допуснем същата грешка отново с някой друг пастор, в някоя друга евангелска църква. Не възприемам, че Сатана е ударил просто една църква, в която дори не съм бил. Ние сме части от едно тяло и затова казвам, че ме заболя.

 11. Вениамин Пеев – благодаря за положителната оценка, която ми давате, макар и да не смятам, че я заслужавам.

  Относно п-р Врачев: имам честта го познавам лично. Имам честта да познавам някои от най-близките му съработници в църква Света Троица в Пловдив. Всички отзиви за него са положителни – той има авторитета на благ и кротък, здраво работещ в църквата си божий човек, под негово ръководство Света Троица достигна много нови хора и продължава да расте. В този ред на мисли съм абсолютно уверен, че п-р Врачев знае отговора на въпроса дали Христос е Бог или човек. Уверен съм и че е добър пастир, който почита Бог в служението си.

  Но има нещо друго, към което се опитвах да насоча вниманието ви. Изслушах обръшението на п-р Врачев към Хасковската църква и в ума ми изплува една едничка дума – неудобство. П-р Врачев се чувства изключително неудобно в ролята на председател, той се извинява, умолява, изчаква, моли духовния съвет сам да реши проблемите, чува ереста в проповедта на пастира от Хасково, но отново изчаква, допитва се до хора, надява се това да не е така, надява се, че нещата ще се разминат от само себе, и най-накрая когато действия са нужни, той прави електронно гласуване – търсейки някой друг да поеме отговорността, за решенията които той като предстедател е трябвало да вземе. В цялата създала се ситуация няма едно едничко решение за което можем да кажем – п-р Врачев реши, той пое отговорност.

  И тук е моето заключение – мисля си, че знаейки благия характер на п-р Врачев, неговия стремеж да запази добрия тон и взаимоотношения, неговата любов и отдаденост към църквата в Пловдив, един определен кръг от хора са решили, че именно той е „перфектния“ кандидат за председателското място на СЕПЦ България. „Той“ са си казали те – „няма да ни създава никакви проблеми“. Разбира се няма как да докажа тези мои мисли с факти, но това което виждаме е непряко потвърждение.

  Много ми се искаше новият председател на СЕПЦ да нареди одит на финансите на съюза за предходните десет години и да го публикува. Много ми се иска да видя такъв одит и на петдесятните църкви в Бургас, Варна, Първа Петдесятна в Хасково и т.н. Но явно п-р Врачев не е човека, който ще сбъдне мечтите ми …

 12. Йосиф Димитров, много Ви моля да изписвате името си с надлежната си локация тъй като имаше оплаквания, че са ви сбъркали с Йосиф Димитров-Гурбалов. Същото важи и за т.нар. п-р Петков, защото има и друг п-р Петков, Ангел от Стралджа в дискусията и става объркване на мнения.

  Относно за одита, п-р Врачев нареди такъв, както вече дискутирахме. В резултат от новата финансова политика на СЕПЦ много пастори бяха освободени от трудов договор и отидоха на борсата, а в официално писмо до всички бе обявено, че СЕПЦ е пред фалит. Но най-добре е директните участници в тези вътрешно деноминационни политики да се изкажат по въпроса лично. Явно след доктриналния банкрут идва време и на финансов фалит.

 13. Казвам се Йосиф Димитров откакто съм се родил – това не е нещо което мога да променя. Израснал съм в Бургаската петдесятна църква и моя първи пастор беше Павел Гурбалов, но аз не съм негов син – съвпадение на имена. Понастоящем живея в Монреал, Канада. Надявам се с това да съм изчистил недоразумението.

  А относно одита на СЕПЦ – ще съм много благодарен ако ми изпратите линк или препратка, опитвам се да намеря официална страница на съюза, но така и не успявам.

 14. Бр. Димитров, благодаря за коментара Ви. С появите си досега поне на мен сте ми направили много сериозно впечатление. Съгласен съм с повечето неща, които отбелязвате за п-р Врачев – както за психологическия му портрет, така и за анализа Ви на неговото председателство досега. Аз също отлично познавам младия Врачев, защото съм общувал дълго време с баща му и пазя отлични спомени за него и цялото му семейство (с някои богословски несъгласия от моя страна).
  Не съм обаче убеден, че п-р Врачев е съвсем наясно по христологическите аспекти. По-долу Ви изпращам един линк, който представлява интервю с него и на въпроса дали би могъл да посочи като пример „на верност“ към Бога някой ЧОВЕК, той отговаря, посочвайки Исус Христос… От гледна точка на ортодоксалната христология такъв отговор от ръководител на евангелска деноминация е, меко казано, БОГОСЛОВСКО НЕДОРАЗУМЕНИЕ! Бих се изразил още по-категорично, но снизходително ще си премълча… Освен това, когато възниква христологическият проблем в Хасково, председателят се обръща за мнение към Таня Петрова, която лично аз ценя високо като много добър познавач на историята на патристиката. Въпросът ми обаче в случая е: Защо п-р Врачев и съпровождащите го палачи на хасковския си колега не са били достатъчно подготвени с отговорите си и действията си по проблема? А защо не са взели със себе си Таня Петрова, та да отговаря вместо тях? Не се ли оказва в случая, че неориентираният в христологията председател и компания оБсъждат и осъждат един човек, който също е христологически некомпетентен колкото и тях?…
  Друго наблюдение от моя страна. На 15-ти юни участвах в изпитната комисия за Държавния изпит на двама пастори от четиримата, които са взели участие в уволнението на п-р Е. Ценов. В отговора си на поставен от мен въпрос ЗАЩО РЪКОВОДСТВОТО НА СЕПЦ ПРИКРИВА СВОИТЕ АГЕНТИ И НЕ ГИ ОСВОБОЖДАВА ОТ РЪКОВОДНИ ПОСТОВЕ, единият от тях отговори буквално следното: „Защото, ако ги махнем, бихме ОБЕЗГЛАВИЛИ църквите“… Реагирах веднага, като му казах, че това е МНОГО ЛОША ХРИСТОЛОГИЯ. „Глава на Църквата“ е Христос, а не п-р еди-кой-си! Пасторите слизат от амвоните по различни причини, НО ХРИСТОС ОСТАВА ВИНАГИ КАТО ГЛАВАТА НА ЦЪРКВАТА!
  Сега разбирате ли, бр. Димитров, защо се притеснявам и недоумявам от ниското ниво на христологията на „най-видните представители на Ръководството на СЕПЦ“?
  Моля, прочетете интервюто в посочения по-долу линк:
  http://www.evangelskivestnik.net/news/3658/„А_плодът_на_Духа_е_вярност_“_2_

 15. Уважаеми пастор Веселин Кисьов , благодаря за коментара и Вашият изчерпателен отговор.Преди да продължа да представя,няколко думи за себе си. Работил съм , като работник в Петдеятната църква,аз съм от София. И многократно сме се виждали с борда на СЕПЦ. Не е мой проблем,че да казвам,какво да прави ръководството,негово си право е да вземе такива решение,каквито счита за редно. Напуснах страната,защото неколцина са ме предали на властите и не малко пострадах. Познавам горчивата чаша. Не искам да нараня никого. В продължение на 25 години пастирувам и познавам доста добре системата….Не искам да накърня честа на никого.
  Прекрасно,че имате училище и е добре не само неколцина да минават през него , а след това да търсим грешките на лица които проповядват не според нашите желания.
  Помазаника си остава помазаник.Войника и сам е войник! Обучавал съм пастори,минаваха студенти много през ръцете ми,но никога не съм наранявал.А когато някой не е разбирал,оставах с него по цели нощи , за да му пояснявам , а на сутринта на работа.
  Срещата ми с Христа ме промени,да обичам,а не да наранявам,да давам а да не чакам да получавам. Погледни добре също и в тълковната дума на служител,презвитер,пастор,дякон и т.н. някои служители в първата църква не са знаели някой неща,но са били презвитери в църквата и са пазили стадото,но не са проповядвали. Добре спомена за болницата и болния,но Ти си лекар – приеми пациента си да го лекуваш. Да не стане така,че да посегнете на вярата му ,и един ден пастироначалника да потърси отговор.
  Всеки сам гради себе си. Ако не съгрешиш и в говорене ще си съвършенен мъж да обуздаше и цялото тяло.
  ПОСЪПЕТЕ КАКТО СИ ИСКАТЕ , НЕКА ГОСПОД ДА ВИ ВОДИ,НО ЗНАЙТЕ , ЧЕ ЕДИН ДЕН ЩЕ ДАДЕМ ОТЧЕТ ПРЕД ГОСПОДАРЯ СИ.Някой сега плащат,а други после.
  За Господина или брата не знам , какъв е ,не се е представил. Искам да му кажа,че се намирам в Далъс.Надявам се,че това ще му говори нещо.
  Освен това и на изток до изгряващото се слънце земщта има цели 12 000 км.
  Може би иска да знае повече. Ако познава доктор Попкес от Кентъки тогава можем да поговорим с господина. Острият тон и начина на писане личи,че не познава Христос и Св. Дух не е в него. Не го упреквам – светски е и има нужда от духовна Манна.
  Освен това надявам се,че Ви е извесно,че от България пет милиона са извън страната.
  Български църкви има:
  Испания, Португалия,Белгия,Италия,Германия,Дания,Холандия,Франция и др,
  Според статистиката мнозина ще останат да живеят зад граница,вместо да се връщат в страната. Причината е,че България не само страда Икономически,но и Духовно.
  На пастора препоръчвам да се моли и да поиска Божието водителство.
  Завършвам така , познавам абсолютно всички пастори от съюзните ръководства и не малко знам за всеки. Но това не ме ползва,когато агентите са толкова много а истинските са вече почти извън страната.
  Така е и с специалистите,лекарите,научни работници и християни.
  Живота стана по труден и не разбираем.
  Познавам и агентите,но какво ме ползва,когато те ръководят днес църквите отново.

  Моля за извинение,но аз лично смятам,че по добре да спра до тук с изказването си и да не поемам никаква намеса.
  Бог да ви упъти и да Ви даде мъдрост.

 16. „Кой е лъжец, освен оня, който отрича, че Исус е Христос? Той е антихрист, който се отрича от Отца и от Сина. Никой, който се отрича от Сина, няма нито Отца; а който изповядва Сина, има и Отца“ (І Йоан 2:22-23)

  Преди повече от една седмица се обърнах към п-р Янко Добрев с конкретен въпрос: Какво мисли той за възглед, изповядван публично от негов колега, който представя Исус Христос като „обикновен човек“, а не като „Единосъщен с Бог Отец“? Прибавих също, че ако не отговори на този въпрос, у мен ще възникнат ПОДОЗРЕНИЯ. П-р Добрев, който откликваше винаги и навсякъде, когато ставаше дума за АГЕНТУРНИЯ ГРЯХ НА ЕВАНГЕЛСКИ СЛУЖИТЕЛИ, не отрони и дума по христологическата дискусия. Затова моите ПОДОЗРЕНИЯ се превърнаха в УБЕЖДЕНИЕТО, че един СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИ ПАСТОР, какъвто е п-р Янко Добрев, НЯМА ЯСНО ИЗРАЗЕНА ОРТОДОКСАЛНА ХРИСТОЛОГИЯ. Много би ми се искало на това мое убеждение някой пастор да възрази и да ме обори – ще бъда благодарен на това!
  Какво свидетелство представи средностатистическият п-р Добрев от Силистра за своята христология? – Че е видял „във видение“ ПЕТ ПЪТИ ИСУС ХРИСТОС! С тази декларация бе изчерпана неговата представа за Богочовека. Нека оставим за момент теологичната компетентност за христологията, която е задължителна за всеки християнски свещенослужител! Новият Завет никъде не казва: „Ако видите във видение Христос – 5 пъти, 55 пъти или 555 пъти, – това е достатъчно, за да Го познавате и свидетелствате за Него!“ В Новия Завет всички, които „видяха“ Христа – било на живо или във видение, – ГО ИЗПОВЯДАХА ПУБЛИЧНО! Ап. Тома искаше да Го види, видя Го и Го изповяда пред всички: „Господ мой и Бог мой!“ Ап. Павел Го видя във видение и след това нито за миг не престана да Го изповядва публично – пред колегите си, пред противници на християнството, пред римски администратори, а през вековете и пред цялото човечество. Ап. Йоан гледаше постоянно Исус Христос из цяла Палестина, после Го видя на о. Патмос, но заяви,че само „който изповядва Сина, има Отца“. Лично аз не виждам друго правило в християнството за ИСТИНСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ КЪМ ХРИСТА освен публичната изповед – всеки път, непрекъснато, при всякакви обстоятелства!
  Затова ще запитам: „П-р Добрев, който твърдите, че СТЕ ВИДЕЛИ ХРИСТА (колко пъти беше?), защо не Го изповядвате като Богочовек, Който е Единосъщен на Отец, пред нас, Вашите братя и сестри и хората, които са апатични към християнството?“ Вашето мълчание ме кара да подозирам, че НЕ СВ. ДУХ ВИ Е ЗАБРАНИЛ, а ЗАБРАНАТА ИДВА ОТ ПРОТИВНИЯ НЕМУ ДУХ – ДУХЪТ НА АНТИХРИСТА!“

 17. Петков, вие така и не се представихте защото не сте никакъв пастир. Явно не сте и от Далас, защото щяхте да знаете, че е на 9000 км от София а и там използват мярната единица миля, с която също не сте много добре запознат. Там пастор е Христо Христов, който вие не познавате. Българските имигранти не са 5 милиона. Това твърдение е просто смешно.
  В страните които сте посочили няма български църкви. В Испания имаше когато там беше Пламен Петров, но той отдавна не е там. В Белгия имаше една група водена от бившия съпруг на Катя Белева, но тя отдавна не съществува. В Италия, Германия, Дания, Холандия, Франция и др. български църкви няма. Има няколко ромски общества към които вероятно и вие принадлежите. Никой не ви познава в борда на СЕПЦ както го наричате, а и такова управленско тяло по устав няма. Нито пък сте били преподавател в училището им.
  Искрено ви съветвам да поправите лъжите си тук и да се предоставите както подобава защото не е редно един високопоставен християнски вожд като вас да лъже. В противен случай отново ще се обърна с молба към модераторите да спрат достъпа ви до форума както направиха с поборниците против истината Собаджиев, Пилев, и Добрев.

 18. В богословските разбирания на българските пастори цари пълен доктринален хаос. Някои изповядват „само Исус“, а други – „Исус е само човек“. Пасторите от различните деноминации нямат еднакво разбиране относно христологията. Това е не само учудващо, но е и твърде смущаващо като факт. Въпросът е на какво учат своите пасоми и в какво вярват те самите. Не случайно в дискусията по хасковския еретичен казус не участват пастори. Призивът ми е към пасторите от различните деноминации: Уважаеми пастири, първо научете себе си на истините от Божието слово, а след това учете другите на тях, а не на небиблейски доктрини и учения. Включете се и в дискусията, след като изясните за себе си каква е вашата христология – ортодоксална или неортодоксална. За вас Христос Бог ли е или е просто обикновен човек?

 19. Пастор Петков,
  Разбирам напълно желанието да проявим любов и загриженост към пастора и с това се съгласявам безусловно. Оттам нататък, обаче, не разбирам доста от репликите Ви в досегашните Ви коментари. По-скоро се надявам, че не ги разбирам правилно. Първоначално реших да извадя откъсите, които спадат в това число и да Ви помоля за разяснение, но се оказаха толкова много, че се отказах. Мисля да стисна зъби. Съветвам Ви да приемете решението ми.
  Не съм пастор, както ме нарекохте, а най-обикновен дякон в църквата. Последната ми постоянна църковна функция е, че от доста години се занимавам с младежите в църквата ни. Младежите имат една честа практика, която в момента частично ще използвам – да се поздравяват с песен. Казахте, че сте преподавател и че ако можехте, бихте се заели да поправите вярванията на освободения пастор. Поздравявам Ви за това, но не с песен, а с една малка статия относно Христовото ВЪПЛЪЩЕНИЕ ( http://goo.gl/ikDBx ). Това е важна идея и помага срещу някои ереси. Добре е да си я припомняме и да я използваме, когато казваме в какво вярваме относно Христос, за да не мерим божествеността Му в проценти и за да придобият един ден по-добър облик статистиките като тази на д-р Вениамин Пеев.

  Д-р Пеев, това, което казахте за средностатистическия български пастор считам за вярно и много тревожно. Нещо повече, дискусията във варианта й откакто се е почнал август (до момента), превръща първоначалния ми шок от ереста във все по-нарастваща и оправдана тревожност. Единствено успокоение ми дават Павловите думи, които цитирахте – че глава на църквата е Христос.

  Имах сериозни подобни съмнения, като нещата, които изрази Иван Георгиев, но не разполагах с тази информация за църквите извън България. Иначе ми направи впечатление, че Далас са го преместили някъде из Калифорния, но пренебрегнах тези дребни географски неуредици. Ужасих се възможно ли е служител с толкова ниска грамотност да сме поставили да се грижи за българска църква в чужбина. И аз бих желал п-р Петков да каже на каква група е пастор. Ако може и да сподели на кого и какво е преподавал, като е с граматика на ниво начално училище. От самото начало показа, че дори не е наясно с думата “еретик”, като даже изказа еретическо становище по въпроса! Опитах се много учтиво да обясня някои от нещата, за които говорим, а той ме посъветва да проверя една група библейски понятия в “тълковната дума”. Може би наистина е добре ако п-р Петков продължи с бисерите си, те да бъдат премахвани от администраторите или просто да ги игнорираме.

 20. Уважаеми братя и сестри, не знам дали това е точното място да публикувам своя коментар, но четейки за странни учения, не мога да се спра да не спомена пастор Божидар Симеонов. Аз не смятам, че съм човека, който ще отсъжда правилната или неправилната е доктрината, но нека вещи лица чуят някоя от проповедите му и преценят басни ли са или Божие слово. И дали наистина така безкористно ги проповядва с цел спасението на душите или мисията е по-различна, примерно – даване на пари.

 21. Бр. Кисьов, има основания за тревога! Христологията не е от любимите теми на много днешни проповедници, а това означава, че ядрото на християнството се подменя с маргинални темички. Да не говорим за стремежа на мнозина да превръщат богослуженията в шоу-програми с маршируване по подиумите, пъхнати ръце в джобовете, високи децибели на реторичните изяви, гримасничене и още куп купешки и глупешки странности.
  Най-опасно според мен е лансирането на тезата, че пасторите са „незаменими“, „успешни“, „заслужили“ и тям подобни светски квалификации. Христос, горкият, хич Го няма в проповеди, богослужения, богословие! Антропоцентричното твърдение, че ако деноминациите се освобождават от пастори-агенти, пастори-еретици и др. под., то те ще бъдат „обезглавени“, следователно по-добре е църква с греховна глава, отколкото Църква с Главата Христос, е белег на ОТПАДНАЛАТА ЦЪРКВА! Такава ОТПАДНАЛА ЦЪРКВА Е ДНЕШНИЯТ СЕПЦ! Друга констатация аз не мога да направя!
  Единственият път на ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ Е ВРЪЩАНЕТО КЪМ ХРИСТОС. Иначе ни очаква безперспективен „лаодикийски ледников период“. Никакви сурогати от рода на „Нова вълна“ и не знам си още какви изкуствени „вълни“ няма да спасят СЕПЦ. Има само Един-единствен Спасител – Господ Исус Христос! Лично аз друг не съм познавал и няма да припозная!

 22. Д-р Пеев, на пръв поглед това, което засягате, леко измества дискусията от темата, но е не по-маловажно. При толкова явна ерес сме готови да реагираме веднага и това е добре. Другите неща, които изброихте, явно ни се струват по-незначителен проблем и ръководствата на деноминациите не се противопоставят толкова яростно. Но факт е, че и тези неща изместват центъра на проповедите, както и целите богослужения от Христос към нещо друго. Вероятно Сатана доста повече се възхищава на тези свои успехи, понеже срещу тази негова хитрост няма особена съпротива и може да се приложи на много повече места, без да има съществени реакции. Пък и тази стръв бива лесно лапната. Повечето от пасторите помнят времето от началото на деветдесетте, когато църквите се пълнеха без много усилия. И понеже този спомен малко или много е жив, повечето неща, които тези служители постигат днес, сравнени с онова минало, изглеждат по-скоро като неуспехи. Повечето служители, които живеят със спомена за онова време, разбират, че тогавашните методи вече не дават никакъв плод и за да има хора в църквата, явно трябва да се търсят нови МЕТОДИ. Познавам не един пастор, който е попадал в хронична депресия именно поради липса на забележим приток на хора в църквата си. В подобни моменти лесно идва изкушение, подобно на онова, което окончателно прекърши Саул. Понеже народът се разпръскваше от него, той загуби търпение и реши да не дочака Божия човек, а да принесе всеизгарянето. Макар и да знаеше Божиите нареждания, реши, че е по-важно да намери свой начин да задържи хората около себе си. Нещо подобно считам, че предизвиква и поведенията, които описахте. Понеже Христос не изглежда достатъчно атрактивен за невярващите, опитваме се да ги привличаме, като им покажем, че богослужението може да прилича на нещо, което харесат невярващите хора в съвремието ни. Оттук нататък възможностите са различни – богослужението може да прилича на шоу програма, концерт, дискотека, семинари за финансови успехи, източен култ и т.н. Разбира се, че може да поместим Христос някъде там, но пък не е задължително да е всеки път. Така без съмнение църквите ни са в крак със съвремието, могат да предизвикат интерес и без делото на Святия Дух, могат да привлекат хора, но дали Христос е там… Явно е, че и без да премахваме Христовата божественост от вярванията си, можем успешно да я отстраним от богослуженията си.

 23. Прилича ми на някакъв безмислен спор, всеки се прави на много знещ или на много вярващ, според мен трябва да се съберете да се помолите и да се направи , каквото ви каже Господ, а не в това което вярвате или мислите , че знаете !!! Ако не чуете Божия глас тогава аз ще се моля за вас !

 24. Въпрос на ниво на мислене, г-н Димитров! Подозирам, че Вашето ниво не е много високо!
  А що се отнася до „чуването на Божия глас“, това не е критерий за християнство, но явно не сте наясно по този въпрос. Т. нар. „Божи глас“ са го чували гностиците, чийто съвременен последовател е п-р Евгени Ценов и чиято антихристиянска ерес дискутираме тук. Освен това, той също „чува Божия глас“, ама се оказва, че не е Божият. Щото Божият глас не се противи на ИЗПОВЕДТА, ЧЕ ХРИСТОС Е БОГ.
  Такива като Вас, дето „чуват“ разни гласове, е крайно време да се заемат с четенето на Новия Завет, където „чуващите“ са и ИЗПОВЯДВАЩИ ХРИСТОС КАТО БОГ И СПАСИТЕЛ! Надявам се „чуващите гласове“ да са малцинство в средите на харизматиците, а ИЗПОВЯДВАЩИТЕ да сме мнозинство, иначе ако е обратното … евангелската картина в България ще е много тъжна и ще предизвика интереса и на специалисти извън Църквата… А тези специалисти работят в една особена област, свързана с душевните проблеми на хората.

 25. Красимир Димитров, цитирам Ви: „всеки се прави на много знаещ или на много вярващ, …“, като „всеки“, предполагам включва и Вас, защото самият Вие казвате какво „трябва“ да се прави. Добре дошъл между „много знаещите“ и „много вярващите“.
  Никога не е безСмислено да се чуят различни мнения по определен въпрос, току-виж се стигнало до единомислие. Или, вероятно, трябва да се отбягват споровете, защото библейските текстове не са достатъчно убедителни и трябва да чакаме Господ да каже какво да вярваме и какво да мислим?
  И кои точно да се съберат и да се помолят и да направят нещо – участниците във форума, пасторите в СЕПЦ, ръководства и т.н.? И кои трябва да чуят Божия глас? Нещо не ставя ясно към кого се обръщате, Красимир Димитров, и за кого или кои ще се молите.
  По темата за освободения пастор, този случай не е единичен за объркано и заблудено доктринално вярване. Какво ли не ни се е налагало да чуваме. Ако тези пастори са назначени на щат, то към тях трябва да има изисквания за определени познания. Както, когато някой се назначава на определена работа преминава някакво интервю, тест или каквото е там, за да се определи нивото на компетентност на кандидата. А в СЕПЦ се оказва, че пасторите се ръкополагат и назначават съвсем безгрижно, стига да се намери някой, на когото да му се „ревне“ пастируване или изникне нужда от такъв. И в момента, в който влезе в пастирското обкръжение никой не смее да „вдига ръка срещу Божия помазаник“ и трябва да мине достатъчно дълго време и да се случат достатъчно непоправими неща, за да се предприеме нещо. И както Павел пише към Тимотей „не прибързвай да ръкополагаш никого, …“, то отговорността за случилото се не разбрах кой ще я поеме за това ръкополагане, всичко изглежда на принципа проба-грешка-без извинение. И колко още са и ще бъдат ръкоположени по този нелеп начин?
  Затова, предложението ми е всички действащи пастори, презвитери и дякони, ангажирани с проповядване – НА ИЗПИТ. И резултатите от изпита – достъпен поне за ръководството на местното тяло. И то на изпит не от комисия, сформирана от пастори, а от преподаватели във ВЕБИ. Има достатъчно подготвени такива. Защото пастирската грижа за Христовото тяло не е лека административна задача.
  Нека Красимир Димитров не се засяга от въпросите към него, но не става ясно кой е адресата на последното му изречение.

 26. Приветствам коментара и предложенията на Венци Спасов! Ето, така трябва да се разсъждава, както показаха и много други участници във форума – конкретно и на място. Шаблони от рода на „ще се моля за Вас“ (защо ли?) и „чувам Божия глас“ (чий ли?) свеждат не само дискусията, но и самото християнство до нивото предучилищната възраст… А понякога и до нивото на патологични казуси.
  Бих предложил още нещо към препоръките на Венци Спасов – кандидатстващите за пастори в СЕПЦ да подписват и ДЕКЛАРАЦИЯ, че приемат безрезервно „Апостолския символ на вярата“, който е популярен сред протестантските среди, и изповядват доктрините на онази петдесятна организация, към която официално членува СЕПЦ – при положение, разбира се, че такова членство е прието на редовен събор на СЕПЦ. А самото кандидатстване за титуляр в дадена църковна общност да става САМО АКО такъв човек има признато от СЕПЦ образование в богословско учебно заведение в страната и в чужбина. За последното обаче се изисква необходимото ниво на компетентност от страна на Ръководството, каквото според мен настоящото показа неведнъж, че няма! Оттук идват и гафовете – ниска летва на кадровата политика на СЕПЦ. „Ревнуването“ за служение показва мерак, а не пригодност за такова!

 27. До д-р Пеев
  Моля,да изясните в първата(истинска)Христова църква как се процедирало относно:
  1.Кои са избирани за служители?
  2.Кой е поставял същите в местните събрания?
  3.Служителите вече избрани и поставяни,дали са „подписвали“ трудов договор?
  4.Кои „съюзи“ са известни от онова време?

 28. Г-н Маринов, съгласен съм, че предложенията на В. Спасов и моите са пост-модернистични. Съгласен съм, че в ранно-християнската църква не е имало трудови договори, заплати и грижа за храна, облекло, жилище и пр. разходи, такси и данъци. Но не е имало и пенсионно осигуряване. Не е имало и трудово-правни отношения между апостолското тяло и останалите служители. Надявам се обаче да не възразите, че днешната епоха е доста по-различна – в правно и финансово отношение – в сравнение с ранно-християнската. При зараждането на СЕПЦ в България първите пастори също не са подписвали договори и не са имали заплати. П-р Харалан Попов, който е един от първите пастири на родната ми ЕПЦ в гр. Русе, е живеел на квартира в дома на едно вярващо семейство и останалите членове на общността са се редували да му носят храна и да се грижат за облеклото му. Това време обаче е невъзвратимо. Въобще всяка идея, копираща ранно-апостолската комуна, е, струва ми се, неприложима днес дори и в България.
  Практиката на „съюз“ и членуване в международни братски организации е утвърдена у нас и аз се съмнявам дали ще бъде възможно скоро нейното премахване и замяна с нещо друго. Тя има своите добри страни – преди всичко като коректив на учението. Знам, че в чужбина има т. нар. „свободни“ църковни общности – практика, която има своите плюсове – духовни и комуникативни, но у нас ми се струва, че не сме готови за такава промяна – с манталитет и финансови възможности. Нямам предвид само липса на готовност у лидерите; такава готовност няма и сред болшинството редови вярващи на СЕПЦ.
  Иначе във философско-теологичен и социален смисъл съм напълно съгласен, че всяка корпоративна форма крие опасностите на тоталитаризъм! Затова и терминът „съюз“ е нож с две остриета.
  Надявам се правилно да съм разбрал почудата, която стои зад въпросите Ви.

 29. Ами като че ли и аз се заинтригувах от този разговор. Наистина е много интересен факта, че като някой седне на пасторското място, независимо как е стигнал до там, изведнъж този човек никой не смее да го пипне, защото е сложен от Бог и ние трябва да му се подчиняваме. Знам за една такава църква в Южна България (който чете, нека разбира), в която пасторът прави каквото си пожелае, коли и беси наред, отделно личния му живот е доста спорен по отношение на това дали е християнин или не, за повечето хора в църквата извършваните нередности са им напълно ясни и на въпроса „как може да подкрепяте такъв човек за пастор?“ те отвръщат, че Бог ще го съди, а не те и докато той е пастор те ще го следват и слушат… Лъже – лъжат, краде – прикриват го, безобразничи – подкрепят го! И най-лошото – мислят, че по този начин изпълняват Божията воля, подчинявайки се на властите. Сякаш са забравили, че има и други заповеди, например „не лъжесвидетелствай“… но нали е за пастора – може. Питам аз това не е ли извращение на вярата? Та той и проповедника на „Свидетелите на Йехова“ си е сложен там и Бог не го пипа, значи ли това, че трябва да следваме неговото учение? Мисля, че има неща, които са казани достатъчно ясно в Библията и не пастора е над Словото, а Словото е над пастора.

 30. „Нада“, ще си призная, че ме смущава това, че държите упорито на своята анонимност, макар че имате право на това!
  Описанията, които давате за южно-българския пастор, са доста общи. Имате ли конкретни данни, ако той „лъже“, какво е излъгал? И ако „краде“, какво е откраднал? И ако „безобразничи“, в какво го уличавате?
  Иначе лично аз съм съгласен, че сред редовите вярващи битува суеверното схващане, че „Божият раб“, т. е. пасторът, е „неприкосновен“ дори когато заслужава насила да го смъкнеш от амвона! Това си има психологическо обяснение и е наследство от тоталитаризма в политиката, когато на простотиите и поразиите на другарите от ЦК и Политбюро се ръкопляскаше и викаше: „Да живей!“ Е, дошло е времето да не викаме толкова често „амин“ и „да живей“, нали?…

 31. Г-н Пеев, ситуацията изисква още известно време да остана в анонимност, но ще конкретизирам за какво говоря. Не знам дали сте дочули, че именно в тази църква – „Светлина на света“ гр.Пловдив, преди около три месеца „дисциплинираха“ сиреч изгониха три семейства ето така: http://vbox7.com/play:c6b8f06102. Мисля, че с това видео си отговаряте на въпроса „в какво безобразничи“. Лъжата тук е, че хората са „дисциплинирани“ заради това, че са отишли да си поискат от пастора-работодател-бизнесмен изработените пари, но вместо да ги получат – биват изгонени ОТ ЦЪРКВАТА, представяйки ги като „врагове на техните деца“. Въпросните изгонени, всеки поименно, са писали подробни жалби до СЕПЦ и чакат отговор и решение.

 32. Нада или както там ви е иметo променяте посоката на темата с неща, които нямат нищо общо с дискутираното. Въпросният пастор отпечата лично писмо преди време под което можете да преведете аргументите си. Темата тук е анти-тритинатрно богословие в СЕПЦ и реакцията против практикуването му. Ако въпросният пастор се е изказал против Троицата, тогава имате право да го споменавате, но в противен случай извършвате хайджак на темата, което е още по-грозно от въпроса който повдигате. Също така, видеото което прилагатее асоциирано с блог, който принадлежи на други автори и не ви прави чест да се прикривате зад техните имена.

 33. Г-н Георгиев, мисля, че точно тук е мястото за този тип коментари. Писмото на Божидар Симеонов е с друга тема. Но не това е от такава важност в случая, а нещо, което наистина е жалко, именно, че клипчето с „дисциплинацията“, което съм постнала, нещо реално случващо се в съвременна християнска църква, не само не ви направи впечатление с нередността си (така да я наречем), ами и Ви подразни, че й даваме публичност. И както добре е отбелязал г-н Любен Маринов, когато един пастор смени видението си за паството си, ние това, което можем да направим е да го осветим.

 34. До д-р Пеев
  Благодаря!Въпросите,които поставих винаги са били „табу“ в евангелските среди(за ЕПЦ е равно на „бунтовна“ ерес).Има още много да се говори по тях, но да не се отклоняваме от основната тема.Сега,нека да разгледаме от Евреи, 10:26-29ст.Ще цетирам 29ст,с което да се върнем на дискусията:
  29.Колко по-тежко наказание,мислите,ще
  заслужи този,който е потъпкал Божия Син и е
  счел за просто нещо кръвта на завета, с която
  е бил осветен,и е оскърбил Духа на благодатта?
  Е.Ценов,в ролята си на „пастор“-“ Извор на живот“ е проповядвал ерес.Пред представители на Върховният съвет,също в прав текст потвърждава позицията си към Исус Христос.Това е неговата
  христология!Той си признава,дори със „закъснение“…
  Много други „служители“,които с плодовете си показват обратното на това което проповядват,не са ли във същата позиция?Животът им,не е ли достатъчно доказателство за потъпкването на Божия Син?

 35. Макар и със закъснение от два дни, подкрепям становището на г-н Георгиев, че тук дискутираме ПРЕДИ ВСИЧКО доктринални проблеми. Говорим за тринитарна или анти-тринитарна теология.
  Ако Вие, „Нада“ имате доказуема информация, че „южно-българският пастор“ пропагандира небиблейска и неортодоксална теология, дайте примери. Ето, например, познавам български пастори, които се концентрират дотолкова върху възгледите си за Св. Дух, че изземват същността и функциите на Другите Две Лица – Отец и Син. Дори в официалните си молитви се обръщат само към Св. Дух, загърбвайки Отец. Това е еретическо учение, защото Бог е Троичен и не се представя нито в Стария, нито в Новия Завет, нито в историята на Църквата като „Св. Дух“. За съжаление, то е доста разпространено в харизматични среди у нас, но аз го отдавам на невежеството на служителите, които го практикуват. А какво да кажем за т. нар. „просперитетно учение“? То също е еретическо, защото отъждествява Бога с Мамон, който „раздава пари“ и „подпомага бизнес“ като някой супер-банкер…
  Що се отнася до обвиненията към „южно-българския пастор“, който бил „лъгал“, „крал“ и т.н., ние бихме попаднали в клопката на юридически нарушения, които се наричат „клевета“. А това е последното нещо, в което някой разумен коментатор би желал да попадне, нали? Лично аз не бих подкрепил такава тенденция на коментиране!

 36. Анти-тринитарни доктринални отношения не се отнасят само до изключване на някое от личностите в Троицата, както ереста се е проявявала по времето на св.о. Атанасий. В петдесетното движение има множество богословски течения, които ограничават спасителното дело на Иисус като създаден от Бога син, а не вечно съществуващ като личност на Троицата. Това твърдение е много по-опасно тъй като все пак включва Иисус като някаква дори единородна личност в Троицата, но не и единосъщ на Бога Отца. Тази ерес води до създаването на декларация на вярата при централното разделение на Асамблеите на Бога и църквите ЮПЦ които проповядват ереста само Иисус. Много нови харизматични църкви също приемат тази ерес проповядвайки постмилениална есхатология и че Милениума е започнал преди 2000 години на Петдесятница, което го прави завършил някъде около десети век при официалното разделяне на светата църква на Източна и Западна. Интересно обаче, че Добрев, Пилев и другите представители на тези ереси не се включват точно в тази толкова важна дискусия.

 37. Драги Victor St. (не знам дали съкращението не е от „свети“)! Добре сте дошъл в дискусията по тринитарната проблематика! Доколкото разбирам от начина Ви на писане, Вие сте православен представител и това е чудесно! Тринитарната проблематика принадлежи на цялата Църква – не само на едно поделение. Затова трябва да се дискутира от всички.
  Напълно съм съгласен с Вас, че една тринитарна дискусия няма да кръжи само около „същността“ (усиа) и Лицата („ипостасите“) на Св. Троица! Оттук следват всички останали концепции, които са свързани със сотериологията, еклезиологията, есхатологията и т.н.,та дори и антропологията, защото няма догматически възглед, в който да не присъства концепцията за Троичния Бог. Така че мярката за „ортодоксалност“ (не в смисъла на „принадлежност към Православната Църква“, а като правилност на учението)започва с учението за Троичния Бог. Знаем, че такива големи мислители от времето на Ориген до днес – напр. прот. С. Булгаков и о. П. Флоренски (донякъде)- за грешали най-напред в ученията си за Св. Троица. Следователно еретическите тенденции не са само проблем на съвременните харизматици.
  Отново Ви благодаря за включването, ако сте нов анализатор!

 38. Здравейте на всички.
  Не знам по кои петдесятни правила тези хора в клипа, който ви предоставих, са „дисциплинирани“. Още по-малко ясно ми е по кои Христови правила са отстранени от църквата? Дори да не знаете предисторията и следисторията на тази грозна проява на „упражнение на църковна дисциплина“, мисля че е достатъчно това, което се чува като „аргументи за отстраняване“. А уверявам ви, че клеветата е никаква, тъй като има доказателствени материали за неща още по-недопустими от това да бъдат изгонени християни от църква и да им бъде забранено да посещават богослуженията. Ще ви предоставя и още един видео материал, който самите членове на „Светлина на света“ и ръководството там, без свян ги публикуват в интернет и са достъпни за всички. http://www.youtube.com/watch?v=OIi8Oq85sZU&feature=plcp . Тук, в случай че имате интерес, изгледайте последните 15 мин., когато едно момче ще излезе на амвона да прочете едно писмо. Изслушайте го внимателно и после ми кажете кога Исус Христос ни е приканвал да пишем оди на възхвала към човеци?! И отново смея да твърдя, че мястото на моите коментари е именно тук, където се говори за Христово или не Христово е учението.

 39. Тази тема много заприлича на българската приказка за орел, рак и щука в която безименните герои на народния гений стават вдъхновение за именитите и познати нам участници в дискусията. Видението е близко, а тълкуванието е правилно, така че както ни посветва една друга безименна сестра-участница който чете, нека разбира.

  Златният медал отива за брат Красимир Димитров, който като един вездесъщ орел се възвисява във висините на духовните дебри или пък защо не ни изпреварва в духовното дерби, и със строг поглед ни съветва, че ако не се помолим ние, видите ли той ще дойде да се моли за нас. Бр. Краси, бъди сигурен, че сериозните участници в тази дискусия са се молили с години за мнението си много преди ти да дори да си повярвал. Съветът на колектива към теб е да внимаваш да не станеш герои в една друга народна приказка когато от съюза дойдат да те поръкоположат веднъж надлъж и втори път нашир като Хасковския пастор.

  Олимпийското сребро на префиненото си вратленце окача брата п-р с фамилия Петков, но отдавна изгубил първото име, който запява в нов ретро аранжимент старата народна песен „Назад, назад, моме Калино” зовейки българското евангелско стадо да се завърне към обичането на пасторите си. Същевременно обаче отстъпвайки с рачешката си походка обратно към неродното Средиземноморие, той издига в свят-о-дел своите ръце-щипци, но не преди да е пощипал оттук и оттам проблемите без дори да има пълно разбиране за тях, а камоли да предложи намиране на разумно решение.

  И не на последно място с бронзовия медал е брат Венци Спасов, който като щуката яко дърпа надолу, стръвно преглъщайки и цитирайки гръмогласно като по-малка от него риба бр. Красимир Димитров. За неговият съюзно-обединяващ подход може да се напишат томове, но ще се въздържа само да спомена библейската притча, че последните ще станат първи. И ако още търсите причините за кризата на българското евангелско движение, значи четете без да разбирате, и наистина истински трябва да се помолите да ви бъде изпратен брата орел-медалист за да се моли за вас.

 40. Започна да ми олеква на душата. Най-после в този форум се появи разбирач, който освен, че може да чете и пише, най-важното, може да разбере „причините за кризата в евангелското движение“. Всъщност напълно се съгласявам с Велизар, че единство няма и се радвам, че той го е разбрал също. Това което не разбирам е какво точно единство предлага. При цялата тази абсурдна картина, наречена български евангелизъм, дали да се обединим зад морал или неморалност, зад невежество или богословие, зад премълчаване или изобличаване на лъжата, зад ерес или срещу нея. Това са взаимно изключващи се неща и няма как да има единство, ако ги има противоположните позиции.
  Велизар е разбрал, че няма единство и това наистина е проблем. Това, което не е разбрал, е че подобно единство в България никога не е имало наистина. Липсата му е причина за постоянната слабост, но не е довела до нищо ново, до нищо което днес да се нарича криза. Понеже е пожелал да разбира, поздравявам го с първия му успех в разбирането на разнообразните и преизобилни проблеми в българския евангелизъм и му пожелавам, когато напредне в пътя, по който е тръгнал, търсейки разбиране, да намери сили да остане християнин. Не смятам да го „дърпам надолу“ или да продължавам диалога, заради творческия му подход и чувството за хумор, което изглежда притежава.

 41. Нека обобщим малко темата която дискутираме, а тя не е дори еретичното учение на дадения пастор, а служебното му отстраняване от СЕПЦ. Ето фактите:

  1. В СЕПЦ има, имало е и ще има еретично богословие което ръководството не наблюдава. Както преди време писа п-р Петков, ако финансовите задължения към съюза са изпълняват, пастора е свободен да проповядва каквото си иска.

  2. Същото не може да бъде отстранено дори от богословският им факултет при ВЕБИ. П-р Петков който е продукт на същото заведение не се задължава да спазва наученото там а той самият споделя, че образованието във ВЕБИ нито е на ниво нито е богословски чисто предвид липсата на богослови сред преподавателите и нуждата да се канят периодически такива от чужбина без да се взима предвид богословската им ориентация.

  3. След като не може да бъде отстранено нито от централното ръководство нито от ВЕБИ, лъжеученията пускат дълбок корен в СЕПЦ и произвеждат ерес, която се проповядва директно от амвоните. Това е случаят не само в Хасково, но както сестра Нада съобщи в Пловдив, Варна, София, Бургас, Силистра и на много други места в страната и извън нея.

  4. Духовно ниското ниво на СЕПЦ поражда отлив на членска маса, която от своя страна води до новата финансова политика на п-р Иван Врачев в за сега успешен опит да предпази съюза от финансов фалит.

  5. Същевременно обаче духовния фалит на организацията се проявява и в доста закъснялото дисциплиниране на съюзното ръководство в Нова Загора, Ямбол, Сливен, Хасково, Шумен и Търново и безкрайното търсене на нови пасторски кадри. Което пък говори за една дълбока криза за кадри и пастори за която писа д-р Пеев.

  6. Отгоре на това на бял свят излезе агентурното минало на 11 евангелски пастора повечето от които още служат в СЕПЦ без да са отстранени. Този двоен стандарт, споменат от бившия следовател п-р Янко Добрев и настоящия изследовател на ДС п-р Ангел Пилев, повдигна своевременно въпроса за двойните агенти в църквата днес. Тези които са донасяли и донасят на тайните служби или тези които осакатяват църквата проповядвайки ерес от амвона.

  7. Остава една единствена не прекрачена граница в съвестта на самите служители на съюза, но тяхното участие или неучастие в една честна и отворена дискусия по истински наболелите въпроси на свой ред показва една отдавна прегоряла колективна съвест и цялостна липса на загриженост за бъдещето на организацията. Предвид горното не може да става дума за никаква духовна позиция в църквите на СЕПЦ нито от страна на ръководството, нито от страна на образованието им, нито от съвестта на индивидуалните пастори, защото като че ли духовна позиция в СЕПЦ просто липсва.

 42. VictorSt., направи ми впечатление това за постмилениалната есхатология и особено това, че Милениумът е започнал преди 2000 години на Петдесятница. Ако правилно разбрах, твърдите, че в България имаме харизматични църкви, които вярват в това и че споменатите п-р Пилев и п-р Добрев го проповядват. Както си личи от статията, която дискутираме, както и от самите коментари, признаваме си, че харизматичните църкви имат доста недостатъци. Поне аз, обаче, не съм чувал да има харизматична църква в България, която да вярва в постмилениализма, нито някъде да вярват, че Исус е само Божият Син и спасител, но не и Бог. Досегашните над 90 коментара доста ясно показват, че една такава проповед, че Исус не е Бог, предизвиква шок в читателите и никакво съгласие. Относно постмилениализма, в харизматичните църкви в България поне допреди около 15-20 години имаше изключително засилено очакване на Христовото завръщане и твърде много проповеди за това колко скоро ще дойде Христос, като във всички тези случаи ставаше дума за вярването, че милениумът тепърва предстои. А вярване, че милениумът е започнал от Петдесятница и е свършил около схизмата през 1054 г., смея да предполагам, че в българска харизматична църква никога не се е поддържало.
  Преди доста години имаше и опити да се разпространи учението „Само Исус“ в България, но доколкото знам, опитът не беше успешен и към момента това не се вярва в нито една българска църква, от нито един пастор. Ако някой от участниците в дискусията знае нещо друго относно разпространението на това учение и подобни на него в харизматичните среди в България, както и вярване в постмилениализъм, моля да разясни ситуацията, ще съм му благодарен.

  VictorSt., струва ми се, че не сте особено запознат с харизматичните църкви в България. Уверявам ви, че при нас няма от всичко, което може да се намери в църкви в САЩ, определящи се като харизматични и нещата, за които споменавате, не са измежду настоящите ни проблеми. В САЩ и „църкви“ на хомосексуалисти си имат (мисля, че няма такива измежду тях, които да се определят и като харизматични), но се надявам, че поне у нас няма да се намерят чак толкова „свободомислещи“ „християни“. Това последното само го споменавам като сравнение, надявам се, че то няма да изкуши някого да отклони за пореден път дискусията.

  VictorSt., поне аз оценявам това, че ни казвате как ни виждате отстрани относно доктрината за Троицата, както и за Милениума, макар и той да не е по темата ни).

 43. Не смятам, че обвинението на Нада трябва да бъде разглеждано отделно. Според устава на СЕПЦ то спада под Раздел ІІ Провинения т.4. Ако имате доказателства за хипотезата си следва да уведомите писмено Върховния съвет (ВС) на СЕПЦ в десетдневен срок, като изискате официално писмено становище в същия срок от подаването. Имате право да направите това и чрез Отворено писмо, Петиция или под формата на Жалба.

  Раздел ІІ Провинения
  Чл.74. Освен в изброените по-горе провинения, църковни служители се считат за провинили се и при:
  1. Проповядване на ерес, богохулни и небиблейски светски учения.
  2. Неподчинение на висшестоящите по църковна йерархия служители.
  3. Неколегиално отношение към други служители.
  4. Недопустима намеса в личния живот на вярващите, изискване на лична преданост и налагане на контрол над тях, включително чрез заплахи и манипулации.
  5. Злоупотреба, разпиляване и безстопанственост на църковни средства, когато тези деяния са установени по надлежния ред.

 44. Брат Петър В., благодаря за точната информация. Четири жалби са подадени до СЕПЦ относно тази дисциплинация, която е на клипа, който качих в коментарите си по-нагоре. В жалбите подробно е описано за всички нередности, които имат своите доказателства и които уверявам Ви са повече отколкото можете да предположите. Лично съм ги чела. В момента се чака СЕПЦ да вземе някакво решение. Това, че публикувам тук своите коментари е с цел да научат повече хора, защото това, за което говоря е практика от доста време. И ако някой беше писал по-рано за тези нередности и се беше повдигнал този въпрос преди години, днес, вярвам, това щеше да е една неприятна история на църква „Светлина на света“, а не горчиво настояще. Защото хората се отдръпват и оставят Бог да съди и повече не проговарят за случилото се с тях. Аз, обаче мисля, че това трябва да се знае, защото не всеки е достатъчно силен след като получи подобно отношение от пастора на църквата си, после да потърси друга църква. За тези души Исус е платил много висока цена и мисля, че трябва да се намесим, когато видим, че някой с лека ръка ги гони от църквата им. Нека не бъда многословна, но не мога да не спомена отново, че на тези хора им е ЗАБРАНЕНО да посещават богослуженията на въпросната църква, а на хората от самата църква им е НАРЕДЕНО да не разговарят с изгонените. Това, последното, го има записано на една от проповедите качени в и-нет. Ако желаете ще го потърся и постна. и за да не изляза от темата на дискусията, ще цитирам един брат, който е писал по-горе, че някой пастори не говорят грешна доктрина, но живота им всячески потъпква Божия Син и Неговото учение. Дай Боже, брат Божидар Симеонов се опомни и покае, дай Боже!

 45. Г-н Пеев казвам се Виктор Старев и няма нищо общо със светиите. А и ако поне малко бяхте запознат със светото Православие щяхте да знаете, че нямаме светци с латински имена. Снизходителният ви тон към участниците в разговора ви личи и аз нямам намерение да го обсъждам, тъй като за мен Троицата е много по-важна от вашия начин на писане.

  Г-н Кисьов види се че самият вие не сте много добре запознат със собственото си богословие затова ще ви дам няколко примера. В една от книгите на вашият водач Павел Игнатов е описана среща с единобожци емисари от запад. В последствие Васил Еленков е отделен от евангелското движение защото проповядва учението за единобожието или Само Иисус. Тази ерес бе изобличена от смятающите се за апостоли Иисусови Георги Бакалов, Иво Койчев и Ангел Пилев. Самите те обаче прокламират друга ерес, а именно че Милениумът е започнал в деня на Петдесятница. Вижте какво публикуват в интернет и ще се уверите сами. Открих в блогсферата и двама автора от вашите среди които ги изобличават като сравняват постмилениалната им догматика с ереста на латиноамериканското социалното евангелие и европейския икуменизъм. Не твърдя че познавам добре харизматизма, но както си личи от това което сте написали самите вие не го познавате много добре.

 46. Виктор, благодаря за отговора. Може да се окажете прав, че не познавам „собственото си богословие“, макар че доста повече ме безпокои това определение от конкретните неща, които споменахте. За единобожците продължавам да твърдя, че беше неуспешен опит да се пренесе учението в България, а не, че не е имало такъв. Относно Васил Еленков – нямам за цел да защитавам проповедите, които бяха извадени наяве, но за разлика от случая с Хасково, който коментираме, Еленков отрича, че вярва в единобожие, синът му Тони Еленков – също настоява, че не вярва в това и че никога не е проповядвал тази доктрина. Не искам да задълбавам темата, защото е достатъчно проблемна и болезнена за нас, но към момента го считам за неуспешен опит за прокарване на доктрината „Само Исус“ в България. Що се отнася до другата група проповедници, които споменахте – там признавам, че не следя проповедите им и не съм запознат с всичките „нововъведения“. Не предположих, че тази деноминация адресирате и затова се изненадах. Чувал съм проповеди само на първия от изброените и не ги следя, понеже доста отдавна сметнах, че съм чул достатъчно. Както казах в началото, безпокои ме това, че отвън погледнато, преценявате, че това е „собственото“ ни богословие. Ще задоволите ли едно мое любопитство – какво кара лично Вас да се интересувате толкова много от нашите издънки?

 47. Г-н Виктор Старев, не виждам причина да бъдете остър. С Православието съм отлично запознат – много повече, отколкото можете да си представите. Да бъде човек православен хич не пречи да познава и почита отците и светиите на римокатолицизма, а също и радетелите на протестантизма. Аз съм протестант по убеждения, но се отнасям със сериозност и почит към всички достойни богослови както на Изток, така и на Запад. Точно това е белегът на БОГОСЛОВСКАТА ГРАМОТНОСТ.
  Затова и Ви приветствах с появата си в този форум, ерго (извинете за латинската дума)НЯМАТЕ ПОВОД ДА СЕ СЪРДИТЕ. За нас, протестантите, проблемът за Св. Троица е фундаментален толкова, колкото и за останалите конфесии. Добре е да се запознаете с мненията на реформаторите Лутер, Цвингли и особено Калвин по този въпрос.
  А сега за кривите или „еретически“ мнения на споменатите от Вас евангелски служители. Силно логическа грешка е да ги отъждествявате с протестантското богословие, защото те са частни случаи – частта никога не е била тъждествена с цялото! Ако бяхте запознат с евангелските деноминации и представителства в България и калейдоскопа от техните учения, нямаше да определяте п-р Павел Игнатов като „наш“ водач – той си е старейшина на неговата евангелска формация. А още по-малко – Георги Бакалов. Силно логически неиздържани са и останалите Ваши съждения.
  Затова Ви предлагам следното – оставете православно-деноминационното си самочувствие на закачалката у Вас и се включете с мнение, препоръка и др. градивни мисли. Във форуми като този няма нужда и полза от обидени православни или протестантски коментатори, иначе ще превърнем форума в нов тип „разбойнически събор“ – нали разбирате, за какво загатвам?…
  Когато човек Ви приветства с „добре дошъл“, това означава „мир на тебе“,а не размахване на сопи! Приемате ли, брате, подадената ръка?

 48. Тук няма нужда от много, много приказки. Реформацията се е учила от Светото ни Православие и е изпращала емисари за да се съветват по основните доктрини на светата ни Църква. В това няма различия. Троицата съществува, а учението само Иисус е ерес и проповядващите го трябва да се отстранят защото не са евангелисти. Еленков отрича единобожието но кани водещи единобожци от чужбина да преподават на учениците му.
  Милениумът не е започнал на Петдесетница а в бъдещето както поучават светите отци на Църквата. Вижте ученията на Иво Койчев и ще се убедите, че проповядва хиперпостмиленианизъм за да владее икономически и политически земята вдъхновен от експериментите със социалното евангелие на латиноамериканските диктатори. Това е толкова опасно колкото националистичното богословие по времето на Хитлер.
  Веселин Кисьов добре е да се образовате харизматичните течения за да сте наясно какво се дискутира тук. Вениамин Пеев, ако комбината Бакалов, Еленков и Игнатов не са вашия църковен елит, моля посочете кои са евангелските ви водачи, защото за свободомислещият и непреднамерен наблюдател други имена не изпъкват.

 49. Г-н Виктор Старев, съгласен съм, че „няма нужда от много приказки“, но ИМА НУЖДА ОТ ВЕРНИ ПРИКАЗКИ, А ВАШИТЕ ПРИКАЗКИ НЕ СА!Вие си измисляте неблагочестивата легенда, че „Реформацията … е изпращала емисари да се съветват по основните доктрини на светата ни Църква“. С кого, прочее, са се съветвали тези емисари, г-н Виктор Старев? Вие правите опит да пренапишете църковната история, ама по доста комичен начин.
  Нека си изясним следните неща: първо, Лутер е ходил най-далече в Рим, където НЕМА православни теолози и свещенослужители, а само РИМОКАТОЛИЧЕСКИ; второ, когато започва реформаторската дейност с тезисите на Лутер през 1517 г., са изминали ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ 6 ДЕСЕТИЛЕТИЯ от падането на Константинопол под Османско владичество и Византийската, българската, сръбската и т. н. патриаршии не са били водещи теологични фактори в Европа (дори гръцкият език не се е ползвал от мнозина западни теолози); трето, няма никакви ИСТОРИЧЕСКИ ДАННИ който и да било от реформаторите да е ходил в Русия – единствената останала православна патриаршия, та да се съветва там с когото и да било…
  Ако имате обаче предвид под „съветване със светото Православие“ факта, че особено Калвин се изказва положително в „Основите на християнската религия“ за тринитарните мнения на св. Атанасий Александрийски и кападокийците (св. Василий и двамата Григориевци), както и за решенията на първите четири Вселенски събори, то това не означава КОПИРАНЕТО НА ТЕЗИ СТАНОВИЩА. Калвин подчертава, че внимание заслужават само онези мнения на църковните отци на Изток и само онези съборни решения, които СА В УНИСОН СЪС СВ. ПИСАНИЕ. А Лутер, Меланхтон и Цвингли са още по-критични към мненията и съборните решения на източните представители, които впрочем, ПРИНАДЛЕЖАТ НА ЦЯЛАТА ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА, а не само на „светото Православие“. Освен това,реформаторите се отнасят с изключителна почит към Тертулиан, блаж. Августин и още плеада западни църковни теолози.
  А на въпроса – кои са нашите водачи, отговарям категорично: Св. Троица! Почитаме библейските автори като боговдъхновени, но сме внимателни към всеки друг тълкувател на Св. Писания – от апостолските ученици до наши дни! Ние пред човешки авторитети не се покланяме безкритично! Можем да видим грешките както на светии като Атанасий Александрийски, така и на Лутер, Калвин, патриарх, папа, пастор и т. н. Също така сме готови да коригираме и собствените си богословски грешки. Затова участваме в този форум! Ние критикуваме, за да помагаме в изправлението, не за да анатемосаме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *