Пастир Андрю Брансън e отхвърлен

Пастир Андрю Брансън с отхвърлен иск за промяна на мярката за неотклонение

Съдът за тежки престъпления в Измир е отхвърлил молбата за промяна на мярката за неотклонение на мисионера Андрю Брансън, след като той беше прехвърлен под домашен арест заради влошено здравословно състояние. Адвокатът на п-р Брансън Исмаил Халавурт е обявил съдебното решение, което потвърждава запазването на мярката „домашен арест с подписка”. На 14 август той е пледирал неговият довереник да бъде освободен от домашния арест, за да може да пътува зад граница.
На 30 юли подобно искане за промяна на мярката за неотклонение  беше отхвърлено от същия Втори състав на Съда за тежки престъпления. Сегашното повторно решение ще бъде обжалвано пред по-висша инстанция – Трети състав на Съда за тежка престъпление отново в град Измир.  Адвокатът на Андрю Брансън е заявил следното пред медиите: „Обвинителният акт, който е базиран единствено на свидетелски показания на лъжливи свидетели, по принцип не може да се смята за законен. С такъв обвинителен акт и подобни „доказателства” е невъзможно да бъдат нарушавани правата на моя довереник”.
Арестът на п-р Брансън е една от причините за кризата в отношенията между САЩ и Турция през последните месеци. Президентът Доналд Тръмп е разпоредил налагане на по-високи мита за вноса на алуминий и стомана от Турция до 20% и съответно 50%. Това доведе до рязко падане на турската лира. На свой ред турският президент Ердоган е заявил, че Турция ще „бойкотира“ американските електронни стоки, и впоследствие е повишил със 120 % митото върху автомобилите, със 140 % – върху алкохолните напитки, с 60 % – върху тютюна на листа, внесени от Съединените щати, като е призовал народа да сменя чуждестранната си валута в турски лири. Преди няколко дни турската лира загуби 19% от стойността си, а десетки обменни бюра в мегаполиса Истанбул затвориха врати или обменяха до 100 долара, защото нямат наличности на местната валута.
Съпругата на п-р Брансън, Норин продължава да служи в църквата, основана от тях, наречена „Възкресение“, с надеждата Господ да отговори на молитвите на милионите християни, които ги подкрепят в тези тежки за семейството дни на изпитание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *