Папа Франциск подкрепи еднополовите бракове

Още от самото си встъпване като глава на Римокатолическата църква папа Франциск пое един много по-толерантен и либерален тон спрямо хомосексуалните, отколкото който и да е от своите предшественици. Сега обаче той заема позиция, която нарушава принципното становище на Римокатолическата църква, изразявайки подкрепа за граждански съюзи за еднополови двойки. Това става ясно от документален филм за папата, който беше показан в сряда на Филмовия фестивал в Рим. Във филма понтификът настоява за „закон за гражданския съюз“, който ще позволи на ЛГБТ хората да „живеят в семейство“. „Те са деца на Бога и имат правото на семейство. Никой не бива да бъде отхвърлян или правен нещастен заради това.“, казва папата в документалния филм „Франческо“.

Папа Франциск вече се е изказал в подкрепа на гражданските съюзи, още като архиепископ на Буенос Айрес. Той посочва, че подобни партньорства могат да бъдат алтернатива на гей браковете. Това обаче е първият път, когато 83-годишният понтифик публично заявява одобрение еднополови съюзи, откакто зае папския престол.

Режисьор на документалния филм е режисьорът Евгений Афинеевски, роден в Русия американски гражданин с еврейски произход. Освен изказването на папата, във филма си той показва интервюта и с други висши духовници, както и гей мъж, оцелял след сексуално насилие. Документалният филм показва също така взаимодействието между папата и гей мъж, който заедно с партньора си е осиновил три деца.

През 2003 г., под понтификата на папа Йоан Павел II, Римокатолическата църква издаде конгрегация за доктрината на вярата, изготвена тогава от кардинал бъдещия Йозеф Ратцингер (бъдещия папа Бенедикт XVI), засягаща темата за гражданските съжителства между еднополови двойки.

В нея се казва, че Църквата по никакъв начин не може да демонстрира одобрение на хомосексуалното поведение или законно признаване на хомосексуалните съюзи.

3 comments for “Папа Франциск подкрепи еднополовите бракове

  1. Солта обезсолява и скоро ще се изхвърли на улицата за да я тъпчат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *