Отживелици от религията в съзнанието…

В края на 1966 г. Секретариатът на ЦК на БКП, оглавяван от Тодор Живков, е приел решение (desebg.comго публикува онлайн), с което набелязал редица мероприятия за „пълното изкореняване на вредната религиозна идеология” и за по-нататъшното подобряване на работата за атеистичното възпитание на трудещите се.

В него секретариатът на ЦК е констатирал редица слабости допуснати въпреки предходно решение на Политбюро на ЦК на БКП за „засилване и подобряване на мерките за атеистичната пропаганда в страната” от 1957 г.

Тази пропаганда е определена като едностранчива, а отделно от това е подчертано, че „слабо се използват най-новите открития на съвременната наука за борба с религията”.

Секретариатът на ЦК е приел, че подобряването на работата по атеистичното възпитание и „преодоляване на отживелиците от религията в съзнанието и бита на трудещите се е едно от главните направления в идеологическата работа на партията”.

Набелязано е да се използват нови знания от науката, а за пропаганда да се използват съвременни средства като радиото, телевизията и печатът.

Подчертано е, че ролята на битовите обичаи и традиции в обществения, семейния и личния живот трябва да бъдат преодолени, като на тяхно място да „полагат по-големи усилия за повишаване на политическото и емоционалното значение на революционните и трудовите празници – 9 септември, 7 ноември, 1 май и др.”

Разпределени са конкретни задачи на различни министерства, институции и организации.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 1. Българска православна църква 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата 2017 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.