Отживелици от религията в съзнанието…

В края на 1966 г. Секретариатът на ЦК на БКП, оглавяван от Тодор Живков, е приел решение (desebg.comго публикува онлайн), с което набелязал редица мероприятия за „пълното изкореняване на вредната религиозна идеология” и за по-нататъшното подобряване на работата за атеистичното възпитание на трудещите се.

В него секретариатът на ЦК е констатирал редица слабости допуснати въпреки предходно решение на Политбюро на ЦК на БКП за „засилване и подобряване на мерките за атеистичната пропаганда в страната” от 1957 г.

Тази пропаганда е определена като едностранчива, а отделно от това е подчертано, че „слабо се използват най-новите открития на съвременната наука за борба с религията”.

Секретариатът на ЦК е приел, че подобряването на работата по атеистичното възпитание и „преодоляване на отживелиците от религията в съзнанието и бита на трудещите се е едно от главните направления в идеологическата работа на партията”.

Набелязано е да се използват нови знания от науката, а за пропаганда да се използват съвременни средства като радиото, телевизията и печатът.

Подчертано е, че ролята на битовите обичаи и традиции в обществения, семейния и личния живот трябва да бъдат преодолени, като на тяхно място да „полагат по-големи усилия за повишаване на политическото и емоционалното значение на революционните и трудовите празници – 9 септември, 7 ноември, 1 май и др.”

Разпределени са конкретни задачи на различни министерства, институции и организации.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 1. Българска православна църква 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата 2017 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *