ОТВОРЕНО ПИСМО ДО Г-Н ВАЛЕНТИН ВЕЛЧЕВ

по повод отвореното писмо-покана за дебат на г-н Велчев от 12/11/08, публикувано в сайта православие.бг

Уважаеми г-н Велчев,

Не съм запознат със споменатият от вас труд на автора Д. Р. Макконъл. Ще направя това с интерес. Запознат съм обаче с доктриналните противоречия, които някои петдесятни богослови визират в учението на т. нар. “движение на вяра”.

За ваше сведение, искам да поясня, че водената от мен Апостолска реформирана църква, не е част от гореспоменатото движение. Ако желаете да дебатирате с представител на това движение, ще трябва да намерите някой подходящ за това човек, тъй като нито аз, нито църквите, които водя, спадат към това движение.

Апостолска реформирана църква, с чиито основни доктрини можете да се запознаете тук (http://prelom.bg/zanas/doctrine/doctrine.php), принадлежи към голямото протестантско семейство в световното християнство. Само човек незапознат с учението на Библията или злонамерен, би категоризирал нашите вярвания като “окултни и гностични”.

Отвореното ви писмо обаче предизвиква някои въпроси.

1) ЗАЩО ИМЕННО СЕГА?

Защо именно сега вие отправяте към мен тази покана за дискусия и дебат? Оценявам добрият ви тон и поемането на ангажимент за провеждането на разговор, който е “интелигентен, конструктивен, без компромати, лични нападки и удари под пояса”. Такава дискусия е нужна между вярващите от различни общности. Всъщност обаче уверенията ви към мен за това, че вие се ангажирате с именно такъв разговор са и своего рода признание за съществуващият между българите от различни конфесии климат на неинтелигентност, неконструктивност, клевети, лични нападки и удари под пояса. За този климат ние можем да “благодарим” именно на архитектите и активистите на кампанията “анти-секти” още от 90те години и до днес.

Вие твърдите, че нямате нищо общо с тях. Пряко може би не, но косвено – да. Вашата покана към мен идва в момент, в който идеолозите и активистите на кампанията “анти-секти” отчайващо се нуждаят от нов “материал” и всяването на напрежение и антагонизъм между различни вярващи е ключово за тяхната реакционистична кауза.

Защо вашата покана към мен не дойде преди една, две или десет години? Или може би сега, виждайки как последователните действия, които сме предприели срещу различните прояви на дискриминация спрямо нас, започват да дават резултати, вие и заинтересовани кръгове желаете да ни вкарате в дебат за противоречиви доктрини и ереси? Явно е, че вие визирате себе си от страната на “правата” вяра, а мен каните като едва ли не представител на “ересите”. Така стереотипизацията, на която разчитате, е заложена от самото начало във вашата иначе облечена в добър тон покана за дебат.

Аз считам себе си за протестант. Ако желаете да дискутираме разликите между православното и протестантското християнство, с готовност бих участвал в подобна дискусия. Но поканата да участвам в дискусия центрирана около спекулативни теории засягащи религиозно движение, от което дори не съм част, не представлява интерес за мен.
2) КОЯ Е ИСТИНСКАТА ГОРЕЩА ТЕМА?

Мога да ви уверя, че богословската ми подготовка е напълно достатъчна що се отнася до участието ми по подобни теми, било то сравнително разглеждане на православието и протестантството или други религии. Това ли е обаче горещата тема? Не е ли горещата тема свободата на религията в България? Не е ли липсата на именно тази свобода причината с вас да си говорим за кампанията “анти-секти”?

В момент, в който дадени хора с крайни разбирания са поели кръстоносни походи за ограничаването на религиозните свободи, не е ли ясно за всички, че един такъв доктринален по естество дебат всъщност има за цел едва ли не да докаже, че протестантите са еретици за православните, т.е. опасни, т.е. заслужават да им бъдат ограничени правата!

Истината обаче е следната: архитектите на кампанията “анти-секти” от 90те години и до днес бяха не истински православни братя и сестри, а структурите на бившата ДС, сега вече опрериращи от позицията на медии и държавни институции в уж демократична вече България.

Чрез внедрените си агенти, те опитаха да противпоставят нас, протестантите срещу други протестанти и православни вярващи. Опитват и сега. Аз призовавам всички истински протестанти и православни, които искрено обичат Бог Отец, Син и Святи Дух, да не се подават на инсинуациите на внедрените агенти, които продължават да се опитват да прилагат принципа “разделяй и владей”. Нашият общ опонент са силите на мрака и техните човешки инстурменти, а именно фанатизираните апаратчици на тази мафия, които от богословски и други постове продължават да се опитват да настройват едни българи срещу други, чрез пласирането на идеята за едва ли не “по-българи” (православни) и “анти-българи (протестанти и други). Това разделение е престъпно и неморално!

Аз каня агентите на обществена дискусия! Ако имат достойнството да си покажат лицата (а те го нямат), нека те – истинските виновници за дискриминационната среда в сферата на вероизповеданията, да излязат наяве и разкажат как и защо изпълниха поръчката “анти-секти” – една престъпна кампания срещу български граждани протестанти, която започна през 90те години и продължава и до днес.

С ПОЖЕЛАНИЕ

Г-н Велчев, въпреки всичко казано по-горе и дълбокият ми скептицизъм относно чистотата на намеренията във вашата иначе приятно звучаща идея, аз приветствам идеята за срещи и дебати. Смятам, че в скоро време, когато нашите действия срещу антагонистите и тяхната кампания “анти-секти”, започнат да дават още по-осезаеми резултати, настъпи емоционален баланс и по-добронамерено отношение между вярващите от различните течения на христянството в България, ще можем да проведем подобни срещи и дискусии.

Дотогава оставм с пожеланието Бог да благослови вас и вашият дом!

Георги П. Бакалов
www.apostolos.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *