Отново бой на Майдана в Украйна

APTOPIX Ukraine ProtestsРъкопашни схватки между националисти и полицията избухнаха в Киев в деня на третата годишнина от проевропейския бунт. Протестиращи запалиха факли и държаха речи в памет на загубилите живота си.

До метежа, започнал на 21 ноември 2013 г., когато протестиращо множество излезе на централния площад в столицата Киев, се стигна, след като тогавашните власти отказаха внезапно да подпишат споразумението за асоцииране с ЕС в полза на по-засилено сътрудничество с Москва, съобщи БТА. По онова време начело на Украйна беше проруският президент Виктор Янукович.

Протестите срещу отдалечаването от ЕС и сближаването с Русия продължиха три месеца и приключиха с падането от власт на Янукович, който избяга в Русия. Това стана, след като в яростни сблъсъци в центъра на Киев бяха убити 100 демонстранти и около 20 полицаи. По-рано днес на церемония в Киев украинският президент Петро Порошенко каза, че бунтът на Майдана е сложил край на руско-съветското минало на Украйна и на постсъветския период. Този бунт е отделил украинския и европейския свят от руския, добави той. Порошенко обаче призна, че през последните три години страната не е успяла да повиши жизненото равнище на населението.

Демонстрантите в украинската столица Киев са разбили клон на руската банка „Сбербанк“ и офис на организацията „Украински избор“, лидер на която е политикът Виктор Медведчук, пише вестник „Коммерсант“. Според полицията в Киев колона протестиращи в Киев е напуснала централния площад Независимост и се отправила към улица Болшая Василковская, където офисното помещение няколко участници разбили прозорци и хвърлили вътре запалителни и димни шашки. Вследствие на това избухнал пожар. Полицаи отблъснали демонстрантите, а огънят бил потушен бързо. Офисът на руската „Сбербанк“ е пострадал, само защото се е намирал на пътя, по който са преминали протестиращите. Органите на реда отбелязват, че в демонстрациите на площад Независимост в Киев са участвали около 400 души. За спазването на реда следи както полицията, така и военнослужещи в Националната гвардия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *