От ATAKA решени да атакуват религиозната свобода в България

В предаването от 29.09.2009г. по Re:tv „Булевард България“ с водещ Иван Бедров, Цвета Георгиева, народен представител от партия „Атака,“ изложи основните предложения, които ще залегнат в подготвяния от нея законопроект за нов закон за вероизповеданията.

За да се регистрира едно вероизповедание, според Георгиева трябва да има минимум 5000 души последователи и да разполага с храм.

Според варненската депутатка, не може храмовете на неправославни вероизповедания да се намират в близост до училища. За пример тя посочи близостта на голям методистки храм до варненско училище. На заварените в това положение църковни сгради тя предвижда да се даде срок, в който те да преместят входовете си на поне 50 м. от училищата, каквото е правилото за заведенията предлагащи алкохол.

Според Георгиева като условие за регистрация и пререгистрация на дадено вероизповедание в новия законопроект трябва да залегне и установяването на факта дали на съответното вероизповедание е отказвана до сега регистрация в друга страна по света.

Според нея проблемът с повечето регистрирани вероизповедания е, че отклоняват вярващите от Българската православна църква и занимавайки се с „нещо изконно вътрешно могат да отклонят душите на нашите млади и подсрастващи деца.“ На въпрос на водещия за това колко вероизповедания от 101 регистрирани до сега биха посрещнали подобни изисквания, представителката на „Атака“ заяви, че това ще са не повече от 30. Тя добави, че до 10-12 дни ще са готови с текста на законопроекта.

Възможност за коментар в студиото на Булевард България бе дадена и на Цанко Митев, председател на Асоциация за защита на религиозните свободи. Според г-н Митев възможността за регистрация на различните верски общности, дава възможност вероизповеданието да бъде наблюдавано от съда, данъчните служби, службите за сигурност и Министерски съвет. Въвеждането на трудно постижими изисквания, според него, ще ограничи значително възможностите за следене и контрол върху отделните вероизповедания, и ще повиши интереса на подрастващите към тях, като към нещо „тайнствено и скрито“.

Смисълът на една регистрация според Цанко Митев е в това, че тя дава възможност за по-голям контрол и публичност. „Ако ние се плашим от нови вероизповедания, то механизмът е да бъдат поощрявани да се легитимират“ добави в коментара си Митев.

източник: www.apostolos.bg

Копие от записа на предаването от 29.09.2009г. може да се види в www.Bibliata.tv

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *