Общественици: „Вържете” Синода и владиците…

В условията на извънредно положение заради разпространението на COVID-19, Българската православна църква превръща храмовете в мощен източник за разпространение на смъртоносния вирус.

В официална своя позиция БПЦ твърди: „Светите Тайни не могат да бъдат приносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно здраве“. В храмовете се раздава причастие, целуват се иконите, събират се големи групи  вярващи за Великденските богослужения. Много религиозни водачи предприеха реални мерки срещу разпространението на коронавируса. Вчера Ватиканът обяви Великденските празници ще се проведат без поклонници поради коронавируса.

Митрополитът на Александруполи Антим призова православните да превърнат домовете си в църкви, защото човек може да се моли и в къщи.

Католическата църква във Варна ще излъчва литургиите си онлайн по интернет.

Митрополията на Белгия също обяви, че всички Литургии се преустановяват до 03 април 2020 г.

Напук на всички граждански призиви по социалните мрежи, вчера ловчанския владика Гавраил Гавраил се опита пред камерите на bТВ съвсем примитивно да обясни случващото се. Владиката даже обвини Бог за COVID-19, твърдейки, че така ни наказвал. Но е категоричен, че не можело без ходене на църква, забравяйки, че св. Йоан Рилски не е ходил в храма и е бил пустиножител, а св. Причастие е приемал едва няколко пъти в живота си.

Във фейсбук общественици надигат глас срещу ината на БПЦ да не се спазват дори и елементарни хигиенни и здравословни норми. А правителството има основание да изисква това от тях, защото втора година държавата е работодател на вероизповеданията и плаща заплати и осигуровки на попове и владици.

Ето по-интересните реакции, които Faktor.bg събра за своите читатели:

Григор Лилов, разследващ журналист:
„НЕЗАБАВНО ОЗАПТЕТЕ
СВЕТИЯ СИНОД!!!!
ЧУХТЕ ЛИ – НЕЗАБАВНО!!!!
ОЩЕ СЕГА – НА МИНУТАТА!
Българската църква ще се окаже най-големия развъдник на Короната.

Защото разрешава и насърчава:

– Целуване на иконите!
– Даване на причастието с една и съща лъжичка на всички приемащи го!
.
За втори път в последната седмица ми се налага да призовавам Светият синод да бъде озаптен след идиотското изявление на негово представители, че в Храма болестта не влиза и всичко ще се прави е според ритуалите.
.
Реагирайте незабавно и брутално!!!!
Уважавам вярващите!
Но тези идиоти и идиотите, които си лепят устните върху недизинфекцираните икони и ближат една съща лъжичка под благословията на отците, стават обществено опасни!
Утре хиляди от тях ще разнасят заразата наляво и надясно – сред близки, познати, съседи, съкварталци, в магазини и обществен транспорт.”

 Проф. Ивайло Дичев:

Иран забранява петъчните молитви. В това време нашите православни аятоласи се уповават на антивирусните свойства на светата литургия.

Следващият път, когато църквата опита да се намеси в държавните дела, било в защита на традиционния бой на жени и деца, било за борба с йоги и Хелоуийн – спомнете си писмото на синода:
„Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно здраве“

Гери Николова:
„Към всички протестанти и православни сред приятелите ми!
Не се лъжете, в момента религиозните събрания не са демонстрация на вяра, а са пълна безотговорност и липса на здрав разум!
Ако вярата ви е толкова голяма – вървете и служете на болните!
Станете доброволци към болниците, или намерете уязвимите хора от квартала си и се погрижете за тях като вземете всички предпазни мерки да не ги заразите!
Заради тях вземете мерки!
Павел не каза ли, че на всеки е станал всичко, та поне един да спаси???
Да послужиш на болните и нуждаещите се – това е реално християнство!
В такъв случай може и Бог да те опази!
Но не разчитайте на такава протекция върху безумно самоцелно поемане на риск!
Събранията и службите ви са предимно ЗА ВАС и в момента с тях изпитвате Бога и „дърпате дявола за опашката“!
В момента е редно да помислите ЗА ДРУГИТЕ!
И да повторя – истинският Христос във вас в момента би служил на другите, а не би се занимавал със себе си и малките си неделни богослужения!”

Христо Писаров, архиепископ на Вселенската съборна църква на Христос:
„Две недели няма да имаме църковни събирания! Ако някой иска причастие ще получи лично! Часови диапазон за молитвена съпричастност на членовете на църквата ни: 8,30 – 9, 00 ч; 12,00-13,00    ; ’21,00 – 22.00 ч.

Храмовото християнство наподобява старозаветното служение. Нека живеем по свободата на Новия Завет! Църквата не е храм! Поповете да не вменяват на хората задължително присъствие в храма! Има най- различни форми на общуване!!! Просто попчетата да си раздвижат благоговейните си тела и да си вършат работата сред хората!

Превърнили сте храмовете на сергии и чакате клиенти!!!“

Проф. Огнян Минчев:
„…Иисус му каза: Писано е още:
„Да не изкушаваш Господа, твоя Бог.“
Смятам себе си за вярващ православен християнин, но не мога да се съглася с рисковете, на които епископатът на БПЦ подлага вярващите в условията на очакваната епидемична вълна. Не е редно да отвориш вратите на храмовете за масово посещение в условия, в които дори събирането на няколко души заедно носи риска от пренасяне на заразата. Аргументът – „ако се зарази, значи е слаба вярата му“ – е нехристиянски, защото е немилостив. Всеки един от нас се старае да засили вярата си, но всеки различно успява или не да го направи. Освен това, вярата не е реалност, която отменя здравия разум – този велик Божи дар за човека, чрез който отделната личност обществото, цивилизацията оцеляват и се развиват в материалния свят. Разумът в настоящата обстановка повелява да приемаме Христа в сърцето си и да помагаме с каквото можем на ближния си. Това винаги се е предполагало да прави вярващият християнин, но сега това е много по-важно, отколкото масовото посещение на храмовете.
Резонен е въпросът – без духовна подкрепа, утеха и напътствие ли ще останат вярващите в дните на предстоящето изпитание? Слава Богу, живеем в епоха, в която физическият контакт не е единствената възможност за общуване с църковната общност, с клира и с църковната служба. Предлагам на БНТ и на другите национални ТВ мрежи да започнат ежедневни предавания на литургия от храмовете. Свещениците да предоставят мобилните си телефони на вярващите, които имат нужда от духовна подкрепа, съвет или изповед. Има поредица от средства, чрез които църковният живот може да бъде съхранен – по изключение – без наложително физическо присъстве на вярващите и клира в храмовете. Нека епископатът помисли сериозно за това. За да не се стига до конфликти и забрани – които в определен момент могат да се окажат неизбежни.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *