Законопроектът цели механично обединяване на вероизповеданията в една религия

Проф. Недим Генджев: Чрез законопроект се цели механично обединяване на вероизповеданията от една религия, за да се опростят дълговете на Главното мюфтийство

София. Чрез законопроект се цели механично обединяване на вероизповеданията от една религия, за да се опростят дълговете на Главното мюфтийство. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на Висшия мюсюлмански духовен съвет на мюсюлманското сунитско изповедание проф. Недим Генджев по повод внесените нови поправки в закона за вероизповеданията от председателите на ПГ на ГЕРБ и ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ.„Това което искат да направят господата Цветанов, Карадайъ и Горанов не е ставало в Българската държава пък било и за вероизповедания. Тук има още една голяма лъжа, че става въпрос за всички вероизповедания. Не, става дума само за това, което оглавява Мустафа Алиш Хаджи или за мюсюлманско изповедание. Православната църква има 370 лв задължения и както ме увериха от Светия синод, утре могат да ги внесат. Другите изповедания спазват законите и си плащат осигуровките и данъците“, каза той. Според Недим Генджев в Главното мюфтийство в резултат на безотговорност и безстопанственост от сделки с имоти, корпоративен данък, здравните и социални осигуровки на повече от 700 имами и служители на мюфтийствата са натрупани дължими на държавата 12 млн. лв. В предложенията за поправки на Закона за вероизповеданията се предвижда и да не се търсят първични счетоводни документи от дейността на изповеданията.

Цоня СЪБЧЕВА

3 comments for “Законопроектът цели механично обединяване на вероизповеданията в една религия

 1. Братя и Сестри!
  Бих искал да напомня на клира на Българската Православна Църква, че член 37 от Ньойския договор,т. е. :
  Член 37.
  „България се отказва в полза на Сръбското-Хърватско-Словенското Държава от всички права и право на собственост върху териториите на българската монархия, намиращи извън границите на България, предвидени в член 27, част II (граници на България), и признати от настоящия договор или от всички договори, сключени за целите на приключване на настоящето споразумение, тъй като съставляват част на Сърбско-Хърватско-Словенското Държава. “

  НЕ ВКЛЮЧВА ОТКАЗ ОТ ЦЪРКОВНАТА СОБСТВЕНОСТ И ОТКАЗ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЕПАРХИИ ОСТАНАЛИ ИЗВЪН ТЕРИТОРИЯТА НА ЦАРСТВОТО, ЗАЩОТО БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ ПО ТОВА ВРЕМЕ Е РЕГИСТРИРАНА ИЗВЪН ЦАРСТВОТО – В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ, ЧРЕЗ СУЛТАНСКИ ФЕРМАН /ИРАДЕ/ ОЩЕ ПРЕЗ 1870г.
  А В ДОПЪЛНЕНИЕ, БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ Е В ТОЗИ МОМЕНТ В СХИЗМА. . .
  СЛЕДОВАТЕЛНО, ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЦАРСТВОТО НЯМА КАК ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ НЕЩО, КОЕТО НЕ МУ ПРИНАДЛЕЖИ ПО НИКАКЪВ НАЧИН.
  А е важно и да припомня, че в периода 1941-1945 г. , когато България администрираше Западните Покрайнини, Македония и Тракия и ВЪЗСТАНОВИ ЕПАРХИИТЕ СИ В ТЕЗИ ТЕРИТОРИЯ, ВСЕЛЕНСКАТА ЦЪРКВА НЕ САМО НЕ ВЛЕЗЕ В КОНФЛИКТ С БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ, НО И ОЩЕ ПРЕЗ ФЕВРУАРИ 1945г. СВАЛИ СХИЗМАТА ОТ БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД /в границите на Богохранимата българска държава/ И ОБЯВИ БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ ЗА АВТОКЕФАЛНА!
  Очакваме действия от Българската Православна църква в посока на сваляне на вече 140-годишната схизма върху Българския народ и българските епархии, които останали извън границите на „Богохранимата българска държава“ /както е записано в Томоса от 1945 г. /.
  Нека Божията Благодат да е с нашите Братя и Сестри от Западните Покрайнини, Македония и Тракия!
  Бог ги подложи на голямо изпитание и вече трябва да да се докоснат и до Неговата Благодат!
  Амин!

 2. Въведеното в Закона за вероизповеданията субсидиране е корупционно мотивирано и не решава никакъв проблем на националната ни сигурност! Цялата схема е направена, основно за да се задоволят безкрайните апетити на ДПС и за да се засили държавният контрол върху вероизповеданията в страната ни. Самата идея, че на хората, които проповядват божието слово, трябва да им се плаща от държавата за да не работят за чужди интереси, е деморализираща и ако нещата в църквите са деградирали до такава степен, то Бог да ни пази от фалшивите проповедници! Нима депутатските и министерските заплати предпазиха държавата от корупция! Нима намаля корупцията в общините, след като увеличиха в пъти възнагражденията на общинските съветници! Нека всеки да взима достойно и справедливо възнаграждение, но лоялността и почтеността не са стока и те не се купуват, те са качества които се култивират, но за това първо трябва да има политически елит, който да дава добрия пример!
  Кой и как реши, че всеки който е заявил принадлежност към дадено вероизповедание, автоматично е дал съгласие да се осребрява тази принадлежност под формата на държавна субсидия? Аз се чувствам измамен и омерзен, аз не приемам държавата да посредничи между мен и църквата, така както не приемам агенти на ДС да посредничат между мен и моя Бог!
  На всичко отгоре се взе решение и за промяна на първоначалната идея, държавата да отпуска средства целево само за заплащане на възнаграждения на духовниците. Сега парите се отпускат на регистрираните вероизповедания, за да ги харчат освен за трудови възнаграждения и за капиталови и други текущи разходи, което открива широко портите за корупция. В Закона за вероизповеданията схемата за субсидиране е направена така, че Мюфтийството ще получава гарантирано близо 6 милиона лева за около 600 хиляди заявили се като мюсюлмани. БПЦ ще получава гарантирано 15 милиона, вместо 44 милиона, които следва да получи на база 10 лв. за всеки заявил се като православен. Според Закона, БПЦ, само при възможност, ще получава до 44 милиона лева. На другите вероизповедания, по приетите критерии им се полагат суми които са пренебрежими на фона на споменатите. Очевидно е, че с опитната си ръка на крупие, финансистът-богослов от ДПС е завъртял парламентарната рулетка така, че Мюфтийството да получи непропорционално висок пай.
  Разбира се, от БСП, преди три месеца, когато беше гласуван този закон, се направиха на разсеяни, което си е чисто съучастие, за това, че управляващите дадоха Мюфтийството като концесия на ДПС, очевидно защото и хората на Нинова водят извънбрачно съжителство с ДПС. Сега закъснялото реване на БСП срещу поредния подарък на ГЕРБ за ДПС прилича на изблик на ревност. Президентът, както винаги, мълчи по въпроси, свързани с безобразията на ДПС в знак на благодарност, че беше избран с тяхната подкрепа.
  Остава да видим дали Борисов ще даде поредния знак за отбой от самоубийствената договорка на ГЕРБ с ДПС за поправка на Закона, с която да се опростят 8,2 милиона лева на вероизповеданията, като почти цялата сума –близо 8 милиона, са на Мюфтийството. С този акт на Народното събрание всъщност ще се отменят решенията на Върховния съд за задълженията на Мюфтийството към държавата и общините, което ще е грубо погазване на всички принципи на правовата държава!

 3. Дебатът и гласуването преминаха в отсъствието на вносителите на промените председателят на парламентарнатагрупа на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, които именно заради този текст бяха упрекнати от БСП, че са сключили сделка. За размера на дължимите пари се сочеха суми от порядъка на 9 – 12 млн. лв., а като основен длъжник – Мюфтийството, за неплатени данъци. В защита на предлаганата данъчна амнистия Цветан Цветанов изтъкна, че и други вероизповедания не били изрядни в плащанията си към фиска, без да уточни кои. Става въпрос за 8 267 000 лв. задължения с лихвите към днешна дата, натрупани от 6 вероизповедания, уточни зам.-министърът на финансите Росица Велкова и се оправда с данъчно-осигурителната тайна, за да не посочи нито длъжниците, нито изрядните платци.

  Цветанов обвини президента в лъжа, призна и де факто, че договорка оставила чуждото финансиране на религии

  Велкова каза, че над 80% от сумата са за осигурителни вноски и по Закона за облагане доходите на физическите лица, свързани с плащания и изплащания на работни заплати. Другите 20% били за други видове публични задължения към централния бюджет. „В последните 10 години Светият синод на Българската православна църква няма задължения към НАП, към НОИ и въобще към държавата“, заяви варненският митрополит Йоан. Ако е имало някакви задължения, никога Българската православна църква не е поставяла въпрос за тяхното опрощаване, добави той. „Прозвуча, че общо вероизповеданията имат дълг. БПЦ се старае да няма дългове“, подчерта той. Митрополит Йоан отбеляза още, че и по-рано от БПЦ са казвали, че промените в Закона за вероизповеданията няма много да допринесат за националната сигурност, защото имаме поне 7 закона, които гарантират тази национална сигурност. „Държавата не бива да овладява дадено вероизповедание, особено след като БПЦ като институция и организъм е отделена от държавата, обаче това не означава, че ние от друга страна не трябва да зачита националното законодателство и Конституцията“, каза още Варненският митрополит.
  ДЪРЖАВНА тайна коя религия колко данъци дължи каза Росица Велкова и се оправда с данъчно-осигурителната тайна, за да не посочи нито длъжниците, нито изрядните платци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *