Нямаме памет за жертвите на комунизма

На 10 ноември стартира документалната поредицата „Отворени досиета“ по БНТ. Шестте филма, които са включени в нея са посветени на жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Ценностите на нашите герои поддържат интереса ми към темата за миналото. В тях ще припознаем носителите на ценности, които в периода на несвобода и тоталитарен режим, са били забранени – да бъдеш свободен, независим, патриоти, човек, които има право на избор.
Това сподели в ефира на БНТ един от авторите на фирма журналистът и изследовател Христо Христов и добива, че това, което обединява героите в поредицата, е тяхната жажда за свобода.

Трупам невероятно богатство от срещите с тези хора, те са изключително мъдри, запазили са се като истински човеци. Защото днес това, което ни липсва е духът да бъдем хора, които се стремят към нормалността. А тези хора са безкрайно душевно богати, а не финансово. И те казват – предпочитаме да сме свободни и бедни, отколкото богати и зависими, подчертава Христов.

Като изследовател той се е сблъскал с един сериозен проблем, който е причина да се намира в сегашната ситуация, а именно съпротива срещу това да знаем миналото си.

Ние нямаме памет и почит към европейските ценности. Утре е 30 години от падането на Берлинската стена, но няма и една инициатива по този повод. И това за мен е достатъчно показателно за отношението ни към тоталитарния комунистически режим и съдбата на хилядите жертви, за които трябва да имаме памет.

Поредицата „Отворени досиета“ се появи в края на 2014 г. и продължи с втори сезон през 2017 година.

1 comment for “Нямаме памет за жертвите на комунизма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *