Новият паметник на Константин Фотинов в Самоков е исторически неверен

Д-р Константин Панев, Йорданка Крумова, бившият депутат Илия Масларски, инж. Петър Чарийски… обвиняват кмета Владимир Георгиев в несъобразяване със законовите процедури, искат директорът от Министерството на културата Димитрийка Добрева да направи незабавна проверка

в. ВЯРА 

Алтернативният общински съвет в Самоков изпрати сигнал до Министерството на културата срещу кмета на Самоков Владимир Георгиев за несъобразяване със законовите процедури за инвестиционните проекти за изграждане и поставяне на паметници. Членовете на Алтернативния общински съвет изпратиха писмо до Димитрийка Добрева-Ангелова – директор на Гл. дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата по повод откриването на втори паметник на Константин Фотинов в Самоков, като посочват, че ликът на паметника няма нищо общо с действителния физически облик на Фотинов.

Членовете на Алтернативния общински съвет Самоков са Йорданка Крумова, която членува и в Инициативния комитет срещу изграждане на регионалното депо за отпадъци – Самоков, Илия Масларски – народен представител от 38-ото народно събрание, инж. Петър Чарийски – член на УС на Гражданска инициатива „Справедливост“, д-р Константин Панев – председател на РДПБ-Самоков, общински съветник от ОДС от 1995 до 2003 г., инж. Здравко Манчев – председател на НФСБ Самоков, Аглика Крушовенска – член на Изпълнителния съвет на ПП „Зелените”. Ето какво пишат те в сигнала си до кмета на община Самоков Владимир Георгиев за направата и поставянето на паметника на Константин Фотинов в Самоков:

„На 21 май тази година в Самоков бе открит паметник, като бе обявено, че е на Константин Фотинов – бележития наш съгражданин, основоположника на българския периодичен печат. Статуята е разположена срещу входа на едноименната самоковска гимназия, на не повече от 30 м от съществуващия от години в двора на тази гимназия бюст-паметник на известния възрожденец. Държим да отбележим, че на новоизградения паметник е изобразен човек, чийто физически облик е съвършено различен от представите на нашите съграждани за външността на Константин Фотинов, а тези представи са формирани от горепосочения бюст-паметник. Така че без каквато и да било обществена потребност от втори паметник и каквито и да било сериозни доказателства за автентичността на представения върху него образ, градът ни бе снабден с втори Константин Фотинов. В подкрепа на нашето становище е публикацията „Константин Фотинов – първият български журналист“, където между другото авторката Невена Митрева (служител в Историческия музей на Самоков) ни запознава с обстоятелството, че към момента липсват достоверни данни за установяване на истинския физически образ на Константин Фотинов. Горепосочената публикация може да бъде прочетена на електронната страница на историческия музей на Самоков. В допълнение искаме да посочим, че ни е известен и един скулптурен портрет на Фотинов, намиращ се в сградата на Съюза на българските журналисти в София, който до определена степен може да се оприличи с бюст-паметника в самоковската гимназия, което е видно от приложения към настоящото снимков материал.

Съгласно чл. 6, т. 8 от ЗКН, като произведения на изящното изкуство, паметниците са културно наследство, а съгласно чл. 2, ал. 1 от същия закон, културното наследство е съвкупност от ценности, които са носители на историческа памет… и имат научна или културна стойност. С оглед на гореизложеното считаме, че въпросният нов паметник не може да претендира нито за носител на историческа памет, нито за някаква научна стойност, а по всяка вероятност и културната му стойност е под съмнение.

Настоящото трагикомично положение (около втория паметник на Констатин Фотинов) е в резултат на тоталното несъобразяване от кмета на Самоков Владимир Георгиев със законовите процедури и на пълното незачитане на мнението на по-голямата част от самоковската общественост. Издигнат е паметник, който вместо да възпитава и обогатява паметта на поколенията за именития ни съгражданин, както и да дава отговори, внася допълнително объркване в представите на хората, предизвиква присмех и подигравки.

Уважаема г-жо Главен директор, сред множеството нарушения при изпълнението на този проект, смятаме, че са и неспазени изискванията на ЗКН. Ето защо, представяйки Ви настоящия сигнал, Ви молим да извършите съответна проверка относно спазването на процедурата за съгласуване по чл. 14, ал. 1, т. 13, подточка „а“ (заданията за проектиране) и подточка „в“ (инвестиционните проекти за изграждане и поставяне на паметници) и чл. 14, ал. 2 от ЗКН, както и съобразяването с другите изисквания на ЗКН, отнасящи се за подобни инвестиционни проекти.

Очакваме бързо и компетентно да се намесите – да проверите законността и да установите истината по гореописания казус. Надяваме се да потърсите отговорност от виновните лице и да ни информирате за предприетите от Вас мерки”.

Припомняме, преди да бъде открит вторият паметник, от Алтернативния общински съвет подадоха сигнал, че Общински съвет-Самоков начело с кмета Владимир Георгиев са броили светкавично крупните 60 000 лв. за втори бюст-паметник на Константин Фотинов. Изпълнител на поръчката е близкият до БСП депутатката Илияна Йотова пазарджишки скулптор Спас Киричев. „Стойността на поръчката е крайно завишена, защото с 60 000 лв. може да се вдигне цяла къща, парите ще потънат в черната каса на БСП и ще се разходват за купуване на гласове на предстоящите избори. Кражбата е маскирана с благовидния повод, от който основоположникът на българската журналистика Константин Фотинов може да се преобърне в гроба”, сигнализираха през май от Алтернативния общински съвет в Самоков в писмо декларация до директора на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност при МС Елеонора Николова, зам. окръжния прокурор Нина Панчева и вестник „Вяра”. В него членовете на Алтернативния общински съвет се питат как е избран точно скулпторът Киричев, който е направил паметника, без да е обявен конкурс за това, как се е състезавал сам със себе си за толкова много пари и на кому беше нужен още един паметник на Фотинов, след като в Самоков има един такъв в едноименната гимназия в града. Средствата за новата екстра на самоковци са взети от перо „капиталови разходи”, което служи за асфалтиране на улици, спешни и неотложни ремонти.

FOTINOV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *