4 comments for “Нова Вълна – „Извън рамката“

 1. Когато отделните деноминации и евангелските църквите в България са управлявани от хора, които вървят по течението на този свят, следвайки личните си (финансови) интереси, правейки удобни компромиси с вярата и принципите си, е абсолютно невъзможно да възпиташ поколение, което да върви срещу течението! Липсата на зрели и силни духовни водачи, посветени ученици на Господ Исус Христос, е повече от очеизвадна в България!!!

  Ап.Павел в 1 Кор.11: 1 отправи призив към християните от Коринт:“Бивайте подражатели на мене, както съм и аз на Христа“, но той беше истински духовен водач и посветен ученик на Господ Исус Христос, неизмерващ собствения си успех с парите си и рейтинга на популярността си в обществото.

  Тежко и горко на младото поколение евангелски християни, ако станат подражатели на сегашните пастори и водачи на евангелското движение в България! Ще бъде много жалко за тях, защото ще се изпълни предупреждението на Господ Исус Христос в Матей 15:14 – „Оставете ги; те са слепи водачи; а слепец слепеца ако води, и двамата ще паднат в ямата.“

 2. …лесно е да критикуваш от библейска позиция,когато си обладан от горделива самоувереност…Максимов,ти вероятно си всезнаещ като самия Бог щом поставяш под един знаменател всички постори и водачи в България…Хайде бъди малко по-смирен…

 3. Г-н Максимов е написал изключително прозорлив и интелигентен коментар.

  Не е ли вярно, че т.нар. евангелистки „водачи“ в по-голямата си част са самоопределящи се като такива и нямат много от качествата, необходими за днешното време?

  Не е ли вярно, че в ОЕЦ – един орган, който трябва да дава пример на богословска грамотност и обществена адекватност, – прави сериозни гафове?

  Не е ли вярно, че ОЕЦ участва в плуралистични небиблейски инициативи, като включвания в дейността на НСРОБ и ритуали с общи молитви с нехристиянски представителства?

  Ако трябва да говорим за проявите на „горделива самоувереност“, днес я виждаме именно у много от днешните пастори! Не виждам защо реагира с обиден тон JOrO, който би трябвало да има доблестта да си напише цялото име и да уточни дали е „пастор“, или не. Докога ще подскачат тук анонимни и полу-анонимни писачи, които си позволяват да квалифицират злобно другите, изразяващи честно и открито своето мнение? Опасявам се, че приповдигнато-просперитетния и самохвалебствен тон в много от днешните евангелистки общности, не може да приеме нито една справедлива критична бележка… А това прилича на един от видовете на религиозната патология…

 4. Не мислиш ли обаче, че има и друг поглед към ситуацията? Щом има такова масово мнение, дали пък няма симптоматика у лидерството, която е притеснителна? Аз лично от опита си с църковната култура, смятам, че петкратното служение е масово осакатено и е превърнато в „еднократно“ – еднолична власт на пастора. Къде е пророческият глас в църквите? Къде е гласът на евангелизаторите? Те би трябвало да са коректив, а този коректив често се изпуска. Да,човек има нужда от водачи. Но пък водачите имат нужда да чуват обратната връзка от паството. И ако има нужда от промяна, да се насилят да извървят пътя. Казвам го с цялото уважение към труда на всеки, който води хора. Не е лесна работа. Но да не забравяме за кого е воденето – то е ЗА хората, а не СРЕЩУ хората.

  Просто много пъти на хората не им е оставен никакъв друг шанс, освен да се оттеглят, когато виждат, че няма воля за реформи и промяна в лидерството. И това е тъжно. Защото си прав, че лидерството е добро нещо и Божие нещо. Но не всяко лидерство и не на всяка цена. Защото има достатъчно текстове срещу злите пастири в Библията. Които ни най-малко не носят откровение на земята за Оня, Небесния Пастир…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *