Нова вълна на COVID-19 (десетки милиони заразени)

Нова вълна на COVID-19 в Китай, десетки милиони се заразяват седмично

Епидемиолог прогнозира около 65 млн. нови случая към края на юни

Hова вълна от COVID-19 обхвана Китай. Коронавирусните инфекции бяха широко разпространени в Пекин през последните четири седмици, предаде ДПА, като се позова на изявление на здравните власти в китайската столица. На училищата в някои части на Китай е наредено да вземат предпазни мерки.

Китайски държавни медии цитират водещия китайски епидемиолог Чжун Наншан, който прогнозира около 65 милиона нови случая на заразяване седмично към края на юни, когато се очаква вълната да достигне своя пик. Според Чжун в момента случаите са около 40 милиона седмично.

Китайски учен: COVID-19 може да е произлязъл от човека

Експертите са на мнение, че между 80% и 90% от всички 1,4 милиарда китайци са се заразили по време на последната вълна от коронавирус през декември и януари, но сега се смята, че нивото на имунитет е спаднало.

Все още няма официални данни за броя на смъртните случаи, причинени от COVID-19 в Китай през зимата. По оценки на чуждестранни експерти броят им е около 1 милион души.

Целият свят очакваше това: Китай с данни за произхода на COVID-19

През декември миналата година Китай внезапно се отказа от досегашната си строга политика за нулев COVID след тригодишното ѝ строго спазване. Болниците се оказаха зле подготвени за последствията. Този път не се очаква инфекциозна вълна, подобна на последната, но здравните власти предупреждават, че възрастните и болните хора са изложени на особено голям риск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *