Нетаняху в Аушвиц: Никога повече!

Министър-председателят възпоменава жертвите на Холокоста, избити в „пропитата с кръв Европа“, изпращайки ясно послание до „новите амаличани“ в ера на оспорване правото на Израел да се защитава.

В дългоочаквана реч в Аушвиц-Биркенау, отбелязвайки Международния възпоминателен ден на Холокоста, министър-председателят Бенямин Нетаняху отново изтъкна правото на евреите на самозащита сред нарастващата загриженост относно опасността от Иран и разрастващите се спорове за легитимността на Израел и израелската армия.

“От прокълнатата земя на Аушвиц, Биркенау и други лагери се издигат гласовете на нашите братя и сестри, на нашия народ, задушен до смърт, изгарян и избиван“, каза премиерът на английски език, пожелавайки „почтеност, истина и надежда… за цялото човечество“, преди да премине на иврит, „езикът, който нацистите искаха да изкоренят.“

„Помнете какво ви стори Амалик“ предупреди Нетаняху, позовавайки се на пасаж от Второзаконие. „Аз дойдох тук днес от Ерусалим, за да ви кажа: Ние няма никога да забравим. Ние няма да позволим на отричащите Холокоста или на тези, които оскверняват (еврейски) гробове и символи да изтрият или изкривят (нашата) памет“.

Министър-председателят също предупреди, че дори „нацисткият Амалик“ да е почти изцяло дух от миналото, „един нов Амалик се появява и още веднъж заплашва да изтреби евреите. Ние няма да позволим това… Ние никога няма да забравим и винаги ще стоим на стража“, каза той.

„Убийствената омраза трябва да бъде спряна още там, където се заражда, от самото начало. Всички страни по света трябва да научат този урок, точно както ние направихме това след като изгубихме една трета от нашия народ в пропитата с кръв Европа. Ние научихме, че единствената гаранция за опазването на народа ни е Държавата Израел и нейната армия.“ Нетаняху декларира, че никога отново няма да бъде застрашено съществуването на Израел и еврейския народ.

Израел, каза той, трябва да стои в предните редици на всички цивилизовани страни и да ги предупреждава за надвисналата опасност, като едновременно с това се приготвя да защитава себе си срещу всички заплахи. „ Като глава на еврейската държава, аз обещавам, че никога повече няма да позволим ръката на злото да прерязва живота на народа и страната ни“, сериозно добави той. Нетаняху избра да не назове специфично иранския режим и неговата ядрена програма, но в много от последните си речи той направи връзка между нацистите и иранската заплаха за евреите.

„Ам Исраел хай (от иврит: „Народът на Израел е жив”)! Ние се завърнахме у дома в земята на нашите бащи, в Ерусалим – нашата столица. Ние се събрахме от всички краища на света, оцелели от Холокоста, арабски евреи, евреи от бившия Съветски съюз, етиопски евреи“, каза Нетаняху; от мразовитата Полша той порица онези, които претендират, че еврейското население на Израел е съставено най-вече от европейски емигранти.

„Ние скланяме глави в памет (на жертвите на Холокоста) и издигаме главите си за веещото се знаме с две сини ленти и Давидовата звезда в средата му. Ние не сме загубили нашата надежда.“

Превод от http://www.breakingchristiannews.com/articles/display_art.html?ID=7539
Християни Приятели на Израел – http://cfibul.daznam.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *