НАЙ-СТАРАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ

ПРОФ. ЛИЛИЯ ИЛИЕВА ОТКРИ РЪКОПИС В МОДЕНА НА НАЙ-СТАРАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ ОЗАГЛАВЕН „ЗА ДРЕВНОСТТА НА БАЩИНАТА ЗЕМЯ И БЪЛГАРСКИТЕ НЕЩА

В италианския град Модена проф. Лилия Илиева откри пълния ръкопис на най-старата история на България, написана от българина Петър Богдан Бакшев от Чипровци. Авторският ръкопис на първия исторически трактат за България, създаден един век преди „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, е открит и ще бъде публикуван като текст, факсимиле, превод, бележки и научен коментар. Като млад учен във Ватикана Божидар Димитров (сега професор) открил няколко глави от „История на България“ на Петър Богдан Бакшев. Според него, българинът от Чипровци занесъл ръкописа си за печат в Светия град, но след това трудът му се загубил. Едва сега пълният текст на ръкописа е намерен в италианския град Модена, каза професорът по БНТ.

Божидар Димитров отбеляза, че от научна гледна точка, това е по-добра история от тази на Паисий, „защото Петър Богдан има висше образование и директно работи с изворите, докато отец Паисий няма висше образование и историята му е плагиатство от Мавро Орбини и Цезар Барони“. Божидар Димитров определи авторът на историята като „Левски на 17-и век“ заради революционната му работа около Чипровското въстание и цялата му просветителска дейност. Проф. Димитров добави, че Петър Богдан пише и друг важен исторически труд – „История на Охрид – столица на България“. В него той въвел доказателства, че Охридската архиепископия е българска, а не сръбска, както се е твърдяло по онова време. Откъс от предговора на ръкописа на Петър Богдан: „Мнозина са описвали българската история, всеки както е смятал за вярно или похвално. Поставих си за цел да не се разпростирам по-нашироко, отколкото е редно, нито любовта ми към родината да преувеличи нещо“

Изключително е значението на ръкописа за историята на Чипровец, Клисура, Копиловец и Железна и борбата им срещу поробителите. Самият Петър Богдан участва активно в подготовката и избухването на Чипровското въстание. Той за пръв път представя и българския герб – лъв с императорска корона.

За написаната на латински История на България от Петър Богдан Бакшич, се смята, че е създадена около 1667-1668 г., но е отпечатана след смъртта му през 1674 г. От нея са познати откъси и преписи, но в цялостен вид тя никога не е била известна на науката. Сега проф. Лилия Илиева от Югозападен университет „Неофит Рилски“ обявява, че е открила оригиналния ръкопис на българския книжовник – францисканец от Чипровци, станал католически архиепископ. В статията има и факсимиле на цяла страница от документа. Тя съобщава, че ръкописът заема около 200 страници, разпределени в 70 глави, предговор, послеслов и добавени документи. Според проф. Илиева заглавието на този труд е „За древността на бащината земя и българските неща“, а авторът се представя като Петър Деодат Чипровски.

Проф. Илиева е открила ръкописа в Университетската библиотека на италианския град Модена, посочва онлайн изданието Severozapazenabg.com. Университетът е основан през 1175 г. и е един от най-старите в света. Библиотечната му мрежа е от десетина обекта, включително в провинция Реджо Емилия. Цифровото копие на ръкописа е откупено с помощта на проект, финансиран от държавния Фонд „Научни изследвания“ по проект „Гутенберговата революция и българите“.

2 comments for “НАЙ-СТАРАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ

  1. „Империя на Злото“, така Рейгън най-правилно обяви коя е Русия! Тя ни тласка към непбразованият монах и плагиатор П.Хилендраски, а не към образованият Петът Бакшев и стигнал до архиепидкоп!

    Докато не се напише истинската Българска история, а се учи в училищата Историята на Кимон Герогиев, продиктувана му по телефона от Сталин, ние ще знаем че нашето Руско робство продължава вече на 143 годин!

    Боже, помогни на България да възкръсне отново СВОБОДНА ДЪРЖАВА – БЕЗ ОКУПАТОРИТЕ РУСНАЦИ! ДАЙ НИ ОТНВО СВОБОДА НА ТРЕТАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА, БОЖЕ, МОЛЯ ТЕ. ИЗГОНИ ДВОЙНИТЕ НИ ОКУПАТОРИ ОТ 1877 И 1944!

  2. до Боби Игнатов
    Не се вълнувай толкова много.Руски военни бази в България няма.Руските туристи посещават все по-вече турските курорти.Но,Боби наясно ли си за „компании“,които изкупуват плодородните земи,красивите горски масиви?Знаеш ли,че има селища в България където българите не се обслужват,ако не говорят на турски?Турските джамии в наше време са много по-вече отколкото по времето на „османското присъствие“.Историята на България беше съставена от висши партийни „академици’ в интерес на коминтерновските сатанисти.Саудитска Арабия преди двадесетина години инвестира 70 милиарда долара за ислямизирането на Европа!България е аванпоста на Европа!

    Тервел с спрял тази инвазия,а сега с благословия на новите приятели исляма се настанява тихо и политически коректно!И пази Боже,ако продължава така още петнадесетина години от България ще останат някакви смътни спомени…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *