Национален телефон за деца, които не са в клас

Ангажират цялата държава с връщането на децата в клас

1103 екипа връщат 206 378 деца в родното школо. От днес започва работата на спецекипите, в които влизат полицаи, социални работници, медиатори и други експерти.

300 защитени мобилни терминала ще бъдат раздадени във всички регионални управления по образование за работа с информационната система на държавния механизъм за връщане на децата в образователната система.

Сфера, в която държавата трябва да влезе с всичките си сили, е образованието, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Той е смутен от големия брой отпаднали деца. Глоби и лишаване от социални права за родители, които спират децата от училище, обещава Дончев.

Помощ ще има за родители, които нямат средства да пратят децата на училище. Все повече обвързваме социалните плащания с образователните потребности на детето, посочи вицепремиерът. Томислав Дончев иска промени в НК и да се отвори възможността родители, които умишлено не пускат децата си на училище, да носят наказателна отговорност.

Образователният министър Красимир Вълчев на свой ред посочи, че голяма част от децата на родители с нисък образователен и социален статус не са обхванати дори в детска градина.

Създава се национален телефон, на който граждани могат да подават сигнали за отпаднали от образователната система деца -0800 10 112. Сигнали могат да се подават на електронната поща на МОН.

Близо 15% от децата преждевременно са напуснали образователната система. Всяко дете ще има нужда от комплексен подход, изтъкна министър Вълчев. От 50 до 100 лева е глобата за първо нарушение, до 500 при рецидив. Глобите ще се налагат от кметовете. Държавата предлага спиране на месечните помощи за допуснати пет и повече неизвинени отсъствия. Ще се определят учители наставници и ученици наставници за децата с трудности. Освен това ще се осигурят общежития, безплатен транспорт, безплатна закуска и учебници за децата.

Предлага се и включване на родителите в Родителски клуб, както иорганизиране на Училище за родители по проблемите на отговорността за възпитанието и образованието на децата и учениците. Изоставащите ученици и тези в риск от отпадане ще бъдат включвани в дейности от спортния и празничния календар на училището. От началото на учебната година в над 2400 училища МВР ще разпространи информационни брошури за превенция на децата и учениците по различни теми като безопасност на движение по пътищата и как да се пазят от дрогата.

На пресконференцията в Министерски съвет темата за черно-белите учебници и общественото недоволство, което заля вчера Министерство на образованието, не беше коментирана.

Припомняме, че вчера, след избухването на скандала, образователният министър Красимир Вълчев обяви, че спира възможността такива учебници да бъдат издавани и предлагани на пазара. Това ще стане с промяна в действащата наредба. Припомняме, по повод казуса с черно-белите учебници, министърът на образованието и науката е знаел за черно-белите учебници, той не е разбрал за тях от медиите, обясни главният редактор на издателство „Просвета“ Кина Андреева.

„Ние сме внесли проекти за учебници, които бяха одобрени първо от експерти. Когато сме внесли проекта, сме внесли и черно-бял проект. Всъщност тези учебници бяха одобрени и от експерти и от учители„, уточни Андреева. Дали нецветните учебници са дисктриминационни, главният редактор на издателството изтъкна „Възможността за избор не може да бъде дискриминация. Дискриминацията е липса на избор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *