НАСА откри течаща вода на Марс

Image_5011379_126Учени от НАСА са открили доказателства за течаща вода на Марс. Това бе съобщено на специална пресконференция.

„При определени обстоятелства, на Марс бе открита течна вода“, заяви научният директор на американската космическа агенция Джим Грийн. По негови думи „Марс не е сухата, пустинна планета, за каквато сме я мислили в миналото“. Специалистите от НАСА са стигнали до първото доказателство, че солена вода може би тече по повърхността на Марс по време на летните месеци, съобщи Ройтерс.

Все още не са ясни нито източникът, нито химическият състав на водата. Откритието обаче ще повлияе на представите за това дали на най-близко разположената до Земята планета е възможен живот поне на ниво микроорганизми.

До откритието се стига след анализ на химически карти на повърхността на Червената планета, които показват следи от соли, които се намират единствено във водата. „Това са тъмни ивици, които се образуват на Червената планета в края на пролетта, увеличават се през лятото и пресъхва през есента“, обявиха учените.

През 2011 г., докато изследват снимки на Червената планета, направени със сондата „Марс рикънисънс орбитър“, учениte откриха тъмни пояси, широки 0,5 – 5 м, върху някои склонове. Тези пояси се появяваха през летния сезон и изчезваха през марсианската зима. „Изследванията ни на Марс винаги са били продиктувани от търсене на вода, за да намерим нужните предпоставки за съществуване на извънземен живот. Вече разполагаме с убедителни научни индикации, потвърждаващи онова, което подозирахме“, поясни Джон Грънсфелд, който е бивш астронавт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *