На 99г. почина Били ГРЕЪМ

Почина Пасторът на Америка!  Били Греъм, известният евангелизатор и духовен водач на милиони американци и на много президенти на САЩ, се сбогува с живота си на 99 години. На въпроса „Кой е всъщност великият проповедник Били Греъм,” в последното си интервю с Лари Кинг през 1998г., Греъм отговаря: „Аз съм един семпъл проповедник от Северна Каролина”

Въпреки, че проповядва на 215 милиона души в 185 нации, Греъм никога не успя да посети България. Последното желание за негово гостуване бе през 2008г., когато заедно със сина си проведе евангелизаторски поход с параход по пристанищните градове на река Дунав. Походът преминава от Виена и Будапеща чак до румънския град Тимишоара, където 32 000 човека участват в открито събрание на стадиона и 13 000 предават живота си на Исус. За съжаление, нито българските баптистки съюзи – представители на деноминацията на Греъм, нито крайречните църкви не се включват в историческия за Европа духовен поход. Доминиращото мнение е, че България няма пристанище в което да влезе парахода на служението на Били Греъм.

3 comments for “На 99г. почина Били ГРЕЪМ

  1. Не мисля, че трябва да се прави подобна констация! Имам усещането, че Греам е идолизираният св. Петър при католицизма!
    Такова едно събитие показва, до колко хората са се зарибили заради човешки имена, а не заради Бога! Много е жалко и притеснително, все някой е в устата на българина, ни Христос е винаги принебрегван!

  2. Информацията за това, че баптистките църкви и деноминации в България не са се “включили” в пътуването на П-р Греъм през 2008 не е вярна. Може би авторът на статията е твърде млад и не помни, че по това време, въпреки нашите и тези на ЕА в България искания, правителството под натиск на БПЦ отказа достъп па Били Греъм на територията на България и особено акустиране във Варна. Аз лично помня няколко такива отказа за последните 25 години не само за Били Греъм, но и за други известни евангелизатори.

  3. Със смъртта на Били Греъм (1918-2018) си отива и времето на големите евангелизаторските походи. Глобалното развитието на технологиите е на такова ниво, че вече няма необходимост от подобни мащабни евангелизаторски инициативи. Има обаче остър недостиг от посветени християни- лидери (водачи), носители на християнски ценности и иновативно мислене, които да бъдат активни свидетели за Господ Исус Христос в обществото, чрез своята дейност в професионалните си сфери. Нека бъдем благодарни на Бога за служението на Били Греъм, но също така нека не забравяме, че Св.Дух – истинският Свидетел (Йоан15:26), който прославя Господ Исус Христос (Йоан 16:14), остава с Църквата Христова!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *